ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για πρώτη φορά ο Πρόεδρος του Eurogroup σε συζήτηση στο ΕΚ

Για πρώτη φορά ο Πρόεδρος του Eurogroup σε συζήτηση στο ΕΚ

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συμμετάσχει σήμερα για πρώτη φορά σε συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Κατά τη συζήτηση, οι ευρωβουλευτές και οι εκπρόσωποι της Επιτροπής και του Συμβουλίου θα συζητήσουν τις οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες της ΕΕ για το 2016, έτσι όπως παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή στην ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης.

Θα συζητήσουν ακόμη και τις ειδικές συστάσεις για την ευρωζώνη, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή στις 26 Νοεμβρίου.

Αναφορικά με την ολοκλήρωση της ΟΝΕ, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να τονίσουν ότι οι προτάσεις της Επιτροπής, που υποβλήθηκαν στις 21 Οκτωβρίου, δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο της ζώνης του ευρώ.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν ενίσχυση της κοινοβουλευτικής εποπτείας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η δημοκρατική λογοδοσία.

Επιπρόσθετα, θα ζητήσουν από την Επιτροπή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Eurogroup για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και των εν εξελίξει προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής, όπως αυτού της Ελλάδας.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει επίσης ψήφισμα με το οποίο θα διατυπώσει τη θέση του σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ.

 

Εξάλλου, η έκβαση των συνομιλιών για το κλίμα στο Παρίσι θα συζητηθεί την Τρίτη στο ΕΚ με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι μια αντιπροσωπεία 15 ευρωβουλευτών από τις επιτροπές περιβάλλοντος και βιομηχανίας του ΕΚ συμμετείχαν στη σύνοδο κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας.

Επιπρόσθετα, τα σχέδια για την ενίσχυση του οργανισμού Frontex και τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής θα παρουσιαστούν στην ολομέλεια το απόγευμα από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Επίσης, το ΕΚ θα συζητήσει σήμερα και θα ψηφίσει την Τετάρτη τις νομοθετικές συστάσεις του για βελτίωση της διαφάνειας στην φορολόγηση των εταιριών, καλύτερο συντονισμό και σύγκλιση των φορολογικών πολιτικών στην ΕΕ. Η Επιτροπή θα πρέπει να απαντήσει σε οποιαδήποτε νομοθετική σύσταση κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμη και αν δεν υποβάλει επίσημη νομοθετική πρόταση.

Το όραμα του ΕΚ για μια πιο ανθεκτική ευρωπαϊκή ενεργειακή ένωση και μία μακρόπνοη πολιτική για την αλλαγή του κλίματος θα περιληφθούν σε ψήφισμα που αναμένεται να υιοθετήσουν οι ευρωβουλευτές. Το ψήφισμα έρχεται σε συνέχεια της σχετικής επικοινωνίας που δημοσίευσε το Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε ξεχωριστό ψήφισμα οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν επίσης και το ζήτημα της διασύνδεσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όλων των συστημάτων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top