Αυτό είναι το φρούτο που προστατεύει από το εγκεφαλικό

Αυτό είναι το φρούτο που προστατεύει από το εγκεφαλικό

Πλήθος ερευνών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά συμβάλλει στην προστασία από τα εγκεφαλικά.

Οι ειδικοί συνδέουν το όφελος με τις αντιοξειδωτικές ουσίες των φυτικών τροφίμων κυρίως από τα φλαβονοειδή, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι βελτιώνουν την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που, μεταξύ άλλων, προσδίδουν σε φρούτα και λαχανικά το λαμπερό χρώμα τους. Η σοκολάτα και το κόκκινο κρασί επίσης είναι πλούσια σε φλαβονοειδή.

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τη μεγαλύτερη προστασία από το εγκεφαλικό παρέχει ένα είδος φλαβονοειδών που λέγονται φλαβανόνες.

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων μίας 14ετίας που προέρχονται από περισσότερες από 70.000 εθελόντριες. Κατά την έναρξη της μελέτης και ανά τετραετία στη συνέχεια, οι εθελόντριες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια διατροφής. Καταγραφόταν επίσης η πορεία της υγείας τους.

[bigstock Fresh organic fruit salad kiw 80620007]

Όσες γυναίκες κατανάλωναν τις περισσότερες φλαβανόνες, είχαν κατά 19% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό σχετιζόμενο με θρόμβωση.

Τα εγκεφαλικά αυτά αποτελούν την συνηθέστερη μορφή των επεισοδίων και οφείλονται στην διακοπή της παροχής αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου, επειδή ένας θρόμβος αποφράσσει κάποιο αγγείο – γι’ αυτό και αποκαλούνται ισχαιμικά εγκεφαλικά.

Οι ερευνητές εστίασαν την μελέτη τους στην κατανάλωση έξι συγκεκριμένων υποτύπων φλαβονοειδών, εκ των οποίων οι φλαβανόνες διαπιστώθηκε πως είναι οι περισσότερο ωφέλιμες.

Στην πραγματικότητα, τον μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού διέτρεχαν οι εθελόντριες που έτρωγαν πολύ συχνά πορτοκάλια και έπιναν χυμό πορτοκαλιού ή γκρέιπ φρουτ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου

ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου

Παρά τις δυσκολίες και την αδιάλλακτη τουρκική στάση, παραμένουμε προσηλωμένοι και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν στη μεγάλη προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου, δήλωσε το Σάββατο, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Your Europe, Your Future: A dialogue with Youth», με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αριστείας CYENS.

BEST OF TOTHEMAONLINE