Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια της Πέμπτης τα νομοσχέδια για τις καταχρηστικές ρήτρες και τις ασφαλιστικές

Στην Ολομέλεια της Πέμπτης τα νομοσχέδια για τις καταχρηστικές ρήτρες και τις ασφαλιστικές

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται την Πέμπτη το νομοσχέδιο για τις καταχρηστικές ρήτρες από τις τράπεζες, με σκοπό την προστασία του καταναλωτή και του δανειολήπτη, καθώς και το νομοσχέδιο για τη φερεγγυότητα από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σε δηλώσεις του, ύστερα από συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, ο Πρόεδρός της Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είπε πως με το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζιτικού συστήματος και δανειολήπτη, με σωστό ορισμό του επιτοκίου στις κανονικές ημέρες του έτους, αντί της τεχνικής που ακολουθούσαν προηγουμένως για 360 μέρες.

Δεύτερον, όπως είπε, με το νομοσχέδιο θα απαγορεύονται επιπλέον χρεώσεις που δεν προβλέπονται από τα συμβόλαια, και τρίτον θα απαγορεύεται η διακοπή οποιασδήποτε δανειακής σύμβασης δίχως λόγο εκ μέρους του τραπεζικού συστήματος. Πρόσθεσε πως γίνεται προσπάθεια να τεθούν κανονισμοί και τεκμηριωμένες θέσεις για το πώς να λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα, καθώς οι σαφείς κανονισμοί θα δημιουργήσουν εμπιστοσύνη, ώστε ο τόπος και η οικονομία να πάνε μπροστά.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ είπε για το θέμα των καταχρηστικών ρητρών, πως το κόμμα του ετοιμάζει νέα πρόταση νόμου, γιατί ο Σύνδεσμος Τραπεζών δεν μπορεί να κατανοήσει ότι αν δεν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του δανειολήπτη δεν θα υπάρχει τραπεζικό σύστημα. “Εμείς θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, θα δούμε πώς θα συμμορφωθούν προς αυτή τη κατεύθυνση με την ψήφιση της νομοθεσίας οι τράπεζες, και αναλόγως θα προχωρήσουμε με τη δημιουργία νέων προτάσεων νόμου, έτσι ώστε να διασφαλίζεται πρώτα ο δανειολήπτης και μετά οι τράπεζες. Δυστυχώς, το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να προστατεύσει τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες”, είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ `Αγγελος Βότσης δήλωσε το κόμμα του κατέθεσε πρόταση νόμου για αντιμετώπιση των καταχρηστικών ρητρών που εντοπίστηκαν από τον Χρηματοοοικονομικό Επίτροπο. Στόχος ήταν να πετύχουμε να πείσουμε την Κεντρική Τράπεζα, το Υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες ότι αυτό το εγχείρημα μπορεί να έχει αίσιο τέλος, και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις οδηγούμε την Πέμπτη στην Ολομέλεια συγκεκριμένη τελική πρόταση, με βάση την οποία οι τρεις συγκεκριμένες ρήτρες καθίστανται καταχρηστικές, με στόχο να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, αλλά και να σταλεί το μήνυμα ότι δεν θα μπορούν οι τράπεζες να συνεχίσουν με τις κακές πρακτικές του παρελθόντος, σημείωσε.

Στο μεταξύ, ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως το δεύτερο θέμα που συζήτησε η Επιτροπή, είναι ο νόμος και οι κανονισμοί  φερεγγυότητας για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Είναι μια ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία ρυθμίζει τη λειτουργία της ασφαλιστικής βιομηχανίας, τον τρόπο υπολογισμού των αποθεμάτων των ασφαλιστικών εταιρειών, ώστε οι ασφαλιζόμενοι να είναι σίγουροι ότι υπάρχουν τα κονδύλια, και το πώς η εποπτική αρχή, που είναι ο Έφορος Εταιρειών, ελέγχει τις ασφαλιστικές.

Όπως είπε υπήρχαν διαφορές, ωστόσο έχει γίνει προσπάθεια, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, και η Επιτροπή έχει καταλήξει σε ένα πλαίσιο που δημιουργεί ασφάλεια, ώστε να μην γίνει ότι έχει γίνει με τις τράπεζες. Το νομοσχέδιο αυτό οδηγείται στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη καθώς μέχρι τις 11 Απριλίου, σύμφωνα με την Επιτροπή, πρέπει να είναι και ψηφισμένο και δημοσιευμένο.

Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως όλες οι πλευρές στην Επιτροπή έχουν συμβάλει δημιουργικά και υπάρχει ομόφωνη κατάληξη. “Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η οδηγία, η οποία προστατεύει τα συμφέροντα των ασφαλιζομένων, και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν θα δημιουργήσει οποιαδήποτε προβλήματα στους διαμεσολαβητές, τα οποία πιθανόν να δημιουργούνταν με κάποιες αναφορές ή κάποια σημεία στους κανονισμούς, τα οποία έχουμε τροποποιήσει ομόφωνα”, είπε.

Για τις ασφαλιστικές, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ `Αγγελος Βότσης είπε πως η Επιτροπή κατέληξε σε ένα τελικό κείμενο, που μπορεί να έχει πλειοψηφία την ερχόμενη Πέμπτη, στην Ολομέλεια, και να ψηφιστεί, ώστε να δοθεί μια λύση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αρχές Οκτωβρίου οι συζητήσεις για αναθεώρηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού - Οι παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη

Ξεκίνησε η ανέγερση των φοιτητικών εστιών στην παλιά Λευκωσία - Τι θα περιλαμβάνουν - Δείτε πως θα μοιάζουν

Χάος στα σχολεία της Πάφου λόγω υπερπληθυσμού – Μάθημα μέχρι και σε… λυόμενες αίθουσες - «Δεν έχουν ούτε air-condition ούτε τίποτε»

Μεθυσμένη γυναίκα μπήκε σε μονόδρομο - Αρνήθηκε να δώσει δείγμα και επιτέθηκε σε αστυνομικό

Τρόμος σε φούρνο στη Λευκωσία: Ληστής απείλησε υπάλληλο με μαχαίρι για να του δώσει τα χρήματα της ταμειακής

Τα τρία χαρακτηριστικά του κρατικού προϋπολογισμού - Η ανάλυση του ΥΠΟΙΚ πριν το ΥπουργικόΑπάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν, εκτός συζήτησης τα δύο κράτη

Απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν, εκτός συζήτησης τα δύο κράτη

Τη γραμμή της σύνεσης και των χαμηλών τόνων θα συνεχίσουν να ακολουθούν Λευκωσία και Αθήνα, επενδύοντας στη δύναμη του διεθνούς δικαίου, κτίζοντας συνέργειες, κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο για την προώθηση των εθνικών θεμάτων. Το Κυπριακό βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Αθήνας, όπως διαβεβαίωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε αργά χθες βράδυ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top