ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παγκόσμιος συναγερμός- Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Παγκόσμιος συναγερμός- Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Προς επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε την έκτακτη συνεδρίασή του, κεκλεισμένων των θυρών, με αντικείμενο τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα.

Την έκτακτη σύγκληση των πρεσβευτών των 15 μελών του ΣΑ ζήτησαν η Ουάσινγκτον και το Τόκιο. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν εκδοθεί πολλά ψηφίσματα από το ΟΗΕ που απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ οποιαδήποτε πυρηνική ή βαλλιστική δραστηριότητα.

AdTech AdΣύμφωνα με τον Ρώσο πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία και τόνισε ότι η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη νέα πυρηνική δοκιμή θα πρέπει να είναι ανάλογη.

Από την πλευρά του, ο Μάθιου Ράικροφτ, ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στο ΣΑ, είπε ότι το Λονδίνο σκοπεύει να συνεργαστεί με άλλες χώρες για να προωθήσει ένα ψήφισμα που θα επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα. Δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι άλλες χώρες, όμως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αναφερόταν στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Και στις τρεις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές που έκανε η Βόρεια Κορέα, τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013, το Συμβούλιο Ασφαλείας της επέβαλε κυρώσεις, κυρίως οικονομικές ή σε βάρος εταιρειών που σχετίζονται με το πυρηνικό ή το βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Μπαν Γκι-μουν: 'Σταματήστε κάθε πυρηνική δραστηριότητα'

O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ πρέπει "να σταματήσει κάθε πυρηνική δραστηριότητα και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για μια επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση".

Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο Μπαν "καταδίκασε απερίφραστα" την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με την οποία πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Χαρακτήρισε αυτή την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας "πολύ ανησυχητική", εκτιμώντας πως είναι "βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια και πως βλάπτει σοβαρά τις διεθνείς προσπάθειες μη εξάπλωσης".

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Μπαν, για μία νέα κατάφορη παραβίαση πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να σταματήσουν τέτοιες δραστηριότητες".

Τα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε, "παρακολουθούν 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top