ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aιμιλίου: «O ΟΗΕ απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των λαών του κόσμου»

Aιμιλίου: «O ΟΗΕ απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των λαών του κόσμου»

«Με βάση την εμπειρία της χώρας μου, συμμεριζόμαστε πλήρως την αξιολόγηση ότι υπήρχαν στιγμές που ο ΟΗΕ απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των λαών του κόσμου", δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Νίκος Αιμιλίου.

O κύριος Αιμιλίου μιλούσε τη Δευτέρα, (16/2) στην ειδική θεματική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα «Ο σεβασμός προς τις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ως βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

 

Σημειώνοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μέλος του ΟΗΕ αμέσως μετά την απαλλαγή της από τη Βρετανική αποικιακή εξουσία το 1960, ο κ. Αιμιλίου υπογράμμισε ότι από τότε έχει παραμείνει σταθερός υποστηρικτής του Οργανισμού και του διεθνούς νομικού πλαισίου που παρέχει, παρά το γεγονός ότι γνώρισε από πρώτο χέρι, από τη σκοπιά του θύματος, αρκετές παραβιάσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, "συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 1.1 για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, του άρθρου 2.1 σχετικά με την κυριαρχία των κρατών και του άρθρου 2.4 σχετικά με τη μη χρήση βίας. Υπάρχουν διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης που επιβεβαιώνουν αυτές τις παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 3212  και 3395 της Γενικής Συνέλευσης και των ψηφισμάτων 353 (1974), 365 (1974), 541 (1983), και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας", ανέφερε.
 
Ο Κύπριος Πρέσβης επεσήμανε πως παρά τα πολυάριθμα ψηφίσματα και τις επανειλημμένες προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος όλα αυτά τα χρόνια, η κατάσταση έχει παραμείνει αμετάβλητη από το 1974, με το 37% του εδάφους του νησιού ακόμα υπό ξένη κατοχή.
 
"Παρόλα αυτά, πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον. Υπό αυτή την άποψη, παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι ο τρέχων γύρος των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, θα οδηγήσει τελικά σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης", επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως για να υπάρξει αυτή η επιτυχής έκβαση, "όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να αναγνωρίσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς και να συνειδητοποιήσουν ότι η αντιπαραγωγική επιμονή στα απομεινάρια της αποικιακής εποχής δεν έχουν καμία θέση στο σημερινό κόσμο".
 
Μνημονεύοντας αναφορές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που μιλούν για "τη σωτηρία των επόμενων γενεών από τη μάστιγα του πολέμου», που «επιβεβαιώνουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», που μιλούν για «τη δικαιοσύνη και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου», την «προώθηση καλύτερων συνθηκών ζωής» και την ειρηνική συμβίωση, ο κ. Αιμιλίου τόνισε ότι οι αρχές αυτές θα πρέπει να αποτελούν το φως που θα καθοδηγεί, όχι μόνο στην περίπτωση της Κύπρου, αλλά παντού στον κόσμο όπου εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top