ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Κίνητρο για λύση του Κυπριακού οι υδρογονάνθρακες»

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Κίνητρο για λύση του Κυπριακού οι υδρογονάνθρακες»

Η Τουρκία μπορεί, αν θέλει, να αξιοποιήσει το κίνητρο που υπάρχει με τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και να δείξει πραγματική πολιτική βούληση, να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και να συμβάλει σε μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς ξένες εγγυήσεις και ξένους στρατούς, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις στις Αγγλισίδες ο κ. Νεοφύτου κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου για ετοιμασία μελέτης για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κυπριακά και αιγυπτιακά κοιτάσματα προς την Κεντρική Ευρώπη, μέσω Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνεχάρη «την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που η μέχρι πρότινος απομονωμένη Κύπρος, η Κύπρος των προβλημάτων είναι η σημερινή Κύπρος της αξιοπιστίας και που χτίζει περιφερειακές σχέσεις, αναβαθμίζει το ρόλο της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι «η ενέργεια είναι σημαντικός τομέας, μας προίκισε η φύση να έχουμε σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο και πρέπει να εξεταστούν όλες οι πιθανές επιλογές. Προτού παρθούν οι τελεσίδικες αποφάσεις, πολύ σωστά αποφάσισαν Αίγυπτος, Κύπρος και Ελλάδα να εκπονήσουν μελέτη βιωσιμότητας ενός πιθανού υποθαλάσσιου αγωγού για να πηγαίνει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Αίγυπτο. Θα αναμένουμε τα αποτελέσματα της μελέτης που θα γίνει».

Εγώ, συνέχισε, «θα πω αυτό που θεωρώ ότι είναι ύψιστη προτεραιότητα και μπορούμε να το κάνουμε χωρίς μελέτες. Πρέπει να σχεδιαστεί το συντομότερο δυνατόν ο υποθαλάσσιος αγωγός που θα ενώνει το Οικόπεδο 12 με τα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου για τις ανάγκες της Κύπρου και εννοώ του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών. Αυτό θα είναι μια σημαντική υποδομή που θα βοηθήσει και τις προσπάθειες μας να επανενώσουμε τη μοιρασμένη μας πατρίδα».

Σημείωσε ακόμα πως «όταν έχουμε φυσικό αέριο και γίνονται σωστά οι προγραμματισμοί για εξαγωγές είναι εξίσου σωστό να το φέρουμε στην Κύπρο για να μειώσουμε και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που η κυπριακή επιχείρηση και ο Κύπριος καταναλωτής πληρώνει το πιο ψηλό ηλεκτρικό ρεύμα σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις των Αναστασιάδη, Τσίπρα και Σίσυ ότι οι όποιες συνεργασίες δεν στρέφονται εναντίον καμίας άλλης χώρας, μη αποκλείοντας καμία άλλη χώρα.

Η Τουρκία, ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «έχει κίνητρο. Υπάρχει ένα κίνητρο αν θέλει να το αξιοποιήσει, να δείξει την πραγματική πολιτική βούληση, να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία, να συμβάλει σε μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς ξένες εγγυήσεις και ξένους στρατούς. Γιατί όχι, με ενωμένη την Κύπρο να μην εξεταστούν και ενεργειακές συνεργασίες και με την Τουρκία».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top