ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σιζόπουλος: Αδιανόητο να κωλυσιεργούν οι κρατικές υπηρεσίες στο σκάνδαλο των Panama Papers

Σιζόπουλος: Αδιανόητο να κωλυσιεργούν οι κρατικές υπηρεσίες στο σκάνδαλο των Panama Papers

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο λαός στενάζει κάτω από τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς το κράτος, είναι αδιανόητο οι κρατικές υπηρεσίες να μην προχωρούν με γρήγορες διαδικασίες στη διερεύνηση υποθέσεων όπως αυτή των Panama Papers και της επιβολής του ανάλογου φόρου, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ.Σιζόπουλος είπε πως τα Panama Papers είναι στην ουσία η τρίτη περίπτωση κατά την οποία καταγράφεται μεταφορά κεφαλαίων από την Κύπρο στο εξωτερικό, ενδεχομένως για σκοπούς φοροδιαφυγής και πρόσθεσε  πως "προηγήθηκε η Λίστα Λαγκάρντ και η μαζική φυγάδευση κεφαλαίων τόσο πριν από το κούρεμα καταθέσεων, όσο και κατά την περίοδο που οι τράπεζες ήταν κλειστές".
 
Σε μια περίοδο, συνέχισε, που ο λαός στενάζει κάτω από τις βαριές φορολογίες, που πολίτες κλείνονται στη φυλακή λόγω αστικών χρεών και αδυναμίας να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος, "είναι αδιανόητο οι κρατικές υπηρεσίες να μην προχωρούν με γρήγορες διαδικασίες στη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων και στην επιβολή του ανάλογου φόρου".
 
Επίσης, είπε, είναι αδιανόητο "λόγω σκόπιμης ή όχι κωλυσιεργίας του Τμήματος Φορολογίας, να παραγράφονται φόροι πολλών εκατομμυρίων, με προφανή σκοπό την εξυπηρέτηση ημετέρων" και επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση γιατί "η αποφυγή άσκησης εποπτικού ελέγχου και πίεσης για επιτάχυνση των διαδικασιών διερεύνησης αυτών των περιπτώσεων, την καθιστά συνυπεύθυνη της φοροδιαφυγής και δικαιολογημένα οι πολίτες θεωρούν ότι αυτό αποσκοπεί στη συγκάλυψη, είτε πολιτικών προσώπων, είτε οικονομικών παραγόντων, που χρηματοδοτούν κόμματα και πολιτικούς".
 
 Αντιφατικές οι τοποθετήσεις Προεδρικού για συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς
 
 Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ανοικτή πρόσκληση που του απηύθυνε για επίσκεψη και ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων στο Κυπριακό, όποτε ο ίδιος το θελήσει, ωστόσο διαμήνυσε πως θα επισκεφθεί τον ΠτΔ μόνο μετά από δική του πρόσκληση, "όταν ο Πρόεδρος θα θεωρήσει ότι έχει λόγο να το πράξει".
 
Θα ήταν σκόπιμο, συνέχισε, το Προεδρικό να τηρεί τα όσα δημόσια δηλώνει και να μην προσαρμόζει τις θέσεις του ανάλογα με τις περιστάσεις, ενώ έκανε λόγο για "αντιφατικές τοποθετήσεις του Προεδρικού, που δεν έχουν τελειωμό".
 
Συγκεκριμένα, υπενθύμισε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, στις 25 Απριλίου, ότι ο ΠτΔ προσανατολίζεται στην κατ` ιδίαν ενημέρωση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και ότι η πρόσφατη διαρροή πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου, επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασης.
 
"Η δήλωση αυτή παραπέμπει στο ότι ο ΠτΔ θα έχει την ευθύνη για τις συναντήσεις", είπε και πρόσθεσε ότι "δεν είναι τα κόμματα που θα κρίνουν πότε υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις για τις οποίες πρέπει να ενημερωθούν, ούτε πότε ο ΠτΔ θα κρίνει ότι έχει ανάγκη να ακούσει τις προτάσεις των κομμάτων".
 
 Στη μέχρι σήμερα πρακτική για σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, ανέφερε ο κ.Σιζόπουλος, την απόφαση τη λάμβανε ο ΠτΔ και στην ουσία "ποτέ η σύγκλιση δεν ήταν αποτέλεσμα της αποδοχής του αιτήματος των κομμάτων για σύγκλιση".
 
Ως εκ τούτου, κατέληξε, και παρά την ανοικτή πρόσκληση, ο ίδιος θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατία μόνο όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος θεωρήσει ότι έχει λόγο να τον προσκαλέσει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top