ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νικολάου: «Δεν τίθεται θέμα να «ψαρεύεται» οποιαδήποτε μαρτυρία, όπως είχαν υποθέσει κάποιοι Βουλευτές»

Νικολάου: «Δεν τίθεται θέμα να «ψαρεύεται» οποιαδήποτε μαρτυρία, όπως είχαν υποθέσει κάποιοι Βουλευτές»

Πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η έκδοση του δικαστικού διατάγματος για άρση του απορρήτου της επικοινωνίας έδωσαν σήμερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Νομική Υπηρεσία στα Μέλη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής.

Όπως εξήγησε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου το διάταγμα αυτό θα εκδίδεται και θα χρησιμοποιείται μία φορά, θα αφορά συγκεκριμένο τόπο εκτέλεσης, όπου θα επιζητούνται συγκεκριμένα στοιχεία μαρτυρίας επικοινωνίας η οποία είναι καταγεγραμμένη.

«Δεν τίθεται θέμα να «ψαρεύεται» οποιαδήποτε μαρτυρία, όπως είχαν υποθέσει κάποιοι Βουλευτές» δήλωσε ο κ. Νικολάου, υποδεικνύοντας ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, στα πλαίσια της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτά έχουν για χρόνια προστατευτεί, είτε δια της νομολογίας είτε με νομοθεσίες ως έχουν ερμηνευτεί από το Δικαστήριο και μέσω της ίδιας πρακτικής, επιζητείται η εκτέλεση δικαστικών ενταλμάτων που θα επιτρέπουν την άρση του απορρήτου της καταγεγραμμένης επικοινωνίας.

«Καμία πρόθεση δεν υπάρχει να ψαρεύεται μαρτυρία μέσω της αξιοποίησης αυτού του νομοσχεδίου» επανέλαβε.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρχει χρονική διάρκεια στο συγκεκριμένο διάταγμα που θα εκδίδεται, ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι, όπως επισημάνθηκε και στην Επιτροπή Νομικών, «εάν καθοριστεί χρονική διάρκεια θα πετύχουμε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από ό,τι επιδιώκεται, γιατί ενώ σήμερα είναι σαφές ότι αυτού του είδους τα διατάγματα εκτελούνται αμέσως μετά από την έκδοσή τους, για λόγους προστασίας της μαρτυρίας και των στοιχείων που αναζητούν, εάν δοθεί οποιαδήποτε χρονική ισχύς του διατάγματος, ουσιαστικά θα επιτρέπουμε τη διατήρησή του διατάγματος για άλλους λόγους ή σκοπιμότητες πέραν των λόγων για τους οποίους εκδόθηκε».

«Οι άλλοι λόγοι δεν επιτρέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις και το δικαστήριο δεν αποδέχεται τη μαρτυρία η οποία κατατίθεται και τη θεωρεί μολυσμένη εφόσον λήφθηκε κατ’ αυτό τον τρόπο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση καθοριστεί χρονική διάρκεια του διατάγματος, θα νομιμοποιηθούν πράξεις οι οποίες δεν επιτρέπονται σήμερα που δεν καθορίζεται χρονική διάρκεια.

Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι το διάταγμα, όπως προνοείται στο νομοσχέδιο, θα εκδίδεται για να γίνει έρευνα σε συγκεκριμένο τόπο μία φορά, για να αναζητηθεί συγκεκριμένη μαρτυρία και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δεύτερη φορά στον ίδιο τόπο, όπου σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να εκδοθεί άλλο διάταγμα. «Σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερη μαρτυρία, θα πρέπει να εκδοθεί δεύτερο, ξεχωριστό διάταγμα και κανένα από αυτά τα διατάγματα δεν έχουν χρονική περίοδο ισχύος», συμπλήρωσε.

Περαιτέρω, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στα σημερινά διατάγματα έρευνας που υπάρχουν, επισημαίνοντας ότι πρόθεση είναι να εκτελούνται άμεσα και αυτά τα διατάγματα για να προστατεύεται η μαρτυρία που ζητείται.

Και πρόσθεσε ότι «σήμερα έχουμε διατάγματα πολύ πιο δραστικά, όπως είναι το διάταγμα έρευνας, που εκδίδεται από το δικαστήριο, δεν έχει χρονική διάρκεια και που μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι παραβιάζει το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής. Προνοείται πριν την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δικαστικές μας διαδικασίες, έχει υιοθετηθεί με βάση το νόμο της ποινικής δικονομίας από την Κυπριακή Δημοκρατία και εφαρμόζεται τόσα χρόνια ανελλιπώς, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, υπάρχει σωρεία αποφάσεων που ερμηνεύουν τον τρόπο εφαρμογής του και δεν κρίθηκε ποτέ αναγκαίος ο καθορισμός χρονικής διάρκειας ισχύος του διατάγματος. Γι’ αυτό δεν βρίσκω τον λόγο να κάνουμε μια ρύθμιση η οποία θα είναι εκτροπή από τα θέσμια τα οποία για χρόνια έχουν εφαρμοστεί στην ποινική μας δικονομία».

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον η όλη διαδικασία καθυστερεί περαιτέρω της έρευνες για κατάρρευση της οικονομίας, ο Ιωνάς Νικολάου είπε πως ο ίδιος δεν θα έλεγε ότι καθυστερεί τις έρευνες σήμερα, και πως οι έρευνες συνεχίζονται.

«Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω, όπως είπε και ο Γενικός Εισαγγελέας κατ’ επανάληψη, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ενισχύσει περαιτέρω το νομικό οπλοστάσιο για κατάθεση του μαρτυρικού υλικού που σχετίζεται με την καταγεγραμμένη επικοινωνία. Πρόκειται, δηλαδή, να ενισχύσει τη νομική προστασία της κατάθεσης αυτού του υλικού στο δικαστήριο» πρόσθεσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top