ΥΓΕΙΑ

Πέραν των 600 οι θαλασσαιμικοί στην Κύπρο

Πέραν των 600 οι θαλασσαιμικοί στην Κύπρο

Η μεσογειακή αναιμία είναι μια από τις πιο κοινές μονογονιδιακές διαταραχές στον κόσμο, που πλήττει 15 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Στην Κύπρο οι θαλασσαιμικοί σήμερα ανέρχονται περί τους 620, αναφέρει σε μήνυμά του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας στις 8 Μαΐου ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη.

Στο μήνυμά του αναφέρει ότι στην Κύπρο η στενή συνεργασία όλων (Υπηρεσιών Υγείας, ιατρικής κοινότητας, εθελοντικών και μην κυβερνητικών οργανώσεων, και του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου) είχε ως αποτέλεσμα την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού εθνικού προγράμματος ελέγχου και εθελοντικής αιμοδοσίας σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί και να διασφαλιστεί η παροχή της αναγκαίας ποσότητας αίματος για τη θεραπεία των ασθενών.

Επίσης, δόθηκε έμφαση στην προώθηση επιστημονικών ερευνών για περαιτέρω βελτίωση της πρόληψης και την εξασφάλιση ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής και άλλης φροντίδας για τους ασθενείς με θαλασσαιμία.

Η μέρα καθιερώθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών, καθώς και την αφύπνιση και ενθάρρυνση των επιστημόνων για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι φορείς της μεσογειακής αναιμίας δεν παρουσιάζουν φυσικά ή ψυχικά συμπτώματα και δεν απαιτείται η ακολούθηση μιας συγκεκριμένης ιατρικής περίθαλψης.

Επίσης, η κατάσταση των φορέων δεν μπορεί να εξελιχθεί σε μια σοβαρή ασθένεια με την πάροδο του χρόνου, μπορεί όμως κάποιοι φορείς να εμφανίσουν ήπια αναιμία. Σε αντίθεση με τους φορείς, οι πάσχοντες από θαλασσαιμία χρειάζεται να υποβάλλονται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος έτσι ώστε να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα η αιμοσφαιρίνη του οργανισμού. H θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας στοχεύει στην αντιμετώπιση των βασικών συμπτωμάτων και επιπλοκών της νόσου (αναιμία, έντονες οστικές αλλοιώσεις, αναστολή της ανάπτυξης).

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top