ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός ελέγχου η σύγκρουση Ρωσίας και Τουρκίας στη Συρία

Εκτός ελέγχου η σύγκρουση Ρωσίας και Τουρκίας στη Συρία

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία που κλιμακώνουν τις μεταξύ τους αλληλοκατηγορίες και συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στη Συρία, την ώρα που ο Μπασάρ αλ Ασαντ εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει «να πολεμά την τρομοκρατία».

«Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι η προτεραιότητά μας τώρα και στο μέλλον», δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος στην κρατική τηλεόραση. Την ώρα που οι διεθνείς δυνάμεις πιέζουν για μια κατάπαυση πυρός, ο Ασαντ τόνισε ότι «αν αυτή συμβεί, δεν σημαίνει ότι η κάθε πλευρά θα καταθέσει τα όπλα» αλλά ότι θα «σταματήσει η ενίσχυση των θέσεων των τρομοκρατών». Με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Στέφαν ντε Μιστούρα να έχει μεταβεί από χθες στη Δαμασκό, ο Ασαντ ανέφερε ότι «οποιαδήποτε μετάβαση θα πρέπει να υπόκειται στο Σύνταγμα».

Καθώς οι τουρκικές δυνάμεις συνέχισαν για τρίτη ημέρα χθες να πλήττουν θέσεις των Κούρδων ανταρτών του YPG στο συριακό έδαφος, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Μόσχα ότι συμπεριφέρεται σαν «τρομοκρατική οργάνωση αναγκάζοντας τον άμαχο πληθυσμό να φύγει» και απείλησε ότι αν συνεχίσει με αυτήν την τακτική «θα αντιταχθούμε με εξαιρετικά αποφασιστικά αντίποινα».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας τη Δευτέρα (15/02) από το Κίεβο, δήλωσε ότι η Ρωσία και οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG έχουν κλείσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο βόρεια του Χαλεπίου και ότι η Τουρκία θα απαντήσει στις επιθέσεις. «Δεν θα αφήσουμε την πόλη Αζάζ να πέσει στα χέρια των Κούρδων. Θα αντιδράσουμε με σκληρότητα», ανέφερε, την ώρα που οι Κούρδοι αντάρτες παγίωναν τις κατακτήσεις τους γύρω από την πόλη που βρίσκεται κοντά στη συροτουρκική μεθόριο.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό πυροβολικό ξεκίνησε το Σάββατο να πλήττει θέσεις στην περιοχή της Αζάζ μετά την κατάληψή της από αντάρτες που υποστηρίζονται από το YPG. Επίσης η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ ισχυρίστηκε το Σαββατοκύριακο ότι Τούρκοι στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα μετά τον βομβαρδισμό της Αζάζ για να μεταφέρουν πολεμοφόδια αλλά και ότι επλήγησαν από τις τουρκικές δυνάμεις θέσεις του συριακού στρατού στην περιοχή Αλια. Τον ισχυρισμό αυτό διέψευσε η Αγκυρα υποστηρίζοντας ότι δεν σχεδιάζει χερσαία επέμβαση στη Συρία.

Από την πλευρά της η Μόσχα, που υποστηρίζει το καθεστώς Ασαντ με αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατηγόρησε την Τουρκία ότι βοηθά «νέες τζιχαντιστικές οργανώσεις και ένοπλους μισθοφόρους» να διεισδύσουν στη Συρία ώστε να ενισχύσουν το ISIS και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Το ρωσικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε την «προκλητική» πολιτική της Αγκυρας και την «απροκάλυπτη υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία» που συνιστά «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή».

Επιχειρήσεις

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό TIME ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον των ανταρτών μέχρι να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με ευνοϊκούς όρους για τη Δαμασκό. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι βλέπει θετικά τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, κάτι που ζητά η Τουρκία.

Σοκ προκάλεσαν χθες οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον τριών νοσοκομείων στη βόρεια Συρία που οδήγησαν σε δεκάδες νεκρούς και άφησαν δεκάδες χιλιάδες χωρίς ιατρικές υπηρεσίες. Το ένα νοσοκομείο που βομβαρδίστηκε βρίσκεται στην Αζάζ, με την Αγκυρα να κάνει λόγο για ρωσικούς πυραύλους, ενώ άλλα δύο καταστράφηκαν στην επαρχία Ιντλίμπ. Ενα από αυτά ήταν το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, από την καταστροφή του οποίου έμειναν χωρίς ιατρικές υπηρεσίες 40.000 άνθρωποι, με την οργάνωση να κάνει λόγο για εσκεμμένη επίθεση ρωσικών ή συριακών αεροσκαφών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του «Δημητρούι» - «Στο περίμενε» οι ανακριτές για κατάθεση

Θα καταταγείς στον στρατό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις – Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι εκπαιδεύσεις που θα ακολουθήσουν

Νέο «μέτωπο» για Οδ. Μιχαηλίδη - «Πυρά» από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Ιδρυμάτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Πώς απαντά η Ελεγκτική

Σοβαρές καταγγελίες κατά αεροπορικών εταιρειών: Από καθυστερήσεις και βάρος αποσκευών μέχρι αλλαγές - Όσα πρέπει να ξέρετε

Τραγωδία στη Λεμεσό - Απεβίωσε 30χρονος ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο



Φουντώνει η μάχη των ευρωεκλογών - Η επίθεση του Νικόλα κατά ΕΛΑΜ - Η ενόχληση του ΔΗΣΥ για τις κινήσεις Χριστοδουλίδη

Φουντώνει η μάχη των ευρωεκλογών - Η επίθεση του Νικόλα κατά ΕΛΑΜ - Η ενόχληση του ΔΗΣΥ για τις κινήσεις Χριστοδουλίδη

Με εντατικούς ρυθμούς μπαίνουν τα επιτελεία των κομμάτων στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top