ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέστορος: Αναζητούνται περίπου 1000 αγνοούμενοι

Νέστορος: Αναζητούνται περίπου 1000 αγνοούμενοι

Περίπου 1000 αγνοούμενοι, Ε/κ και Τ/κ, αναζητούνται από τη ΔΕΑ σύμφωνα με το ε/κ μέλος στην Επιτροπή, Νέστορα Νέστορος, ο οποίος επεσήμανε ότι η ο μη εντοπισμός οστών για ταυτοποίηση θα δυσκολέψει τη λειτουργία του ανθρωπολογικού εργαστηρίου.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει χθεσινό πρωτοσέλιδο της τ/κ εφημερίδας "Χαβαντίς" ότι 888 Κύπριοι είναι ακόμη αγνοούμενοι, ο κ. Νέστορος ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των αγνοουμένων είναι 2001 και η αναφορά στο δημοσίευμα πως έχουν ταυτοποιηθεί 1113 και απομένουν 888 είναι θεωρητικός, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις, περίπου 50, που αφορούν υποθέσεις που πρόκειται για αρχαιολογικά οστά και υποθέσεις που οδηγούν σε ταυτοποίηση με τη βάση δεδομένων.

Το πρώτο τρίμηνο του 2016, συνέχισε, ταυτοποιήθηκαν 13 περιπτώσεις που αφορούσαν Ε/κ αγνοούμενους και άλλες 6 περιπτώσεις που αφορούν άτομα στον κατάλογο πεσόντων. Στα στοιχεία που βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΔΕΑ, επεσήμανε ο κ. Νέστορος, αναφορά γίνεται και σε 112 περιπτώσεις πεσόντων που ταυτοποιήθηκαν από τη ΔΕΑ και οι οποίοι είχαν ταφεί με αγνοούμενους.

Ερωτηθείς ποιο είναι το πρόβλημα στις ανασκαφές στα κατεχόμενα, ο Νέστορας Νέστορος είπε ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες και γι` αυτό “έχουμε αυτή την αποτυχία. Χρειάζεται η πληροφορία να είναι ακριβής και περισσότερη συνεργασία”. Γι` αυτό, είπε, η ΔΕΑ αποφάσισε να δώσει έμφαση στο κομμάτι που αφορά την έρευνα. Ερωτηθείς για το πώς και από ποιους θα γίνει η μελέτη των αρχείων των ΗΕ στο Λήδρα Πάλλας, σύμφωνα με την απόφαση του περασμένου μήνα, ο κ. Νέστορος είπε ότι “αυτό είναι θέμα διαχείρισης των ΗΕ”.

Σε ερώτηση για την υπόθεση της μετακίνησης οστών αγνοουμένων της Άσσιας, ο κ. Νέστορος απάντησε ότι αναμένεται η σχετική άδεια από τον τουρκικό στρατό για να γίνουν οι ανασκαφές στο σημείο που έχει υποδειχθεί.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία του ανθρωπολογικού εργαστηρίου το 2017 εάν δεν εντοπιστούν οστά φέτος, ο κ. Νέστος είπε ότι υπάρχει ανάγκη εκταφής μεγάλου αριθμού οστών για να υπάρξει ομαλότητα στον τρόπο λειτουργίας του εργαστηρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top