ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός, από ρωσικούς πυραύλους, ο ηγέτης των Σύρων ανταρτών

Νεκρός, από ρωσικούς πυραύλους, ο ηγέτης των Σύρων ανταρτών

Ο συριακός στρατός, ένας ηγέτης της αντιπολίτευσης και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσαν ότι ο αρχηγός της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ, ο Ζαχράν Αλούς, σκοτώθηκε την Παρασκευή (25/12) σε αεροπορική επιδρομή στο προπύργιό του, στην Ανατολική Γούτα, στα ανατολικά της Δαμασκού.

Σύμφωνα με τους αντάρτες, σκοτώθηκε από ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν την περιοχή, η οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό πολιορκία.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι τα πτώματα του ηγέτη της Τζάις αλ Ισλάμ και πολλών συνεργατών του θάφτηκαν στα ερείπια.

"Ο Ζαχράν Αλούς και άλλα πέντε ηγετικά στελέχη σκοτώθηκαν", ανέφερε από την πλευρά του το Παρατηρητήριο που επικαλείται "υψηλόβαθμα στελέχη" της οργάνωσης που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.

Ο Χάλεντ Χότζα, ηγετικό στέλεχος του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού (CNS), του κυριότερου οργάνου της εξόριστης αντιπολίτευσης, επιβεβαίωσε μέσω του Twitter τον θάνατο του Αλούς.

"Ο θάνατος του Ζαχράν Αλούς είναι μια από τις σημαντικότερες απώλειες για την αντιπολίτευση", σχολίασε ο Τσαρλς Λίστερ, ένας από τους γνωστότερους ειδικούς για τις ανταρτικές οργανώσεις στη Συρία.

Η Τζάις αλ Ισλάμ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των ανατολικών προαστίων της συριακής πρωτεύουσας, που βομβαρδίζονται συχνά από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Το καθεστώς από την πλευρά του την κατηγορεί ότι βομβαρδίζει τη Δαμασκό. Η αρχική της ονομασία ήταν Λίουα αλ Ισλάμ (Τάγμα του Ισλάμ) αλλά μετονομάστηκε σε "Στρατό του Ισλάμ" τον Νοέμβριο του 2013, όταν συμμάχησε με περίπου άλλα 60 ανταρτικά κινήματα. Η σαλαφιστική οργάνωση τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ισλαμικού κράτους όμως πρόσφατα υιοθέτησε μια πιο μετριοπαθή ρητορική.

Ο 44χρονος Αλούς είχε συλληφθεί το 2009 και αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούνιο του 2011, όταν δόθηκε αμνηστεία, τρεις μήνες μετά την έναρξη του εμφυλίου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους στη Συρία.

Το κίνημά του συμμετείχε στο Ριάντ σε μια συνάντηση με τις κυριότερες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, πολιτικές και ένοπλες. Στις 10 Δεκεμβρίου οι συμμετέχοντες είχαν ανακοινώσει ότι συμφωνούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Δαμασκό, όμως απαιτούν την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ μόλις ξεκινήσει η νέα περίοδος της πολιτικής μετάβασης στη χώρα.

Πηγή: news247.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Πάνε στο Δικαστήριο μοναχοί και δωρητές για τα λεφτά στο χρηματοκιβώτιο - Τι έγινε με τις ενστάσεις στην Ανακριτική

Μείωση επιτοκίων: Ο λόγος που βρίσκεται στον «αέρα» - Ποιες οι σκέψεις της ΕΚΤ και τα σενάρια – Όσα αναφέρει οικονομολόγος στο «Τ»

Έμπλεξε 23χρονος: Συνελήφθη για οπλοφορία - Στα χέρια της Αστυνομίας και ανήλικος

Ετοιμαστείτε για «καυτές» μέρες: Πότε έρχεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας - Συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα

«Θα στείλω όταν φτάσω» - Συγκινεί το νέο τραγούδι για τα Τέμπη



Εισήγηση ΑΚΕΛ για ενεργειακά: Κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών - Διπλωματική τόλμη ή πολιτική αφέλεια;

Εισήγηση ΑΚΕΛ για ενεργειακά: Κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών - Διπλωματική τόλμη ή πολιτική αφέλεια;

Τη θέση ότι τα ενεργειακά θα μπορούσαν να «σπρώξουν» τη διαδικασία στο κυπριακό επαναλαμβάνει με φορτικό τρόπο το ΑΚΕΛ, το οποίο ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συζητηθεί η πρότασή του. Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως το ΑΚΕΛ από το τον Δεκέμβρη του 2020 έχει δώσει συγκεκριμένη πρόταση και στον τέως Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στον Νίκο Χριστοδουλίδη, για το «πως μπορούμε να βγούμε μπροστά».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top