ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αραδίππου: Ομαδική προσφυγή κατά της Δημοκρατίας επηρεαζόμενων κατοίκων από το εργοστάσιο χρυσού

Αραδίππου: Ομαδική προσφυγή κατά της Δημοκρατίας επηρεαζόμενων κατοίκων από το εργοστάσιο χρυσού

Μια δεύτερη ομαδική προσφυγή αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Τριάντα ένα δημότες που γειτνιάζουν με την Β’ Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου, στην οποία αναμένεται να ανεγερθεί το εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού, υπέγραψαν ομαδική προσφυγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας προσβάλλοντας την απόφαση της κεντρικής εξουσίας να εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη περιοχή το εν λόγω εργοστάσιο.

 Μια δεύτερη ομαδική προσφυγή αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Ελενα Καλλή, εκπρόσωπος της «Ομάδας Πολίτες Κάτοικοι Λάρνακας - Αραδίππου – Κρασά» και «Λάρνακα εν Δράσει» «περισσότεροι από 30 δημότες της περιοχής Κρασά, εξέφρασαν ενδιαφέρον να κινηθούν νομικά με υποβολή προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Η προσφυγή κατατέθηκε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου και οι προσφεύγοντες θεωρούν ότι επηρεάζονται αρνητικά από την απόφαση για αδειοδότηση του εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού στη Β Βιομηχανική περιοχή Αραδίππου και την ουσιαστική μετάταξη του από βαριά σε ελαφριά βιομηχανία».

Πρόσθεσε ότι «την προσφυγή ανέλαβε αφιλοκερδώς το δικηγορικό γραφείο Χριστόφορος Λάρκου στη Λάρνακα. Οι προσφεύγοντες θεωρούν ότι έχουν έννομο συμφέρον λόγω της εγγύτητας του εργοστασίου χρυσού με τα σπίτια ή τα υποστατικά τους στην περιοχή όπου θα ανεγερθεί, ενώ κάνουν λόγο και για την παράλειψη του κράτους να διεξάγει την απαιτούμενη δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες που επηρεάζονται, προτού λάβει τη σχετική απόφαση».

Σύμφωνα με την κ. Καλλή «αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί και δεύτερη προσφυγή, αυτή τη φορά από άλλα 20 άτομα, λαμβάνοντας υπόψη ότι βάσει της νομοθεσίας το δικαίωμα προσφυγής παύει να υφίσταται 75 μέρες μετά τη γνωστοποίηση της σχετικής απόφασης. Σε περίπτωση όμως που οι κάτοικοι θεωρήσουν ότι επηρεάζονται αρνητικά από ενδεχόμενη πρόκληση οχληρίας ή άλλων προβλημάτων από τυχόν λειτουργία του εργοστασίου, τότε θα έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν ενώπιον του Δικαστηρίου εναντίον της ιδιοκτήτριας εταιρείας του εργοστασίου χρυσού».

Η Ελενα Καλλή σημείωσε ακόμα ότι «σε περίπτωση που υπάρχουν δημότες στην περιοχή Αραδίππου, Λάρνακας, ύψωμα Κρασά και Δρομολαξιάς – Μενεού που επιθυμούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ομάδα Πρωτοβουλίας των Κατοίκων που αντιδρούν ή με το δικηγορικό γραφείο Χριστόφορος Λάρκου, για να λάβουν περισσότερες λεπτομέρειες , δεδομένου ότι η προσφυγή πρέπει να κατατεθεί ενώπιον της κυπριακής δικαιοσύνης».

Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου στις 9 Δεκεμβρίου 2015 αποφάσισε όπως προχωρήσει στην έκδοση άδειας οικοδομής εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού στη Β Βιομηχανική περιοχή Αραδίππου – Καλού Χωριού. Η απόφαση λήφθηκε ύστερα από δύο περίπου μήνες συνεδριάσεων, με έξι ψήφους υπέρ, πέντε εναντίον και μία αποχή.

Η εταιρεία προτού απευθυνθεί στο Δήμο Αραδίππου για παραχώρηση πολεοδομικής άδειας, είχε εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες από τα αρμόδια κρατικά τμήματα.

Πηγή — ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top