ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κι όμως ένα σημαντικό ποσοστό ηλικιωμένων κακοποιείται στην Κύπρο – Τι είπε η Ζέτα για το ζήτημα

Κι όμως ένα σημαντικό ποσοστό ηλικιωμένων κακοποιείται στην Κύπρο – Τι είπε η Ζέτα για το ζήτημα

Άτομα τρίτης ηλικίας σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν κάποια μορφή κακοποίησης κάθε χρόνο, είπε η Ζ. Αιμιλιανίδου

Παρά τις θετικές προσπάθειες που γίνονται για προώθηση της ευημερίας των ηλικιωμένων, εκατοντάδες χιλιάδες ατόμων τρίτης ηλικίας σε όλο τον κόσμο, αντιμετωπίζουν κάποια μορφή κακοποίησης ή παραμέλησης κάθε χρόνο, είπε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και πρόσθεσε ότι από τα θύματα των κακοποιήσεων μόνο το 6 έως 10% γίνεται γνωστό,

Σε ομιλία της στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο Πρεσβυτέρων με θέμα «Κακοποίηση και Εκμετάλλευση στην Τρίτη Ηλικία», η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας «Η κακοποίηση ηλικιωμένων είναι μία μεμονωμένη ή επαναλαμβανόμενη δράση - ή απουσία κατάλληλης δράσης - που προκύπτει σε οποιαδήποτε σχέση στην οποία υπάρχει μία προσδοκία εμπιστοσύνης και η οποία δράση προξενεί βλάβη ή ενόχληση σε ένα ηλικιωμένο άτομο».

«Η κακοποίηση των ηλικιωμένων παρουσιάζεται στο οικογενειακό περιβάλλον, στα Ιδρύματα και στην Κοινότητα. Συνήθως έχει τη μορφή άμεσης ή έμμεσης φυσικής βίας, ψυχολογικής ή συναισθηματικής ή διανοητικής βίας, οικονομικής ή άλλης υλικής εκμετάλλευσης, απειλής ή εγκατάλειψης. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχοντας επίγνωση του φαινομένου αυτού προωθούν εντός του 2015 την ψήφιση Νομοθεσίας και Κανονισμών για την Κατ’ Οίκον Φροντίδα, που θέτει προϋποθέσεις για τα προσόντα και την καταλληλότητα των φροντιστών και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ηλικιωμένους. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη χρήση εργαλείων με τα οποία θα εποπτεύονται τόσο οι φροντιστές όσο και ενδεχομένως άλλα πρόσωπα στον χώρο του ηλικιωμένου, για αποφυγή οποιασδήποτε κακοποίησης και εκμετάλλευσής του», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ως Υπουργείο έχουν υποχρέωση να συνεχίζουν τις προσπάθειες τους για να προσφέρουν λύσεις στα θέματα που αφορούν τους ηλικιωμένους.

«Να προωθούμε μέτρα και σχέδια που θα στοχεύουν στη βελτίωση της θέσης τους και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, καθώς επίσης και να αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Τα άτομα της τρίτης ηλικίας ενισχύονται οικονομικά με στόχο τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται ορισμένες ανάγκες των ατόμων της τρίτης ηλικίας για καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και ταυτόχρονα ενισχύεται και στηρίζεται τόσο το ίδιο το άτομο να παραμείνει στο οικείο του περιβάλλον όσο και η οικογένεια να κρατήσει το ηλικιωμένο μέλος της κοντά της», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι με την εφαρμογή στις 11/07/2014 της νέας Νομοθεσίας, που προνοεί για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και Γενικότερα για άλλες Κοινωνικές Παροχές, με σκοπό την παροχή ουσιαστικής στήριξης στον πολίτη, περιλαμβανομένης και της ευάλωτης ομάδας των ηλικιωμένων, αναθεωρείται η πολιτική για τα θέματα φροντίδας και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ ένα ολοκληρωμένο «Σχέδιο Επιδότησης Υπηρεσιών Φροντίδας» με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ηλικιωμένοι, που είναι δικαιούχοι ΕΕΕ, μέσα από την επιδότηση των διαπιστωμένων αναγκών τους για υπηρεσίες φροντίδας.

Είπε, τέλος, ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θέτει σε προτεραιότητα την εφαρμογή προγραμμάτων που έχουν στόχο τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top