ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδια ανάκαμψης θα πρέπει να διατηρούν οι εμπορικές τράπεζες

Σχέδια ανάκαμψης θα πρέπει να διατηρούν οι εμπορικές τράπεζες

Σχέδια ανάκαμψης θα πρέπει να διατηρούν συνεχώς οι εμπορικές τράπεζες με βάση νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ανάκαμψη και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζικών ιδρυμάτων (BRRD).

Με βάση το νομοσχέδιο, τα σχέδια ανάκαμψης καταρτίζονται και κατατίθενται στην Κεντρική Τράπεζα και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων φερεγγυότητας ή μεταβολή της οικονομικής κατάστασης των τραπεζικών ιδρυμάτων. Τα τραπεζικά ιδρύματα πρέπει να διαθέτουν σχέδια για την περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης.

«Η βασική φιλοσοφία είναι για σκοπούς έγκαιρης παρέμβασης και πρόληψης να αναγκάζονται οι τράπεζες να υποβάλλουν σχέδια ανάκαμψης. Και αυτά τα σχέδια εγκρίνονται από την αρμόδια αρχή, η οποία θα εγκρίνει αυτά τα σχέδια και θα αποφασίζει ότι ικανοποιούν την αντιμετώπιση προκλήσεων», ανέφερε ο Διευθυντής της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Χαραλάμπους.

«Πάντοτε θα υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο θα εγκρίνεται από την ΚΤΚ, η οποία έχει την εξουσία να ζητεί τροποποίησή του», είπε.

Η εκπρόσωπος της ΚΤΚ, Μαίρη Κυριακίδου, δήλωσε ότι η οδηγία αφορά στη θέσπιση του πλαισίου ανάκαμψης. «Σκοπός είναι να υπάρχει πάντοτε σε ισχύ ένα σχέδιο το οποίο να μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή μόλις η ίδια η τράπεζα ή η αρμόδια αρχή θεωρήσει ότι έχει επέλθει μια σημαντική επιδείνωση στην οικονομική της κατάσταση», είπε.

Όπως είπε, τα τραπεζικά ιδρύματα πρέπει να πείσουν την αρμόδια αρχή ότι το σχέδιο είναι εφαρμόσιμο. Ανέφερε ακόμα ότι τα σχέδια πρέπει να επικαιροποιούνται σε τακτά διαστήματα και σε περίπτωση που υπάρχουν μεταβολές των επιχειρησιακών τους πλάνων.

Με την οδηγία τίθενται απαιτήσεις για ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων που λαμβάνουν υπόψη τις επιλέξιμες υποχρεώσεις. «Είναι ευθύνη του Διοικητικού οργάνου κάθε τράπεζας, μόλις αντιληφθεί ότι η τράπεζα τελεί υπό κατάσταση αφερεγγυότητας ή και ενδεχόμενης αφερεγγυότητας, πρέπει να ενημερώσει εγκαίρως την αρμόδια αρχή. Αν δεν ενημερώσει έγκαιρα, τότε η ΚΤΚ μπορεί να επιβάλει κυρώσεις», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, τις ίδιες υποχρεώσεις θα έχουν και οι Επενδυτικές Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) με βάση σχετικό νομοσχέδιο που συζητήθηκε στην Επιτροπή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με Σούνακ - Αναγνώρισε την προσφορά της Κύπρου για τη Γάζα το Ηνωμένο Βασίλειο

Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με Σούνακ - Αναγνώρισε την προσφορά της Κύπρου για τη Γάζα το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Πρόεδρος της 🇨🇾 Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top