ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι. Νικολάου: Μάταιη η προσπάθεια μηδενισμού του κυβερνητικού έργου

Ι. Νικολάου: Μάταιη η προσπάθεια μηδενισμού του κυβερνητικού έργου

Οποιαδήποτε προσπάθεια μηδενισμού του έργου της Κυβέρνησης είναι μάταιη, λέει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος απάντησε το απόγευμα σε επικρίσεις για το «πόθεν έσχες».

Επανέλαβε τη «διακηρυγμένη θέση» της Κυβέρνησης για καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς, προσθέτοντας ότι η πολιτική θέληση εκφράζεται στο υψηλότερο επίπεδο, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Διερωτήθηκε παράλληλα γιατί ενώ γίνονταν καταγγελίες και την περασμένη δεκαετία, αυτές παρέμεναν στα συρτάρια.

Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Νικολάου είπε ότι οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ανώτατο έγιναν για να διασωθεί η συνταγματικότητα των νόμων για το «πόθεν έσχες» των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων - δηλαδή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργών, βουλευτών, καθώς και ορισμένων αξιωματούχων που ασκούν κατά κυρίαρχο τρόπο εξουσία.

Εξήγησε ότι τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν κατά την τελευταία συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 14 Απριλίου 2016, τρία χρόνια μετά την κατάθεσή τους από την Κυβέρνηση, δεν έλαβαν υπόψη τις επισημάνσεις ούτε του Υπουργείου, ούτε και του Γενικού Εισαγγελέα, ότι η δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσίας όλων των κρατικών αξιωματούχων θα επέφερε προβλήματα συνταγματικότητας.

Μια τρίτη κήρυξη των νόμων ως αντισυνταγματικών θα είχε ως αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή τους, γεγονός το οποίο βρίσκει κάθετα αντίθετη την Κυβέρνηση, είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι στόχος των νομοσχεδίων που κατατέθηκαν τον Μάρτιο και Μάιο του 2013, όπως και των εκκρεμούντων νομοσχεδίων για περιορισμό των θητειών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών και τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, ήταν η διασφάλιση της διαφάνειας στη δημόσια ζωή, της πολιτικής ευθύνης και η λήψη μέτρων κατά της διαφθοράς.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, οι πολίτες αναγνωρίζουν την διακηρυγμένη θέση της Κυβέρνησης και το έργο που επιτελεί κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς και δεν παρασύρονται από παιχνίδια εντυπώσεων και παραπληροφόρησης.

Συμπλήρωσε ότι η πολιτική βούληση θα συνεχίσει να υπάρχει, με τη λήψη επιπλέον μέτρων μέχρι την οριστική κάθαρση.

Είπε ότι «σήμερα η διερεύνηση υποθέσεων διαπλοκής και διαφθοράς προχωρά και κάποιοι οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης» ενώ διερωτήθηκε γιατί ενώ γίνονταν καταγγελίες από την περασμένη δεκαετία, αυτές παρέμεναν στα συρτάρια.

Παράλληλα απηύθυνε το ερώτημα «γιατί δεν προχώρησε η διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούσαν τα Συμβούλια Αποχετεύσεων για μίζες που δόθηκαν κατά την περασμένη δεκαετία ή για τον καταρτισμό των συμβολαίων για τα ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ που έγιναν την ίδια περίοδο, καθώς και άλλες καταγγελίες που αφορούν ημικρατικούς οργανισμούς, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και πιστωτικά ιδρύματα; Μήπως, υπονοείται ότι την ευθύνη φέρουν οι τότε αξιωματούχοι;».

Ο λόγος, σύμφωνα με τον Υπουργό, έγκειται στο ότι «υπάρχει η πολιτική θέληση για διαφάνεια, η απαιτούμενη στήριξη προς τους ανεξάρτητους θεσμούς, η λήψη νομικών και πρακτικών μέτρων που ενδυναμώνουν και ωθούν το έργο των ανακριτικών αρχών και αυτή εκφράζεται από το υψηλότερο επίπεδο, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Είμαι βέβαιος ότι κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει το έργο που επιτελέστηκε μέχρι σήμερα» κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top