Η πρωτοβουλία του Γραφείου του Επιτρόπου του Πολίτη, που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, με αποτελέσματα που τροφοδοτούν τον δημόσιο διάλογο και επηρεάζουν τη διαμόρφωση πολιτικής.
Ενεργοί πολίτες στην πράξη
Όπως μας αναφέρθηκε από το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη, από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας μέχρι σήμερα, 1.296 πολίτες έχουν κάνει εγγραφή και έχουν συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις και ερωτηματολόγια. Πρόκειται για έναν σημαντικό αριθμό, αν αναλογιστεί κανείς τη σχετικά πρόσφατη δημιουργία του εργαλείου, αλλά και τη φύση της πολιτικής συμμετοχής στη χώρα.
Η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ολοκληρωμένη ψηφοφορία αφορούσε το «Ηλικιακό Όριο για το Δικαίωμα Ψήφου», με το αποτέλεσμα να είναι οριακά αρνητικό απέναντι στη μείωση του. Ωστόσο, σύμφωνα με το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη, η δημογραφική ανάλυση των αποτελεσμάτων οδήγησε σε εισήγηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπέρ της μείωσης, η οποία ελήφθη υπόψη στη διαμόρφωση πολιτικής.
Η πιο πρόσφατη ψηφοφορία που τέθηκε σε διαβούλευση στις 7 Μαΐου φέρει τον τίτλο «Μέτρα για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες», ενισχύοντας την προσπάθεια δημιουργίας ενός πιο συμμετοχικού και διαφανούς δημοκρατικού συστήματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Video: Δημιούργησε app ο Φειδίας Παναγιώτου - Τι δυνατότητα παρέχει στους πολίτες
Η ανάλυση που επηρεάζει την πολιτική
Το κάθε ερωτηματολόγιο και τα αντίστοιχα αποτελέσματα αναλύονται σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα δεδομένα που συλλέγονται οργανώνονται σε εκθέσεις με βάση δημογραφικά και θεματικά κριτήρια και παραδίδονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο τη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών.
Σχεδιασμός και προοπτικές
Η επιλογή των θεμάτων προς διαβούλευση ακολουθεί προς το παρόν θεματική που σχετίζεται με την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών και της δημοκρατίας. Ωστόσο, το Γραφείο προγραμματίζει επέκταση της πλατφόρμας και σε οριζόντιες θεματικές, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Παράλληλα, με την επικείμενη έγκριση της νομοθεσίας για την Πρωτοβουλία Πολιτών, η πλατφόρμα θα εξελιχθεί σε εργαλείο συγκέντρωσης υπογραφών για την υποστήριξη προτάσεων πολιτικής.
Ο Φειδίας ετοιμάζει το «Direct Democracy»
Σε αυτό το πλαίσιο αναζωογόνησης της δημοκρατικής συμμετοχής εντάσσεται και η πρόσφατη πρωτοβουλία του Κύπριου ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος ανακοίνωσε τη δημιουργία της ψηφιακής εφαρμογής «Direct Democracy» (Άμεση Δημοκρατία). Η εφαρμογή στοχεύει να δώσει τη δυνατότητα στους Κύπριους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στα ζητήματα που συζητούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ψηφίζοντας ή εκφράζοντας άποψη σε πραγματικό χρόνο.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, η πρωτοβουλία πηγάζει από την πίστη του στην άμεση δημοκρατία και αποτελεί προέκταση της πρακτικής που ήδη εφαρμόζει μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπου καλεί τους πολίτες να συμβάλουν στη λήψη των πολιτικών του αποφάσεων. Η εφαρμογή «Direct Democracy» αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τους επόμενους μήνες.