ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μίλησε για όλα ο Α. Νεοφύτου: «Ο ΔΗΣΥ δεν υιοθετεί ούτε υπονοούμενα, ούτε δηλώσεις που εκστομίζονται από οποιονδήποτε»

Μίλησε για όλα ο Α. Νεοφύτου: «Ο ΔΗΣΥ δεν υιοθετεί ούτε υπονοούμενα, ούτε δηλώσεις που εκστομίζονται από οποιονδήποτε»

Εφ` όλης της ύλης συνέντευξης παραχώρησε τη Δευτέρα (04/04) ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Οι εσωκομματικές εκλογές στο ΔΗΣΥ, οι δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου για τον Τάσσο Παπαδόπουλο σε σχέση με το σκάνδαλο ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ, η κριτική του ΑΚΕΛ εναντίον της Κυβέρνησης με αφορμή τις αποκαλύψεις των Wikileaks στην Ελλάδα, οι συνομιλίες στο Κυπριακό και η μαρτυρική κλήση που έλαβε ο Πρόεδρος για την υπόθεση του Ρ. Ερωτοκρίτου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εφ` όλης της ύλης συνέντευξης που παραχώρησε τη Δευτέρα (04/03) ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ και την παρατήρηση δημοσιογράφου ότι “φαίνεται ότι ήταν κάπως χαμηλή” , ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “Ακριβώς το αντίθετο. Σ` αυτή την περίοδο με την ανώτατη ηγεσία, με τους αριστίνδην και τις ποσοστώσεις γυναικών να εξαιρείται ένα σημαντικό μέρος του ψηφοδελτίου - και στη Λευκωσία οι 11 από τις 20 θέσεις ήταν ήδη `κλειδωμένες`, στην επαρχία της Λάρνακας υπήρχε η μια `κλειδωμένη` θέση με ποσόστωση γυναίκας και συμμετείχαν για μόνο δύο επαρχίες 5,300 μέλη του ΔΗΣΥ - το θεωρούμε ως πολύ σημαντική συμμετοχή”.

“Πέστε μου άλλο κόμμα που πήγε στη βάση για να επιλέξει υποψήφιους βουλευτές. Εδώ δεν μπορούν – και κατανοώ – να συμπληρώσουν ψηφοδέλτια. Θεωρώ ότι ο ΔΗΣΥ πρωτοπόρησε και πρωτοπορεί σ` αυτό που ονομάζονται δημοκρατικές διαδικασίες και όχι μέσω εκλεκτόρων και επαρχιακών γραμματειών και πολιτικών γραφείων”, είπε, ενώ κληθείς να σχολιάσει παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κάποιοι εκ των υποψηφίων “έδιναν το πολυσυζητημένο 20ευρω" σε μέλη για να πάνε να ψηφίσουν, ο κ. Νεοφύτου παρέπεμψε στο καταστατικό του Κόμματος και είπε πως δεν υποβλήθηκε “οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία”.

“Το καταστατικό είναι όπως οι χριστιανοί έχουν το ευαγγέλιο, όπως τα κράτη έχουν τα συντάγματα και ένα δημοκρατικό κόμμα έχει το καταστατικό του. Για μας είναι ξεκάθαρο. Για να μπορεί ένα μέλος να εξασκήσει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, πρέπει να έχει τακτοποιημένες τις συνδρομές του. Και η συνδρομή κατά έτος είναι 20 ευρώ. Απλό. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε Πρόεδρος να αλλάζει το καταστατικό...Ο λόγος που αύριο θα συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο για να πάρει τις τελεσίδικες αποφάσεις είναι γιατί, από την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες την Κυριακή (03/04), προβλέπει το καταστατικό ότι υπάρχουν 48 ώρες όπου ο οποιοσδήποτε υποψήφιος δικαιούται να υποβάλει ένσταση, η οποία θα εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος”, είπε.

Οι δηλώσεις Δημάρχου Πάφου για το σκάνδαλο ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ

Κληθείς να σχολιάσει τη συνομιλία που είχε την Κυριακή (03/04) με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο στο twitter με αφορμή τα δήλωσε ο Δήμαρχος Πάφου για τον Τάσσο Παπαδόπουλο αναφορικά με το σκάνδαλο ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο “ΔΗΣΥ δεν υιοθετεί ούτε υπονοούμενα, ούτε δηλώσεις, ούτε οποιαδήποτε αίσχη από οποιονδήποτε εκστομίζονται και εις οιονδήποτε αναφέρονται. Και είμαι απόλυτος και ξεκάθαρος”.

“Ζούμε σε μια εποχή που υπάρχει μια δικαιολογημένη οργή στην κοινωνία για αποκάλυψη σκανδάλων για να τιμωρηθούν οι οποιοδήποτε ένοχοι. Κατανοητό και απόλυτα δικαιολογημένο. Μα να μην φτάσουμε όμως στο σημείο να σπιλώνουμε συνειδήσεις, να στήνουμε λαϊκά δικαστήρια με υποθέσεις, με δηλώσεις, με εικασίες, να φύγουμε από το τεκμήριο της αθωότητας στο τεκμήριο της λάσπης και της ενοχής”.

“Χρειάζεται από όλους αυτοσυγκράτηση. Και πολύ ιδιαίτερα όταν υποθέσεις γίνονται για τεθνεόντα πρόσωπα. Υπάρχουν οι αρμόδιες Αρχές – εμείς τις εμπιστευόμαστε – που μπορούν να διερευνήσουν και διερευνούν σκάνδαλα, την οικονομική κρίση, πιθανόν ποινικά ή άλλα αδικήματα και αυτοί είναι οι φορείς μέσα από τους οποίους πρέπει η πολιτεία να εναποθέσει την εμπιστοσύνη και να στηρίξει για διαλεύκανση όλων ανεξαίρετα των υποθέσεων”.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ως “αίσχη και εικασίες” τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Πάφου, ο κ. Νεοφύτου ξεκαθάρισε ότι “διερεύνηση σκανδάλων δεν γίνεται μέσα από δημόσιες δηλώσεις και αυτό αφορά όλους ανεξαίρετα. Έχει ο οποιοσδήποτε στοιχεία, είναι οι αρμόδιες αρχές να πάει να τα καταθέσει. Δεν θα στήνουμε καθημερινά λαϊκά δικαστήρια που ενδεχομένως μια περισσότερη ή μια λιγότερη δήλωση να επηρεάσει και την εξέταση σοβαρών υποθέσεων. Νομίζω και ο Γενικός Εισαγγελέας έκδωσε μια ανακοίνωση τις τελευταίες εβδομάδες πολύ ξεκάθαρη και δεικτική”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι “αλίμονο εάν υπάρχουν για οποιοδήποτε θέμα στοιχεία ή υπόνοιες για διάπραξη ποινικού αδικήματος και οι Αρχές θα το εξετάσουν μόνο και μόνο εάν κάνουν δηλώσεις οι πολιτικοί ή τα πολιτικά κόμματα. Η εξέταση αυτών των σοβαρών υποθέσεων είναι ευθύνη των ανακριτικών Αρχών και της Νομικής Υπηρεσίας και εάν οποιοσδήποτε πολιτικός ή κόμμα έχει οποιαδήποτε στοιχεία οφείλει και υποχρεούται να τα δώσει στις αρμόδιες αρχές είτε με κατάθεση είτε εγγράφως”.

Οι αποκαλύψεις του wikileaks και η κριτική στην Κυβέρνηση

Κληθείς να σχολιάσει παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κάποιοι χθες με αφορμή τις αποκαλύψεις του wikileaks για το πρόγραμμα της Ελλάδας μίλησαν “για ιδεολογικούς συμμάχους της Τρόικας στην Κύπρο” φωτογραφίζοντας το ΔΗΣΥ και την Κυβέρνηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “το Κόμμα της Αριστεράς θα έπρεπε να κάμει λίγη αυτοκριτική. Τους Τροϊκανούς και το ΔΝΤ αυτοί τους έφεραν στην Κύπρο. Απλά εμείς τους διώξαμε. Και αν αναφέρονται σε βαρβάρους, άλλοι προσκάλεσαν τους βαρβάρους και άλλοι με τη συνετή πολιτική τους τους έδιωξαν. Τοις φρονίμοις ολίγα.

Οι συνομιλίες στο Κυπριακό

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό και πως φαίνεται να υπάρχει μια επιβράδυνση της διαδικασίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών, ο κ. Νεοφύτου συνεχάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη “ίσως να είναι ο μόνος Πρόεδρος που δεν ζήτησε διακοπή συνομιλιών λόγω εκλογών. Και ανεξάρτητα εάν υπάρχουν εκλογές, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο επίπεδο τεχνικών επιτροπών, διαπραγματευτικών ομάδων, διαπραγματευτών και των εκπροσώπων των επικεφαλής των δύο κοινοτήτων, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη. Ναι υπάρχουν δυσκολίες γιατί συζητούνται τώρα τα πλέον ουσιαστικά και καυτά ζητήματα. Είναι αναμενόμενο. Εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε με σοβαρότητα με επιχειρήματα μέσα από το διάλογο να σπάσουμε το αδιέξοδο. Είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος”.

“Οι συνέργειες αλλά και τα γεωπολιτικά της περιοχής θα δώσουν εκ των πραγμάτων μια ώθηση στο Κυπριακό. Η Τουρκία έχει ανάγκη την Ευρώπη και η Ευρώπη έχει ανάγκη την Τουρκία για το θέμα του προσφυγικού. Όμως οι περαιτέρω οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη περνούν μέσα από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αυτό που ήταν το κυρίαρχο στοιχείο για να μπούμε στην Ευρώπη – και εδώ αποδεικνύεται μετά από δεκαετίες η σοφή προσέγγιση του Γλαύκου Κληρίδη για την ανάγκη ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ότι θα μπορούσε σε κάποιο στάδιo... η ΕΕ να ήταν θετικός καταλύτης στην επίλυση του Κυπριακού”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι “είναι φυσιολογικό με βάση τα όσα έχω αναφέρει ότι είναι πιθανόν να υπάρξει πιο έντονη διεργασία και πιο έντονοι ρυθμοί για το Κυπριακό στους επόμενους μήνες”.

Η μαρτυρική κλήση προς τον Πρόεδρο για την υπόθεση Ρ. Ερωτοκρίτου

Κληθείς να σχολιάσει την είδηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε μαρτυρική κλήση για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στην ποινική υπόθεση του Ρ. Ερωτοκρίτου καθώς και το δημόσιο διάλογο που άνοιξε για το εάν θα πρέπει ή όχι ο Πρόεδρος να ανταποκριθεί θετικά, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “δεν αφορά τον ΔΗΣΥ αλλά για το Κόμμα της Αριστεράς που έχει τοποθετηθεί και σ` αυτό το ζήτημα θεωρώ ότι οι πολιτικές τους πράξεις δεν συνάδουν με την κριτική τους.

“Δεν είναι το κόμμα της Αριστεράς που πολιτικοποίησε τη δίκη για το Ταμείο Σύνταξης της Cyta;” διερωτήθηκε και πρόσθεσε “καταδικασθέντες από τα δικαστήρια αθωώθηκαν από τα κομματικά δικαστήρια και στελέχη τους κόμματος τους που δεν ήταν καν κατηγορούμενοι στα δικαστήρια του κράτους καταδικάστηκαν από τα κομματικά δικαστήρια. Ε μα αυτές τις πολιτικές, πρακτικές και συμπεριφορές έπρεπε να είναι πιο σεμνοί στις κριτικές τους”.

Ερωτηθείς εάν κατά την άποψη του ο Πρόεδρος θα πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στη μαρτυρική κλήση, είπε ότι “δεν είμαι νομικός και δεν ξέρω εάν έχει το δικαίωμα κάποιος όταν κληθεί ως μάρτυρας κατηγορίας να μπορεί να αρνηθεί. Σας λέω δεν μπορώ να είμαι ο πάνσοφος και να τα γνωρίζω όλα αλλά απ` ότι ακούω – χωρίς να είμαι απόλυτος – όταν κάποιος κληθεί δεν έχει άλλη επιλογή παρά να παρουσιαστεί, καλύτερα ρωτήστε κάποιον νομικό”.

Πηγή — ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top