ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υπόθεση Ερωτοκρίτου και λοιπών: «Η μαρτυρία αρκεί για να καταδικάσει» - 7 κατηγορίες μέχρι και 7 χρόνια φυλάκιση αντιμετωπίζουν

Υπόθεση Ερωτοκρίτου και λοιπών: «Η μαρτυρία αρκεί για να καταδικάσει» - 7 κατηγορίες μέχρι και 7 χρόνια φυλάκιση αντιμετωπίζουν

Παραθέτοντας γραπτή αγόρευση, σε σχέση με την ποινική υπόθεση εναντίον του τέως βοηθού Γενικού Εισαγγελέως Ρίκκου Ερωτοκρίτου, των δικηγόρων Ανδρέα Κυπρίζογλου και Παναγιώτη Νεοκλέους και του δικηγορικού γραφείου «Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ» ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ηλίας Στεφάνου, σημειώνει πως μαρτυρία που έχει προσκομιστεί είναι αρκετή για να αποδείξει, στον απαιτούμενο βαθμό, τα συστατικά στοιχεία των αδικημάτων εναντίον όλων των κατηγορουμένων.

Με την αγόρευση της Κατηγορούσας Αρχής ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αγορεύσεων. 

Το Κακουργιοδικείο όρισε την 18η Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί, για υποβολή τυχόν διευκρινιστικών ερωτήσεων προς τις δύο πλευρές. Την ίδια μέρα, το δικαστήριο θα ορίσει νέα ημερομηνία για ανακοίνωση της ενδιάμεσης απόφασης του ως προς το κατά πόσον υπάρχει ή όχι «εκ πρώτης όψεως υπόθεση ενοχής» και αν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες που προσάπτονται εναντίον των κατηγορουμένων με βάση τη μαρτυρία που παρουσιάστηκε ενώπιον του.

Σε περίπτωση που το Κακουργιοδικείο κρίνει ότι δεν υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση, οι κατηγορούμενοι αθωώνονται, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα κληθούν σε απολογία και οι δικηγόροι τους θα έχουν το δικαίωμα να κλητεύσουν μάρτυρες υπεράσπισης.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο κ. Στεφάνου παρέθεσε τα κύρια σημεία της γραπτής αγόρευσής του σε απάντηση στα όσα υποστήριξαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων στη δική τους αγόρευση για να πείσουν το δικαστήριο ότι δεν απεδείχθη εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των πελατών τους.

Στη γραπτή του αγόρευση, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, ο κ. Στεφάνου αναφέρει ότι «αυτόδηλα, η υπόθεση της Κατηγορούσας Αρχής στηρίζεται σε περιστατική μαρτυρία, η οποία από το σύνολο της μαρτυρίας που έχει προσκομιστεί θεωρούμε ότι, είναι αρκετή για να αποδείξει, στον απαιτούμενο βαθμό, τα συστατικά στοιχεία των αδικημάτων εναντίον όλων των Κατηγορουμένων».

Θεωρούμε, σημειώνει, «πως η Κατηγορούσα Αρχή έχει επιτύχει στον απαιτούμενο βαθμό να αποδείξει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των Κατηγορουμένων».

Όπως αναφέρει, «η απόδειξη των συστατικών στοιχείων του κάθε αδικήματος έγινε μέσα από την ακόλουθη περιστατική μαρτυρία:

  • Του κινήτρου, που ο κάθε Κατηγορούμενος είχε για την επίτευξη των αδικημάτων, μέσω του οφέλους που είχαν από τη μια πλευρά οι κατηγορούμενοι Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Ανδρέας Κυπρίζογλου για επιτυχία της Αγωγής του Ε.Δ. Λ/σου 3987/13 και από την άλλη πλευρά της επίτευξης του σκοπού που για 2 χρόνια είχαν βάλει οι κατηγορούμενοι Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτης Νεοκλέους και ο Ανδρέας Νεκολέους για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των αντιδίκων τους στις αστικές αγωγές σε Κύπρο και Ρωσία.
  • Της ευκαιρίας, που ο κάθε Κατηγορούμενος είχε για να επιτελέσει το μέρος της συμφωνίας και των αδικημάτων του Κατηγορητηρίου. Από τη μια ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ως Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως, που είχε εξασφαλίσει το χειρισμό των ποινικών υποθέσεων από το Γενικό Εισαγγελέα (σε αντίθεση με ότι ίσχυε επί Πέτρου Κληρίδη) υπό όρους, που ως εκ του αποτελέσματος μπορούσαν άνετα να παραβιαστούν, αν αυτός το ήθελε, διασφάλιζε την επίτευξη της ποινικής δίωξης. Από την άλλη, η εταιρεία Andreas Neocleous & Co LLC, ως η δικηγορική εταιρεία, που είχε αποκλειστικό χειρισμό των υποθέσεων της πρώην ΛΑΙΚΗΣ και της Διαχειρίστριας αυτής, ήταν σε θέση, μέσω των ενεργειών του αρμοδίου υπευθύνου δικηγόρου, διευθυντή και μετόχου της –Παναγιώτη Νεοκλέους- να μην καταχωρήσει σημείωμα εμφάνισης, ώστε αναντίλεκτες οι θέσεις των Εναγόντων της Ε.Δ. Λ/σου 3987/13 να οδηγήσουν στην έκδοση απόφασης.
  • Της συμπεριφοράς των Ανδρέα Κυπρίζογλου και Παναγιώτη Νεοκλέους κατά τον όλο χειρισμό της αγωγής Ε.Δ.Λ/σου 3987/13, με αντιδεοντολογικό και παράνομο τρόπο, που καταδεικνύει ότι, οι ενέργειες από τη μια πλευρά των Ρίκκο Ερωτοκρίτου και Ανδρέα Κυπρίζογλου και από την άλλη των άλλων δύο κατηγορουμένων δεν ήταν τυχαίες, αλλά μέρος του ευρύτερου σχεδίου δωροδοκίας και επηρεασμού της Απονομής της Δικαιοσύνης.
  • Της μετέπειτα συμπεριφοράς της δικηγορικής εταιρείας και του Παναγιώτη Νεοκλέους, που, παρόλο που ενημερώθηκαν από τα τέλη Νοεμβρίου για την έκδοση της απόφασης, καθυστέρησαν για 3 περίπου μήνες να καταχωρήσουν σημείωμα εμφάνισης και Αίτηση για Παραμερισμό της Απόφασης.
  • Των ψεμάτων, που οι Ρίκκος Ερωτοκρίτου, Ανδρέας Κυπρίζογλου και Παναγιώτης Νεοκλέους κατέθεσαν στους ποινικούς ανακριτές».

 

Και οι 4 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 7 κατηγορίες που προνοούν μέχρι και 7 χρόνια φυλάκιση. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο που καταχώρισε ο Γενικός Εισαγγελέας περιλαμβάνει τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, δωροδοκίας οικείων αξιωματούχων, συναλλαγών με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, κατάχρησης εξουσίας, συνωμοσίας για ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης, συνωμοσίας προς καταδολίευση. Όλοι οι κατηγορούμενοι απορρίπτουν τις κατηγορίες εναντίον τους.

Η ποινική υπόθεση, η οποία καταχωρήθηκε στις 19 Μαΐου 2015, είναι το αποτέλεσμα της διερεύνησης, η οποία είχε γίνει από τον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή Παναγιώτη Καλλή και συμπληρώθηκε από δύο άλλους ανακριτές, τους Παναγιώτη Πελαγία και Αθανάσιο Σωκράτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top