ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νεοφύτου: «Μια ομάδα γιατρών, συνδικαλιστών, εξευτέλισαν τη Βουλή. Λυπούμαι»

Νεοφύτου: «Μια ομάδα γιατρών, συνδικαλιστών, εξευτέλισαν τη Βουλή. Λυπούμαι»

Για 'εξευτελισμό', όπως τον χαρακτήρισε, της Βουλής από πέντε συνδικαλιστές, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα που προέκυψε με την πρόταση νόμου για το όριο αφυπηρέτησης των γιατρών, εξερχόμενος από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό.

«Μια ομάδα γιατρών, συνδικαλιστών, εξευτέλισαν τη Βουλή. Λυπούμαι», είπε. Μπράβο στους συνδικαλιστές, πρόσθεσε, «λυπούμαι για τη Βουλή».

Γίνεται, διερωτήθηκε, «υπό τον εκβιασμό της απεργίας να μην συζητά το νομοθετικό σώμα»;

«Και δεν εξετάζω εάν κάποιος έχει δίκιο ή άδικο με την άποψη της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης των γιατρών», ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου «άλλο είναι το ζήτημα».

Δεν μπορείς υπό τον εκβιασμό απεργιών, μόλις σου είπαν απεργία, και εν μέσω απεργίας να «αναδιπλώνεσαι ανωμάλως». Πού είναι η αξιοπρέπεια, διερωτήθηκε, «η μίνιμουμ αξιοπρέπεια στους Βουλευτές, στα κόμματα;»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνέχισε λέγοντας ότι «αν κάτι πρέπει να αλλάξουμε σε αυτόν τον τόπο είναι και τη νοοτροπία μας». Από την άλλη, είπε, «δικαίωμά τους η απεργία αλλά δικαίωμά τους η απεργία για θέματα που έχουν να κάνουν τόσο με τους ίδιους τους γιατρούς, αλλά και την απεργία που την στρέφουν; Ενάντια σε ποιον»;

«Δεν τους αρέσει ο Αβέρωφ, δεν τους αρέσουν οι θέσεις μου, δεν τους αρέσει η πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ και άλλων κομμάτων; Ας έρθουν εκτός ωρών εργασίας έξω από την Πινδάρου, να πουν ό,τι θέλουν, να πουν ότι δεν θα ξαναψηφίσουν ΔΗΣΥ, να πουν ότι `δεν πάνε` τον Αβέρωφ».

Οι ασθενείς, διερωτήθηκε, «τι τους έφταιξαν; Ο ασθενής τι τους έφταιξε και κάνουν απεργία, επειδή έχει κατατεθεί εδώ και ενάμιση χρόνο μια πρόταση νόμου;»

Και γιατί, διερωτήθηκε, «τα κόμματα που σήμερα αναδιπλώθηκαν ανωμάλως, γιατί δεν το έκαναν και πριν ένα μήνα;»

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει ν` αλλάξουμε νοοτροπίες σε αυτόν τον τόπο και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε».

Ανέφερε ακόμη ότι ακούει επιχειρήματα ότι πάνω από 65 χρόνων δεν μπορεί κάποιος να είναι χειρούργος γιατί είναι κίνδυνος στη δημόσια υγεία. Καλά, διερωτήθηκε, «εάν είσαι 65 χρονών και ενός μηνός είσαι δημόσιος κίνδυνος αν χειρουργείς στα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά εάν συνταξιοδοτηθείς και την επόμενη ημέρα πας σε μια ιδιωτική κλινική και μπορείς να χειρουργείς ως τα 80, δεν υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας;» «Ας έρθουν να πουν αν δέχονται οι γιατροί να κάνουμε μια νομοθεσία, στα 65 (να) τους παίρνουμε την άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και σε σχόλια ότι φωτογραφίζονται κάποιοι γιατροί που αφυπηρετούν σύντομα. «Εάν αυτό είναι το θέμα δεν έχω κανένα πρόβλημα να δεχθούμε να περάσουμε τον νόμο ο οποίος να ισχύει από 1/1/2017, χωρίς να έχουμε πρόσωπα μπροστά μας». Αλλά και κάτι άλλο, πρόσθεσε, «κανείς ούτε οι νομοθέτες που ψήφισαν τους νόμους δεν τους διαβάζουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου «επί της προηγούμενης διακυβέρνησης, της αριστερής διακυβέρνησης, ψηφίσαμε το συνταξιοδοτικό». Τι προνοεί;, διερωτήθηκε, «το διαβάσαμε;», για να συνεχίσει να πει ότι «από το 63 πήγαμε στο 65ο για το σύνολο της δημόσιας υπηρεσίας». Αλλά, διευκρίνισε, «αυτός ο νόμος που ψηφίσαμε προβλέπει ότι κάθε πέντε χρόνια, δηλαδή σε δύο χρόνια, πρέπει να γίνει μελέτη που θα αυξάνεται το όριο αφυπηρέτησης κατά έξι μήνες σε συνάρτηση με το όριο ζωής και με βάση τη φόρμουλα και με βάση το σημερινό όριο ζωής στην Κύπρο καταληκτικά θα φτάσουμε στο 68ο έτος».

Απλά, είπε, «είμαστε μια χώρα των συνθημάτων που δεν διαβάζουμε ούτε και αυτά που ψηφίζουμε και ακούμε και επιχειρήματα και συνθήματα `κάνουν νόμο για πέντε γιατρούς που είναι δικοί τους`».

Όχι, σημείωσε, «εάν είναι αυτό το ζήτημα να κάνουμε το νόμο να ισχύει σε ένα χρόνο». Ακούω επιχειρήματα, ανέφερε και τα επαναλαμβάνω `δεν μπoρούν να εξασκούν σωστά τη δουλειά τους γιατί είναι γέροι`, καλά στις ιδιωτικές κλινικές τι συμβαίνει;»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι δεν είναι στην πολιτική για να κάνει στροφή 180 μοιρών μόλις του χτυπήσουν την κόρνα του αυτοκινήτου.

«Είμαι εδώ στην πολιτική να αντιμετωπίσω επιχειρήματα, να με πείσουν για τα επιχειρήματα και λυπούμαι ειλικρινά που πέντε συνδικαλιστές έχουν εξευτελίσει το νομοθετικό σώμα», πρόσθεσε.

Εν μέσω απεργίας να κάνει στροφή η Βουλή, είπε, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαν κάλλιστα να το εγκρίνουν ή να το καταψηφίσουν».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top