ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις πολιτικού συστήματος για τα εγκαίνια μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα

Αντιδράσεις πολιτικού συστήματος για τα εγκαίνια μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα

Σύσσωμο το πολιτικό σύστημα της χώρας καταδίκασε την παράνομη πράξη της Τουρκίας να μεταφέρει αγωγό νερού στα κατεχόμενα.

Η μεταφορά νερού από Τουρκία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, λέει ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας 

Η ενέργεια μεταφοράς νερού από την Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συνέχιση της έκνομης συμπεριφοράς της εις βάρος της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Η επιδρομική αυτή ενέργεια, είπε, αποτελεί ακόμα μια απόπειρα ενσωμάτωσης των κατεχόμενων εδαφών στην Τουρκία και ευθεία υπονόμευση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

Περαιτέρω, η παράνομη παρουσία του Τούρκου Προέδρου και του Τούρκου Πρωθυπουργού στην κατεχόμενη Κύπρο, για την έναρξη λειτουργίας της παράνομης μεταφοράς νερού από την Τουρκία, σημείωσε, αποτελεί πρόκληση προς τη διεθνή νομιμότητα.

“Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο προς την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα τις επιδρομικές και επεκτατικές αυτές συμπεριφορές της Τουρκίας και καλούμε τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη να αποδοκιμάσουν τις ενέργειες αυτές και να απαιτήσουν τη συμμόρφωση της κατοχικής δύναμης προς τη διεθνή και ευρωπαϊκή έννομη τάξη”, κατέληξε.

Στη δημιουργία περισσότέρων εξαρτήσεων αποσκοπεί η Τουρκία, λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ 

Παράνομη πράξη που αποσκοπεί στη δημιουργία περισσότερων εξαρτήσεων, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τα σημερινά εγκαίνια του αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

«Είναι μία παράνομη πράξη σε ένα υπό κατοχή μέρος της Κύπρου από την κατοχική Τουρκία. Προσπάθειά τους είναι να δημιουργήσουν περισσότερες εξαρτήσεις», ανέφερε ο κ, Νεοφύτου σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνεδρίου της Οργάνωσης Πρεσβύτερων Πολιτών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Επεσήμανε ωστόσο ότι «από την άλλη, καταγράφοντας καθημερινά τα νέα τετελεσμένα που δημιουργούνται για μας γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το κυπριακό πρόβλημα, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας και τους κινδύνους της μη λύσης του Κυπριακού».

«Εμείς», πρόσθεσε, «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη για επανένωση του τόπου, γνωρίζοντας, επαναλαμβάνω, πως ο μόνος δρόμος για επίτευξη αυτού του στόχου δεν είναι άλλος από τις συνομιλίες».

Διεθνής διάσκεψη μετά από συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης εφόσον υπάρξουν ικανοποιητικές συγκλίσεις στο Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου παρατήρησε πως «μακάρι τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα να εξασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία, ούτως να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στα σημαντικά κεφάλαια που αφορούν το Κυπριακό, όπως το περιουσιακό και το εδαφικό».

«Και απ` εκεί και πέρα εάν θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος σε αυτά τα σημαντικά κεφάλαια, τότε είναι κατανοητό απ` όλους ότι θα χρειαστεί μια διεθνής διάσκεψη, η οποία θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν κυρίως την ασφάλεια της ενωμένης Κύπρου στην προσπάθειά μας, με την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του συνόλου των πολιτών και τη λειτουργία της χώρας ως ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν μιλά για ικανοποιητικό πρόοδο στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, αλλά «να υπάρξει συμφωνία στα κεφάλια που έχω αναφέρει για να μπορέσει η διεθνής διάσκεψη να ασχοληθεί με τις διεθνείς πτυχές του κυπριακού, όσον αφορά την ασφάλεια».


ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΓΩΓΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 

Είναι εμφανές πως η Τουρκία αντί να προβεί σε πρακτικά μέτρα καλής θέλησης, όπως υποσχέθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι στρατηγικοί μας εταίροι , εδραιώνει την κατοχή και τον έλεγχο της επί των κατεχομένων και με το αγωγό του νερού.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να δει τις πραγματικότητες ως έχουν χωρίς ψευδαισθήσεις και αυταπάτες αν θέλει να αποτρέψει τους Τουρκικούς σχεδιασμούς. 

Είναι εμφανές πως η Τουρκία αντί να προβεί σε πρακτικά μέτρα καλής θέλησης, όπως υποσχέθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι στρατηγικοί μας εταίροι , εδραιώνει την κατοχή και τον έλεγχο της επί των κατεχομένων με το αγωγό του νερού.

Επιπλέον εκμεταλλευόμενη την προσφυγική κρίση επιχειρεί  να αποκομίσει λάφυρα τα οποία αφορούν και στο Κυπριακό, αφού απαιτεί το ξεπάγωμα των πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία. Και στα πλαίσια των συνομιλιών, κάτω από το μανδύα της ΔΔΟ, προωθεί τη Συνομοσπονδία με τρόπο και περιεχόμενο που νομιμοποιεί τα διχοτομικά δεδομένα που επέβαλε η εισβολή και η κατοχή.

 Η Τουρκική πολιτική δεν έχει αλλάξει, αποδεικνύεται καθημερινά με τον πιο σκληρό τρόπο. Το ερώτημα είναι: το έχει αντιληφθεί αυτό η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και οι συνοδοιπόροι της του ΑΚΕΛ;  Μέχρι πότε θα πολιτεύονται στη βάση των αυταπατών, αγνοώντας τα πραγματικά γεγονότα και τις πράξεις της Τουρκίας. Μέχρι πότε θα δικαιολογούν  τον κ. Ακιντζί και τις συνεχείς απαράδεκτες δηλώσεις τους.

Σε σχέση με τις αναφορές του ΓΓ του ΟΗΕ στην ετήσια έκθεση του για το Κυπριακό για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για επίλυση των εκκρεμούντων ζητημάτων, τονίζουμε ότι μια τέτοια τακτική θα ήταν τακτική ολέθρου για την πλευρά μας. Λαμβάνοντας υπόψη το χάος που υπάρχει στις συνομιλίες σε κρίσιμα θέματα, πως αναμένουν ότι θα γεφυρωθεί το χάσμα σε μια πολυμερή διάσκεψη,  χωρίς η αδύνατη πλευρά που δεν είναι άλλη από την πλευρά μας να προβεί σε περαιτέρω παραχωρήσεις ή να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να δει τις πραγματικότητες ως έχουν χωρίς ψευδαισθήσεις και αυταπάτες αν θέλει να αποτρέψει τους Τουρκικούς σχεδιασμούς. Με την καλλιέργεια του «καλού κλίματος» και μιας αβάσιμης και υπέρμετρης αισιοδοξίας και τις μονομερείς υποχωρήσεις δεν τερματίζεται η κατοχή ούτε και αποτρέπεται η διχοτόμηση. Απλά διευκολύνεται η Τουρκία να συνεχίζει την αδιάλλακτη και επεκτατική της πολιτική.

 

ΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: «ΜΕ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ»

Ο Εκπρόσωπος της Πολιτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Γιώργος Ζαχαριάδης, σχολιάζοντας τα εγκαίνια του παράνομου έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ανέφερε:

«Η τουρκική προκλητικότητα είναι εκτός ελέγχου. Με το παράνομο έργο του νερού που εγκαινιάζεται σήμερα στα κατεχόμενα η Τουρκία εγκαινιάζει την υλοποίηση της απειλής για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην τουρκική επικράτεια.

Το έργο δεν έγινε για να καλύψει τις υδατικές ανάγκες των κατεχομένων. Αυτές μπορούσαν να καλυφθούν πιο γρήγορα, πιο φτηνά και πιο αποτελεσματικά με αφαλατώσεις. Το έργο έγινε για να βοηθήσει τους τουρκικούς στόχους στην Κύπρο. Το παράνομο έργο είναι ακόμα μια εχθρική πράξη που στοχεύει να αμφισβητηθεί έμπρακτα η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται παράνομα στην Κύπρο για πανηγύρια των εγκαινίων το τουρκικό Ναυτικό δέσμευσε για ασκήσεις με χρήση πυρών ολόκληρο το Αιγαίο μέχρι τις ακτές τις Εύβοιας.

Ακόμα η Τουρκία απαιτεί το άνοιγμα των κεφαλαίων που πάγωσε η Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου η Άγκυρα να τερματίσει το ρεύμα προσφύγων προς την Ευρώπη.

Είναι λοιπόν φανερό ότι η Τουρκία τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην Κύπρο και το Αιγαίο προβαίνει σε εχθρικές ενέργειες για να κατοχυρώσει τα συμφέροντα και τους στόχους της.

Οι εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας δεν αντιμετωπίζονται με μεμονωμένες ενέργειες και με διαβήματα διαμαρτυρίας. Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να συντονίσουν τις ενέργειες τους πριν να είναι αργά», κατέληξε ο κύριος Γιώργος Ζαχαριάδης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top