ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαντά και ο Ακιντζί για τις δηλώσεις Σιζόπουλου: « Δεν συμβάλλουν στη διαπραγματευτική διαδικασία»

Απαντά  και ο Ακιντζί για τις δηλώσεις Σιζόπουλου: « Δεν συμβάλλουν στη διαπραγματευτική διαδικασία»

Για νέες συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο τραπέζι των συνομιλιών έκανε λόγο επιστρέφοντας από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί

Αναφέρθηκε παράλληλα με τόνο επικριτικό στις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου κάνοντας λόγο για προσπάθεια εκ μέρους τις ΕΔΕΚ να πληγεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, επιστρέφοντας στο λεγόμενο «προεδρικό» ο κ. Ακιντζί είπε ότι στη σημερινή συνάντηση (11/03) επιχειρήθηκαν συγκλίσεις σε κάποια θέματα που εμπίπτουν σε διαφορετικά κεφάλαια ενώ ανασκοπήθηκε και η δουλειά που έχει γίνει από τους διαπραγματευτές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και ότι το εδαφικό και τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων θα συζητηθούν στο τέλος.

Χαρακτήρισε παραγωγική τη σημερινή συνάντηση λέγοντας ότι δεν μπορεί να πει πως γεφυρώθηκαν όλες οι διαφορές αλλά και ότι υπήρξαν νέες συγκλίσεις σε κάποια θέματα.

Ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε αποφασιστικότητα για συνέχιση της προσπάθειας και πρόσθεσε ότι ακριβώς η προσπάθεια για επιτυχή κατάληξη θα συνεχιστεί χωρίς να επηρεάζονται από αρνητικές εξελίξεις που συμβαίνουν έξω από το τραπέζι των συνομιλιών.

«Είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνετε γιατί το είπα αυτό. Στην ε/κ πλευρά οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου δεν συμβάλλουν στη διαπραγματευτική διαδικασία» είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν προσπαθεί να αποκρύψει τίποτα από το κοινό αλλά και πως οι συνομιλίες έχουν τη δική τους ιδιομορφία (χαρακτήρα) και πως υπάρχει κατανόηση εδώ και πολλά χρόνια ότι αυτή θα πρέπει να γίνεται σεβαστή.

«Είναι κατανοητό γιατί ο κ. Σιζόπουλος λειτούργησε με αυτό τον τρόπο, πρόκειται για ένα κόμμα που έχει αποκηρύξει από το πρόγραμμα του τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» ανέφερε και πρόσθεσε ότι καταλαβαίνει την προσπάθεια της ΕΔΕΚ να βλάψει τη διαδικασία λύσης.

Είπε ακόμη ότι ο ίδιος ως εκλεγμένος ηγέτης των Τ/κ θα συνεχίσει τη διαδικασία με προσήλωση στις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να ανακοινώσει οποιαδήποτε λεπτομέρεια σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι κανένας από τους λεγόμενους βουλευτές της ψευδοβουλής δεν θα κάνει κάτι τέτοιο καθώς ο στόχος είναι να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η ε/κ πλευρά έχει θέσει στο τραπέζι το θέμα της Μόρφου ο κ. Ακιντζί είπε «όχι» και επανέλαβε ότι το εδαφικό θα συζητηθεί στο τέλος.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τις κατηγορίες υπηκοότητας, ο κ. Ακιντζί είπε ότι όλα όσα είπε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ «δεν είναι αλήθεια». Είπε ότι είναι γνωστό ότι το ομοσπονδιακό δικαστήριο θα αποτελείται από ίσο αριθμό δικαστών (από τις δύο κοινότητες). Ανέφερε επίσης ότι η δήλωση για τις κατηγορίες υπηκοότητας δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην αλήθεια και πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρχει μια κατηγορία ατόμων που θα εγκαθίστανται χωρίς να έχουν οποιοδήποτε νομικό δικαίωμα εγκατάστασης ή πολιτικά δικαιώματα, μια άλλη κατηγορία για περιορισμένο αριθμό ατόμων με νόμιμη διαμονή αλλά περιορισμένα πολιτικά δικαιώματα (όπως οι Ε/κ που ζουν στην Καρπασία) και μια άλλη κατηγορία με ακόμη πιο περιορισμένο αριθμό ατόμων που θα έχουν εσωτερική υπηκοότητα, όπως οι Τ/κ που μιλούν ελληνικά και θα μπορούν να πάρουν την εσωτερική υπηκοότητα του ε/κ συνιστώντος κρατιδίου, και που θα έχει άλλα κριτήρια.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι επί αυτών των θεμάτων δεν έχουν συμφωνήσει απόλυτα, ανέφερε ωστόσο ότι οι αντιλήψεις των δύο πλευρών για το θέμα βρίσκονται πολύ κοντά.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τις νέες συγκλίσεις ο κ. Ακιντζί απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες και δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να ανακοινώσει λεπτομέρειες των συνομιλιών αλλά αυτό να γίνει από τους δύο ηγέτες από κοινού η τους εκπροσώπους τους.

Είπε επίσης ότι η στάση της ΕΔΕΚ στοχεύει στο να βλάψει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το κόμμα του αλλά και να βλάψει τα κόμματα που στηρίζουν τη λύση του Κυπριακού στις επερχόμενες εκλογές.

Κάλεσε επίσης όλους να σεβαστούν τους ηγέτες και τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Υπενθύμισε τέλος την αρχή ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα» και ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος και συγκλίσεις, όμως δεν μπορούν να πουν ότι όλα έχουν ολοκληρωθεί πριν ακριβώς συμφωνηθούν όλα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top