ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχεί η Ε.Ε. για τη βία στη Βουλή του Κοσόβου - Έπεσαν δακρυγόνα για την εκλογή του Θάτσι

Ανησυχεί η Ε.Ε. για τη βία στη Βουλή του Κοσόβου - Έπεσαν δακρυγόνα για την εκλογή του Θάτσι

«Εξαιρετικά ανησυχητικές» χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση τις σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν χθες στο κοινοβούλιο του Κοσόβου με αφορμή την εκλογή του Χασίμ Θάτσι στην προεδρία της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Οι σκηνές των οποίων γίναμε μάρτυρες σε μια τέτοια διαδικασία είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Οι πράξεις βίας υπό οποιαδήποτε μορφή όποιος κι αν είναι δράστης τους είναι απαράδεκτες. Η εμπρηστική ρητορική το μόνο που κάνει είναι να βαθαίνει τον διχασμό και να κάνει δυσκολότερο τον διάλογο» είπε. Οι πολιτικοί ηγέτες του Κοσόβου πρέπει να «δράσουν συλλογικά για να κατευνάσουν τις εντάσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο Χασίμ Θάτσι, πρώην αντάρτης, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός του Κοσόβου (2008-2014), εξελέγη χθες πρόεδρος από τους βουλευτές στο τέλος μιας τεταμένης ημέρας που σημαδεύτηκε από επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων αυτών μέσα στο κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση προσπάθησε να αποτρέψει την ψηφοφορία πετώντας εκ νέου δακρυγόνα μέσα στην αίθουσα, μια πρακτική που οι βουλευτές της χρησιμοποιούν από τον Οκτώβριο για να ζητήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, παραλύοντας ουσιαστικά τις εργασίες του κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία κατέστη δυνατόν να αρχίσει έπειτα από μια διακοπή της συνεδρίασης, η οποία επέτρεψε να απομακρυνθούν δια της βίας από την αίθουσα ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Το Κόσοβο δεν είναι μέλος της ΕΕ και οι Βρυξέλλες έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε νέα διεύρυνση πριν από το 2020. Ωστόσο, η ΕΕ έτεινε το χέρι στην Πρίστινα, τον Οκτώβριο του 2015, με την υπογραφή μιας «συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης», πρώτο βήμα στη μακρά ενταξιακή διαδικασία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ρωσία: Τουλάχιστον επτά νεκροί από πτώση λεωφορείου σε ποταμό της Αγίας Πετρούπολης - Δείτε απίστευτα βίντεο

Γιορτή της μητέρας: Κάντε τη μέρα της ξεχωριστή - Προτάσεις για δώρα, από γλυκά μέχρι λουλούδια και κοσμήματα - Φωτογραφίες

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Eurovision 2024: Αυτή η χώρα κέρδισε το βραβείο καλύτερου στίχου - Oι νικητές των προηγούμενων ετών - Δείτε βίντεο



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top