ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Εντός του έτους θα έχουμε πραγματική εικόνα για όσα επιδιώκουμε για το Τρόοδος

ΠτΔ: Εντός του έτους θα έχουμε πραγματική εικόνα για όσα επιδιώκουμε για το Τρόοδος

Στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης γύρω από την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Τροόδους αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους (ΑΝΕΤ), εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι εντός του 2016 "θα είμαστε σύντομα έτοιμοι να δώσουμε την πραγματική εικόνα αυτού που επιδιώκουμε".

Η περιοχή του Τροόδους θα έπρεπε από χρόνια να είχε κερδίσει το ενδιαφέρον του κράτους, το οποίο οφείλει να ασχοληθεί περισσότερο με την ανάπτυξή της, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, διαβεβαιώνοντας για το ενδιαφέρον τόσο της Κυβέρνησης, όσο και του ιδίου, για έργα που πραγματικά θα αναπτύξουν την περιοχή.
 
Εξέφρασε την εμπιστοσύνη της Πολιτείας προς την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, και είπε πως, σε πρόσφατη συνάντηση, μελετήθηκε ο ανασχεδιασμός του τρόπου συνεργασίας, έτσι ώστε να δίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος στην ΑΝΕΤ, η συνδρομή και η συμβολή της οποίας, όπως είπε, θα είναι πιο αποφασιστική.
 
"Άλλωστε έχουμε κοινό όραμα για συγκρότηση της περιοχής Τροόδους ως ενιαίας αναπτυξιακής οντότητας και ανάδειξής της σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης, με τοπική οικονομία βασισμένη στην κληρονομιά της", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως "είναι κοινός ο στόχος μας για συγκράτηση και, γιατί όχι, αύξηση το πληθυσμού της περιοχής, κάτι που προϋποθέτει τη βελτίωση των συνθηκών ποιότητας ζωής και δημιουργίας ευκαιριών αποδοτικής εργασίας".
 
Υπενθύμισε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, το Μάρτη του 2015, ενέκρινε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής Τροόδους προκειμένου, αξιοποιώντας την κρατική περιουσία που βρίσκεται στον πυρήνα της περιοχής, να λάβει υπόψη και το τί θα ήταν δυνατόν να συμβάλει στην πραγματική ανάπτυξη.
 
Αναφερόμενος στο διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί από τη μονάδα αποκρατικοποίησης για διορισμό εξειδικευμένης κοινοπραξίας συμβούλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως έχουν υποβληθεί προσφορές από συμβούλους στο μεσοδιάστημα, οι οποίες κατά το παρόν στάδιο αξιολογούνται, και πως το αντικείμενο των συμβουλευτικών αυτών υπηρεσιών θα είναι η διαμόρφωση προτάσεων για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Τροόδους, που να αφορούν υποδομές αναγκαίες για την ενίσχυση της ελκυστικότητας της ευρύτερης περιοχής Τροόδους.
 
"Οι σύμβουλοι, σε συνεργασία με τη μονάδα αποκρατικοποιήσεως, θα προχωρήσουν σε διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών στη βάση των εισηγήσεων που θα υιοθετήσουν, και η αξιοποίηση θα γίνει μέσω μίσθωσης, ή και αδειοδότησης μακράς διάρκειας των συγκεκριμένων κυβερνητικών κατοικιών και άλλων κτηρίων", συμπλήρωσε.
 
Όλες οι μελέτες και εισηγήσεις, είπε, θα λάβουν υπόψη τις μελλοντικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, ενώ οι σύμβουλοι θα λάβουν υπόψη τις απόψεις Υπουργείων, αρμοδίων Υπηρεσιών, Τοπικών Αρχών και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι διαβουλεύσεις και οι αναλύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2016, ενώ η διαδικασία υλοποίησης των εισηγήσεων των συμβούλων αναμένεται εντός του 2017.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε, απευθυνόμενος προς την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, πως "το κράτος θα είναι δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε, όχι μόνο με τον υποστηρικτικό, αλλά και τον επιτελικό του ρόλο".
 
Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ακόμη ότι με την ολοκλήρωση και λειτουργία του πρώτου μεγάλου έργου στην περιοχή, του Κέντρου Επισκεπτών του Γεωπάρκου, το Τρόοδος μπορεί πια να προβληθεί και να αναδειχτεί σε παγκόσμια κλίμακα, μέσα από συνέδρια, σεμινάρια και άλλες ειδικές διοργανώσεις, και να προσελκύσει επισκέπτες με ειδικά ενδιαφέροντα, επιστήμονες, αλλά και απλούς παραθεριστές και τουρίστες. 
 
"Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των επισκεπτών στην περιοχή, και συνεπώς θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και υλοποίηση έργων από τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας", είπε, και εξέφρασε τη θέση της Κυβέρνησης πως το Γεωπάρκο αποτελεί ένα δυναμικό σύστημα, το οποίο θα πρέπει συνεχώς να αναβαθμίζεται, με την ανάπτυξη νέων στοχευμένων  υποδομών στην περιοχή, σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, ώστε να καταστεί πρότυπο στην Ευρώπη.
 
Επιπρόσθετα, υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση ενέκρινε προϋπολογισμό ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, και έχει αρχίσει η υλοποίηση της αναβάθμισης του Νοσοκομείου Κυπερούντας και η δημιουργία εντός αυτού της νέας, σύγχρονης Πνευμονολογικής – Φυματιολογικής Κλινικής, στη βάση ευρωπαϊκών  προτύπων.
 
Είπε ακόμη πως η Κυβέρνηση προχωρεί με την υλοποίηση έργων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή Τροόδους, και έχουν καταγραφεί περιοχές που η ανάπτυξή τους μπορεί να ανατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές, με παράλληλη αξιοποίηση  υφιστάμενων υποδομών, όπως η πλατεία Τροόδους και οι κυβερνητικές κατοικίες. Πρόσθεσε ότι ολοκληρώθηκαν σχετικές προκαταρκτικές μελέτες και προωθούνται οι διαδικασίες για ετοιμασία γενικού σχεδίου (master plan) για την περιοχή.
 
Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως εντός του 2016, "με τις διαβουλεύσεις που θα έχουμε με όλους τους εμπλεκόμενους, με τις Κοινοτικές Αρχές, με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, με τη συνεργασία των αρμοδίων Υπηρεσιών των διαφόρων Υπουργείων, θα είμαστε σύντομα έτοιμοι να δώσουμε την πραγματική εικόνα αυτού που επιδιώκουμε".
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ενδεικτικά σε έργα που θα μπορούσαν να αναληφθούν από τον ιδιωτικό τομέα, όπως η δημιουργία ενιαίας ξενοδοχειακής μονάδας, αποτελούμενης από ξεχωριστές κατοικίες και από υπηρεσίες, η ανάπτυξη της περιοχής των Πλατανιών, με αξιοποίηση των υφιστάμενων κατοικιών ως οικολογικό / δασικό χωριό για διαμονή επισκεπτών / τουριστών, και η δημιουργία Θεματικού Πάρκου στον Αμίαντο, στο οποίο θα ενταχθούν οι κατοικίες που προσφέρονται για επιδιόρθωση και πιθανώς και τα Κέντρα Επισκεπτών του Βοτανικού Κήπου και του Γεωπάρκου.
 
Έκανε, εξάλλου, ιδιαίτερη αναφορά στη δωρεά του Άγγελου Τσιρίδη εκθεμάτων, αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ, για τη δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ένα θέμα που εκκρεμεί καθώς χρειάζεται χώρος στέγασης πέραν των 5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.
 
"Ο προβληματισμός και οι μελέτες των επόμενων μηνών που θα γίνουν, είναι να δούμε κατά πόσο μπορούν να αξιοποιηθούν παλιά κτίρια, για να δούμε πώς θα ήταν δυνατό να δημιουργήσουμε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, έτσι ώστε να υπάρξει μια επιπλέον ελκυστική πρόταση προς τους τουρίστες, αλλοδαπούς και ημεδαπούς, αλλά ιδιαίτερα και για το σχολικό τουρισμό", ανέφερε.
 
Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, είπε πως αυτό θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τόσο δημόσιες υποδομές, που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της διαφοροποίησης της οικονομίας στην υπαίθρου, όσο και έργα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που θα εντάσσονται στο σχέδιο του αγροτουρισμού, στοχεύοντας σε μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου.
 
Υπενθύμισε ότι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους αναμένεται να λάβει 2,7 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης που έχει ετοιμάσει, στα πλαίσια του μέτρου LEADER, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν έργα αγροτουρισμού, δημόσιες υποδομές καθώς και καινοτόμες συνέργειες.
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην κατά 60% αύξηση του προϋπολογισμού για την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων Περιοχής Τροόδους, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό της προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013. 
 
Καταλήγοντας, εξήρε το έργο που επιτελεί η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, τα στελέχη της οποίας, όπως σημείωσε, έχουν υποκινήσει και το ενδιαφέρον αλλά και τους σχεδιασμούς του κράτους, "έτσι ώστε να συμβάλουμε και εμείς, ως κράτος, που έχει την υποχρέωση, παράλληλα μαζί σας, να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιοχής του Τροόδους".

Στο πλαίσιο της ΓΣ, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους τίμησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το Διευθυντή του Τμήματος Δασών,Τάκη Τσιντίδη, για το ενδιαφέρον τους και για το έργο που επιτελούν για το Τρόοδος, ενώ υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΑΝΕΤ και του Κέντρου Μελετών και Έρευνας "ΑΚΤΗ".
 
ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top