ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιμένει ισχυρό σεισμό η Κύπρος!

Περιμένει ισχυρό σεισμό η Κύπρος!

Ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις γνωστού σεισμολόγου σε κυπριακή εφημερίδα, το Σάββατο, 26/3, με αφορμή τους σεισμούς που σημειώθηκαν την περασμένη Τρίτη.

Ένας ισχυρός σεισμός θα εκδηλωθεί κάποια στιγμή στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε στις 22 Μαρτίου 2016 ο σεισμός του «Λιοπετρίου» και αυτό δεν αποτελεί κινδυνολογία αλλά επακόλουθο του ότι δημιουργήθηκε σεισμικό κενό από το 1941, το οποίο θα καλυφθεί. 

Αυτό ανέφερε στην εφημερίδα Φελελεύθερος γνωστός σεισμολόγος ο οποίος εκλήθη να σχολιάσει την εκδήλωση του σεισμού στην πόλη της Χρυσοχούς και το Λιοπέτρι την ίδια μέρα.

Κληθείς να εξηγήσει τι εννοεί σεισμικό κενό στην περιοχή, ο σεισμολόγος εξήγησε ότι ο προηγούμενος σεισμός, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί και καταστροφικός, ήταν μεγέθους 5,9 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ και εκδηλώθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1941.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα,τότε ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στην επαρχία Αμμοχώστου (τραυματισμοί και καταρρεύσεις σπιτιών σε Παραλίμνι και Αμμόχωστο), ζημιές σε Λευκωσία και Λάρνακα και, τέλος, δημιούργησε μικρό τσουνάμι που έπληξε τις ακτές του Ισραήλ.

 

Ο ίδιος σεισμολόγος ανέφερε στην εφημερίδα «Φελελεύθερος» ότι εκτός από τους δύο σεισμούς (4,8 Ρίχτερ στη Πόλη Χρυσοχούς και 4,1 στο Λιοπέτρι) που κατεγράφησαν προχθές, εκδηλώθηκε και σεισμός μικρότερου μεγέθους στον κόλπο της Μόρφου. Εξάλλου, πριν εφτά μέρες εκδηλώθηκε μικρή σεισμική δόνηση στο ίδιο σημείο.

Παράλληλα, στην περιοχή του Γιβραλτάρ εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες ισχυροί σεισμοί (5-5,5 βαθμών Ρίχτερ) κάτι το οποίο δείχνει ότι κινείται ολόκληρη η σεισμική πλάκα της Αφρικής συγκρουόμενη με τη σεισμική πλάκα της Ευρασίας. Σεισμοί εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες και στην Κρήτη. Η πιο πάνω δραστηριότητα (στις υπό αναφορά περιοχές) μπορούν να ενταχθούν στην ίδια σεισμική ακολουθία, ανέφερε ο σεισμολόγος στον «Φ».

Σημειώνεται ότι τα όρια της Αφρικανικής Πλάκας ξεκινούν από το Γιβραλτάρ και εκτείνονται σε Αίτνα, Βεζούβιο, Σαντορίνη, Κύπρο μέχρι και τα Ιμαλάια.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top