Τα περιστατικά με εκτελέσεις, ληστείες και άλλες εγκληματικές ενέργειες από την Τουρκική Μαφία έχουν πυκνώσει, κάτι που έχει προκαλέσει συναγερμό στις ελληνικές Αρχές, οι οποίες και ετοιμάζουν «τσουνάμι» ανακλήσεων σε άσυλα που έχουν δοθεί, προκειμένου να δρομολογηθεί και η έκδοσή τους στη γείτονα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΘΕΜΑτος η ΕΛΑΣ και το Υπουργείο Μετανάστευσης βρίσκονται σε στενή συνεργασία προκειμένου να καταγράψουν τις περιπτώσεις, να τις επαναξιολογήσουν και να προχωρήσουν σε ακύρωση της διεθνούς προστασίας. Ήδη μέχρι σήμερα περισσότερες από δέκα ανακλήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας έχουν λάβει χώρα και έπεται συνέχεια.
Με την ανάληψη της υπουργίας στο Μετανάστευσης και Ασύλου από τον Μάκη Βορίδη εντάθηκε η συνεργασία με το ΠΡΟ.ΠΟ για τον εν λόγω σκοπό, ενώ πλέον κορυφώνεται με τον Θάνο Πλεύρη.
Στο πλαίσιο αυτό έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα που καταθέτει η Ελληνική Αστυνομία με τα οποία ζητά ανάκληση ασύλου για συλληφθέντες Τούρκους οι οποίοι εμπλέκονται σε βαριές ποινικές υποθέσεις. Αυτή η συνεργασία αποτυπώνεται σε πρόσφατη οδηγία της Διοίκησης της Υπηρεσίας Ασύλου με την οποία καθίσταται υποχρεωτική η επικοινωνία του προϊσταμένων των Γραφείων Ασύλου με την Κρατική Ασφάλεια για κάθε περίπτωση αιτήματος που υποβάλλεται από πολίτη Τουρκίας προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές εκκρεμότητες για κάθε αιτούντα. Για όσες δε υποθέσεις έχουν ήδη λάβει άσυλο, οι Αρχές Ασφαλείας της χώρας επικοινωνούν με απόρρητη αλληλογραφία με το Διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάριο Καλέα, προκειμένου τεκμηριωμένα να ξεκινήσει η διαδικασία ανάκλησης του ασύλου για λόγους δημοσίας τάξης και εθνικής ασφάλειας, η οποία και στη συνέχεια θα οδηγήσει στην έκδοση των ατόμων αυτών στην Τουρκία.
Το πραξικόπημα στην Τουρκία άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου
Το πρόσφατο περιστατικό με πυροβολισμούς έξω από καφετέρια στον Κολωνό όπου άνδρας πυροβόλησε προς τους θαμώνες με στόχο έναν Τούρκο πολίτη αποτελεί ένα μικρό κλάσμα της ευρύτερης εικόνας της δράσης της λεγόμενης «τουρκικής μαφίας» και άλλων εγκληματικών στοιχείων τα οποία έχουν παρεισφρήσει στη χώρα μας από τη γείτονα από το 2016.
Οι ελληνικές Αρχές όχι μόνο έχουν εντοπίσει το μοτίβο, αλλά έχουν αναλάβει δράση προκειμένου να δοθεί μία λύση προτού το φαινόμενο πάρει διαστάσεις και θρηνήσουμε θύματα περαστικούς. Άλλωστε, όπως λένε αρμόδιες πηγές, δεν απέχουμε και πολύ μακριά, αν δει κανείς προς στο προαναφερθέν περιστατικό τραυματίστηκε ένας αστυνομικός ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας και βρισκόταν στο κατάστημα το οποίο ανήκει στη σύζυγό του.
Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016. Περίπου τέτοιες ημέρες, τότε, ήταν όταν επιχειρήθηκε πραξικόπημα εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο αφενός κατεπνίγη και αφετέρου αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος βγήκε θριαμβευτής, για να εξαπολύσει μία επιχείρηση κάθαρσης του στρατεύματος και της δημόσιας διοίκησης από πρόσωπα που πρόσκεινταν στον αποθανόντα πλέον εξόριστο στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν.
Απόρροια αυτής της εκκαθάρισης υπήρξε η γιγάντωση του αριθμού εκείνων που άρχισαν να εγκαταλείπουν τη Τουρκία φοβούμενοι μια πιθανή μελλοντική δίωξη. Ως γειτονική χώρα η Ελλάδα βίωσε ένα κύμα από Τούρκους οι οποίοι ζήτησαν διεθνή προστασία προκειμένου να αποφύγουν τη φυλάκιση και τις διώξεις από την κυβέρνηση Ερντογάν. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν διανοούμενοι, οικογένειες, επιχειρηματίες, δημόσιοι υπάλληλοι κ.α., που ζήτησαν άσυλο, ωστόσο, μέσα στο κύμα φυγής παρείσφρησαν άτομα του κοινού ποινικού δικαίου, μέλη εγκληματικών ή ακόμα και τρομοκρατικών οργανώσεων που ψευδώς αυτοπαρουσιάζονταν ως θύματα διώξεων από το Τουρκικό καθεστώς.
Σύμφωνα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΘΕΜΑ οι βασικοί ισχυρισμοί που επικαλούνται οι Τούρκοι αιτούντες άσυλο χωρίζονται κατά βάση σε δύο κατηγορίες: Αφενός όσοι είναι Τούρκοι και βαρύνονται με κατηγορίες για συμμετοχή στην οργάνωση FETO (Γκιουλενιστές), και αφετέρου στους Κούρδους οι οποίοι επικαλούνται δίωξη από τις τουρκικές αρχές για υποτιθέμενη συμμετοχή στο PKK.
Για την Ελλάδα η περίοδος 2015-2016 δεν ήταν εύκολη. Εκείνη η διετία η Ελλάδα δέχθηκε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα της ιστορίας της με πάνω από ένα εκατ. ανθρώπους να περνούν από τη χώρα μας. Η υποστελέχωση των ελληνικών Υπηρεσιών, η έλλειψη εμπειρίας, επαρκών πόρων και εγκαταστάσεων μας έδωσαν τις εικόνες από την Ειδομένη και τη Μόρια που έκαναν τον γύρο του πλανήτη. Τοπικές κοινωνίες γονάτισαν, ο τουρισμός σε αυτές αποσαθρώθηκε και οι ίδιοι οι μετανάστες εξαθλιώθηκαν σε δομές όπως η Μόρια και η Ειδομένη.
Η εν τέλει αναποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για την τουρκική μαφία, να την εκμεταλλευτεί και να εισέλθει στην Ελλάδα. Κάποιοι από αυτούς είτε με την ιδιότητα του αιτούντος άσυλο είτε ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες κατάφεραν μερικώς να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα και να δράσουν ανενόχλητοι.
Η αλήθεια των αριθμών
Η Υπηρεσία Ασύλου από τις 15 Ιουλίου 2016, όταν και έλαβε χώρα η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έως σήμερα, έχει καταγράψει 23.432 αιτήσεις διεθνούς προστασίας από Τούρκους πολίτες. Οι ανωτέρω αιτήσεις διεθνούς προστασίας έχουν οδηγήσει από το 2021 έως σήμερα σε ένα μέσο όρο αναγνώρισης 54,4 % σε ‘Α βαθμό και 13,6 % σε Β’ βαθμό αντίστοιχα.
Από τον Ιούνιο του 2021 (ημερομηνία έναρξης καταχώρισης στατιστικών στοιχείων) έως σήμερα, κατέληξαν προς εξέταση για ενδεχόμενο αποκλεισμό οι παρακάτω υποθέσεις:
• 10 Υποθέσεις Μελών PKK (ή αποδιδόμενα).
• 30 Υποθέσεις Gulen/FETO (ή αποδιδόμενα).
• 15 Υποθέσεις Μελών HDP (ή αποδιδόμενα).
• 2 Υποθέσεις Μελών YPG (ή αποδιδόμενα).
• 1 Υπόθεση Μέλους TKP/ML (τούρκικο κομμουνιστικό κόμμα που ακολουθεί τις αρχές του μαοϊσμού).
Τα περιστατικά αλληλοεξοντώσεων
Η Ελληνική Αστυνομία έχει παρακολουθήσει στενά τη δράση της τουρκικής μαφίας η οποία μπορεί να επικεντρώνεται κυρίως σε εσωτερικές εκκαθαρίσεις αλλά αποτελεί δημόσιο κίνδυνο. Στο πλαίσιο αυτό, μία σειρά από περιστατικά ήταν αυτά που οδήγησαν στην δόμηση αυτής της νέας στρατηγικής και την άμεση και αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με το Υπουργείο Μετανάστευσης.
Από τον Σεπτέμβριο του 2022 και εξής, η δράση της τουρκικής μαφίας στην Ελλάδα έχει καταγραφεί με αιματηρά περιστατικά που συνθέτουν ένα σκηνικό ακραίας βίας.
Το πρόσφατο συμβάν στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης όπου Τούρκοι πολίτες πυροβόλησαν κατά πρακτόρων της ΕΥΠ ήταν μόνο ένα κομμάτι του παζλ που συνιστά μόνιμο πονοκέφαλο για την Ελληνική Αστυνομία. Τα περιστατικά άλλωστε είναι πολλά.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, δύο αιματηρά επεισόδια συγκλόνισαν την Αθήνα: Στις 2/9, στην πλατεία Βάθη, ένας Τούρκος μαφιόζος πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο ομοεθνείς του μέσα από αυτοκίνητο, ενώ μόλις δύο ημέρες αργότερα, ο ίδιος, ο έπεσε θύμα εκτέλεσης στα Πετράλωνα, σε προφανή πράξη αντεκδίκησης.
Ένα χρόνο μετά, στις 11 Σεπτεμβρίου 2023, η Αρτέμιδα μετατράπηκε σε θέατρο μαζικής εκτέλεσης: έξι μέλη της τουρκικής εγκληματικής ομάδας «Daltons», συνδεόμενης με τον διαβόητο Μπαρίς Μπογιούν, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ σε οργανωμένη ενέδρα.
Η δράση συνεχίστηκε τον Ιούνιο του 2024 στον Πειραιά, με ένοπλη συμπλοκή μεταξύ τριών Τούρκων σε σούπερ μάρκετ, που κατέληξε σε έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία, ενώ τον Νοέμβριο, στην Κυψέλη, 39χρονος Τούρκος έπεσε νεκρός από πυρά σε μαφιόζικο χτύπημα επί της Πατησίων.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 9 Δεκεμβρίου στη Γλυφάδα, εξελίχθηκε κινηματογραφική καταδίωξη και ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε ενόπλους και Τούρκους κουρδικής καταγωγής, με δύο νεκρούς και έναν σοβαρά τραυματία.
Πηγή: protothema.gr