ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γι΄ αυτό τα βρίσκουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στην αύξηση του εκλογικού μέτρου – Σενάριο να αυξήσουν και τους βουλευτές

Γι΄ αυτό τα βρίσκουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στην αύξηση του εκλογικού μέτρου – Σενάριο να αυξήσουν και τους βουλευτές

«Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και ως εκ τούτου στην προκειμένη περίπτωση λέμε να το εφαρμόσουμε.

Του Τάσου Χριστοδούλου

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ λοιπόν συμφωνούν με την αύξηση του εκλογικού μέτρου διότι θα κερδίσουν περισσότερες βουλευτικές έδρες αλλά και περισσότερα «ευρωπουλάκια».

 Η αύξηση της αριθμητικής τους παρουσίας στη Βουλή είναι λογικό να επισυμβεί αφού τα δυο μεγάλα κόμματα θα πάρουν τις χαμένες έδρες των μικρότερων κομμάτων που δεν θα εισέλθουν στη Βουλή λόγω του 5%. Έτσι, ενισχύεται το δίπολο δεξιοί – αριστεροί με ότι αυτό συνεπάγεται και με λιγότερη πολυφωνία.

Στα συρτάρια επίσης υπάρχει και η πρόταση για αύξηση των κοινοβουλευτικών εδρών με τη χρήση του μοντέλου βουλευτών επικρατείας που υπάρχει και στην Ελλάδα. Δηλαδή από τους 56 βουλευτές που υπάρχουν σήμερα να προστεθούν άλλοι εφτά και να πάμε σε μια βουλή των 63 με λιγότερα όμως κόμματα.

Αυξημένα οικονομικά οφέλη για τους δυο μεγάλους 

Σήμερα τα κοινοβουλευτικά κόμματα χρηματοδοτούνται από το κράτος με ένα ποσό της τάξεως περίπου των €5.2 εκατομμυρίων. Το 78% των χρημάτων αυτών πηγαίνει στα κοινοβουλευτικά κόμματα ανάλογα με το ποσοστό που εξασφάλισαν στις εκλογές. Το υπόλοιπο 22%, δηλαδή ένα ποσό κοντά στο €1.4 εκατομμύρια, μοιράζεται στα κόμματα ισόποσα ως βασική χορηγία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αβέρωφ Νεοφύτου μεταξύ 5-6 Νοεμβρίου θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, όπου θα ζητά διαφοροποίηση στη χρηματοδότηση των κομμάτων. Δηλαδή, από το μοντέλο 78% στα κόμματα με βάση αναλογία ποσοστών και 22% ισόποσα να πάμε σε 85% κατ’ αναλογία ποσοστών και 15% ισόποσα. 

Προσέξτε, η αύξηση κατά 7% με βάση τα ποσοστά των κομμάτων – από 78% σε 85%- ευνοεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ούτως ή αλλιώς αφού έχουν τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά. Ο συνδυασμός όμως με την αύξηση του εκλογικού μέτρου -άρα την μείωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων- και της αλλαγής χρηματοδότησης τους, μεγαλώνει την οικονομική πίττα για τους δυο μεγάλους

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Τσάκωσαν» άνδρα στη Λευκωσία με πυροβόλο όπλο και σφαίρες και του πέρασαν χειροπέδες

Eurovision 2024: Οριστικά εκτός τελικού η Ολλανδία - Η ανακοίνωση και η πρώτη αντίδραση του τραγουδιστή - Βίντεο

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Δικηγόροι Μοναχών: Τους καταβλήθηκαν οι μισθοί τους μετά από οδηγίες του Ησαΐα

«Πνίγεται» στη σκόνη η Κύπρος - Οι μετρήσεις σε κάθε πόλη και η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top