ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου

Ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου

Βάσει της σημερινής απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας κρίθηκε η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του Νόμου 155 του 2006 που ρυθμίζει τις ώρες λειτουργίας των γενικών καταστημάτων, δήλωσε το απόγευμα, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις της στο Υπουργείο Εργασίας, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως “με βάση αυτή την απόφαση πλέον όλα τα καταστήματα και, εφόσον η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει καταργήσει το δικαίωμα έκδοσης διατάγματος από την εκτελεστική εξουσία, σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ώρες λειτουργίας των καταστημάτων και το βασικό μέλημα μας ως Υπουργείο Εργασίας είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων”.

Πρόσθεσε ότι η νομοθεσία, η οποία διέπει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ισχύει και πρέπει όλοι να την εφαρμόσουν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι, με βάση την απόφαση, η Νομοθετική Εξουσία δεν μπορεί να ρυθμίζει ώρες εργασίας των καταστημάτων, αφού το θέμα αυτό εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Εκτελεστικής Εξουσίας.

“Επομένως, βάσει αυτής της απόφασης του Δικαστηρίου στην ποινική δίωξη, η οποία έγινε με βάση το τεκμήριο της συνταγματικότητας, έχει αποφανθεί το δικαστήριο ότι το Άρθρο 20, επί του οποίου στηρίζετο ρύθμιση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων, είναι αντισυνταγματικό», σημείωσε η Υπουργός Εργασίας.

Σε άλλη ερώτηση αν θα ρυθμιστεί με κάποιο τρόπο το ωράριο, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε πως “θα θέλαμε να ρυθμίσουμε τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, διότι αντιλαμβάνεστε ότι σήμερα λόγω των οποιωνδήποτε αποφάσεων που λήφθηκαν μέχρι σήμερα από την πλειοψηφία της Βουλής έχουνε φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχουν πλέον ώρες εργασίας των καταστημάτων”.

“Όμως”, σημείωσε, “να υπενθυμίσω ότι η εξουσία που είχε η εκτελεστική εξουσία να ρυθμίζει τις ώρες λειτουργίας, έχει τερματιστεί και επομένως, πιστεύω ότι πρέπει να επανέλθει αυτή η εξουσία στην εκτελεστική εξουσία”.

Τόνισε επίσης, ότι θα πρέπει να επανέλθει το διάταγμα διότι, όπως διευκρίνισε, αυτό το θέμα πλέον είναι ξεκάθαρο ότι ορίζεται από την κυβέρνηση και όχι από τη νομοθετική εξουσία.

“Να πω για ακόμα μια φορά για τα δικαιώματα των εργαζόμενων : Η εργατική νομοθεσία, η νομοθεσία που αφορά τα δικαιώματα του κάθε εργαζομένου προνοεί την πενθήμερη εργασία στα γενικά καταστήματα, με δύο Κυριακές αργία για κάθε υπάλληλο, με αποζημίωση 1:2 αν εργαστούν”, συμπλήρωσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top