Νορβηγία: Άρση περιορισμών για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Νορβηγία: Άρση περιορισμών για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Η Νορβηγία αίρει, έπειτα από πέντε χρόνια, τους περιορισμούς που είχε επιβάλει για τις εξαγωγές στρατιωτικών προϊόντων προς τη νατοϊκή σύμμαχό της Τουρκία, ανακοίνωσε το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από τώρα και στο εξής, μπορούν να υποβάλλονται και πάλι κανονικά αιτήματα για άδειες εξαγωγής αμυντικού εξοπλισμού και προϊόντων διπλής χρήσης για στρατιωτικούς σκοπούς στην Τουρκία, ανέφερε χθες, Τετάρτη, σε δήλωσή του το νορβηγικό υπουργείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, όλες οι αιτήσεις για τέτοιες άδειες θα εξετάζονται καθεμιά ξεχωριστά και εμπεριστατωμένα.

Η Νορβηγία, ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, αποφάσισε το φθινόπωρο του 2019 να αναστείλει μέχρι νεωτέρας την επεξεργασία νέων αιτήσεων για εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Ο λόγος γι' αυτή την απόφαση ήταν η επιδρομή που είχαν πραγματοποιήσει τότε τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν απαντήσει με παρόμοιο τρόπο στην τουρκική επίθεση στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Η Γερμανία είχε τότε σταματήσει εν μέρει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άρση των περιορισμών. Εκπρόσωπος του υπουργείου έγραψε στο X για λογαριασμό του Φιντάν: «Τέτοιοι περιορισμοί δεν ευθυγραμμίζονται με το πνεύμα της συμμαχίας».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Η πρόποση Χριστοδουλίδη σε Τασούλα: «Η βαθιά μας ευγνωμοσύνη για την αταλάντευτη στάση της Ελλάδας είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρη»

Η πρόποση Χριστοδουλίδη σε Τασούλα: «Η βαθιά μας ευγνωμοσύνη για την αταλάντευτη στάση της Ελλάδας είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρη»

Το αμέσως επόμενο διάστημα η Κυπριακή Δημοκρατία θα δρομολογήσει πρωτοβουλίες για αναγνώριση του έργου και της σπουδαιότητας της αποστολής της ΕΛΔΥΚ και ειδικότερα για τα 105 παιδιά που έπεσαν το 1974, εκ των οποίων οι 58 παραμένουν μέχρι σήμερα αγνοούμενοι, ανακοίνωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας τις αδελφικές και ακλόνητες σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας.

BEST OF TOTHEMAONLINE