ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς διεκδίκηση της Προεδρίας της Βουλής με Νεοφύτου προσανατολίζεται ο ΔΗΣΥ - Την Πέμπτη η οριστική απόφαση

Προς διεκδίκηση της Προεδρίας της Βουλής με Νεοφύτου προσανατολίζεται ο ΔΗΣΥ - Την Πέμπτη η οριστική απόφαση

Προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης της Προεδρίας της Βουλής από τον Πρόεδρο του Αβέρωφ Νεοφύτου προσανατολίζεται ο ΔΗΣΥ, με την οριστική απόφαση να λαμβάνει χώρα το μεσημέρι της Πέμπτης σε εκ νέου συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ συνεδρίασε σήμερα και προέβη και μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών της 22ας Μαΐου ενώ συζήτησε και το θέμα της εκλογής Προέδρου της Βουλής.

Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Βουλής θα ληφθεί με πολιτικά κριτήρια.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος στο Πολιτικό Γραφείο ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου έχει παρουσιάσει όλα τα ενδεχόμενα χωρίς να αποκλείεται οτιδήποτε.

Ανέφερε ότι επειδή κανένα κόμμα δεν έχει τις 29 έδρες που θα χρειάζονταν για να καθορίσει αυτόνομα την Προεδρία της Βουλής, είναι φανερό ότι χρειάζεται συναίνεση, υποδεικνύοντας ότι αυτή ακριβώς τη λογική έχει και η λογική που έχει δημόσια καταθέσει αυτές τις μέρες και ο ΔΗΣΥ.

«Ο ΔΗΣΥ πιστεύει στη συναίνεση, όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε λογική συναλλαγών» δήλωσε.

«Θα πρέπει να γίνει διάλογος αλλά αποκλείουμε τα πολιτικά παζάρια. Μπορεί και πρέπει να γίνει διάλογος στη βάση ξεκάθαρων πολιτικών επιλογών και αυτό θα είναι το κριτήριο του ΔΗΣΥ στις τελικές αποφάσεις του» σημείωσε και πρόσθεσε ότι καταγράφηκε στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου μια ισχυρή θέληση για να παρουσιάσει ο ΔΗΣΥ δική του πρόταση και λύση που θα είναι ο Πρόεδρος του κόμματος. «Ταυτόχρονα είμαστε ανοιχτοί για πολιτικό διάλογο, με πλήρη διαφάνεια και ξεκάθαρους πολιτικούς όρους» συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, επειδή εκκρεμεί και ο τελικός καθορισμός της διαδικασίας εκλογής, το Πολιτικό Γραφείο έχει αποφασίσει ότι θα συνέλθει ξανά την Πέμπτη στις 13:00 για την τελική του απόφαση.

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είναι στις επιλογές του ΔΗΣΥ ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι ο ΔΗΣΥ δεν έχει να επιλέξει μεταξύ υποψηφιοτήτων που έχουν τεθεί από άλλα κόμματα και πως ο ΔΗΣΥ θα υποβάλει και θα συζητήσει πολιτικές προτάσεις.

Ερωτηθείς αν αυτές οι πολιτικές προτάσεις θα έχουν ως κριτήριο τις θέσεις στο Κυπριακό ή τις θέσεις στην οικονομία και την κοινωνία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο πολιτικός διάλογος που θα γίνει πρέπει να προσμετρήσει όλα τα σημαντικά ζητήματα, εξηγώντας ότι αυτά είναι η συνέχεια της πορείας αναστύλωσης της οικονομίας όπως επίσης και το εθνικό ζήτημα.

«Το Πολιτικό Γραφείο θα συνεδριάσει ξανά την Πέμπτη λαμβάνοντας υπόψη και πιθανές εξελίξεις που μπορεί αν υπάρξουν αυτές τις μέρες στον πολιτικό διάλογο» πρόσθεσε, ενώ απαντώντας στο κατά πόσο θα υπάρξουν διαβουλεύσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ με άλλα κόμματα ο κ. Προδρόμου είπε «πιθανώς», επανέλαβε ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση ο ΔΗΣΥ δεν θα μπει σε λογική για παζαρέματα.

«Θα μπούμε σε διάλογο χωρίς να αποκλείεται οτιδήποτε και είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει και ο τρόπος που θα γίνει η εκλογή για να είναι καθαροί οι όροι για όλους» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν η απόφαση που θα ληφθεί την Πέμπτη θα είναι οριστική και τελεσίδικη ή αν ο ΔΗΣΥ θα επιδείξει ευελιξία κατά τα διάφορα στάδια εκλογής Προέδρου της Βουλή, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η απόφαση, η προκαταρκτική, που έχει ληφθεί από σήμερα, είναι ότι ο ΔΗΣΥ θα κινηθεί στη βάση ξεκάθαρων πολιτικών θέσεων. «Άρα κανείς δεν θα έχει αμφιβολία για το τι μπορεί να αποφασιστεί εδώ την ερχόμενη Πέμπτη».

Σε ερώτηση αναφορικά με το τι απομένει να ξεκαθαριστεί σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εκλογής ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ είπε ότι υπάρχουν ακαθόριστες παράμετροι, «όπως το τι γίνεται σε περίπτωση ισοψηφίας, το πως μετράται η ψήφος αποχής και βεβαίως πολύ σημαντικό είναι η σειρά με την οποία θα τεθούν σε ψηφοφορία τα υποψήφια ονόματα».

«Σε κάθε περίπτωση στο Πολιτικό Γραφείο η κεντρική κατεύθυνση παραμένει ότι θέλουμε το κόμμα μας με ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις να παίξουμε ρόλο και είναι μεγάλη η υποστήριξη στο να παρουσιάσει ο ΔΗΣΥ τη δική του πρόταση στη ψηφοφορία» δήλωσε.

Αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών ο κ. Προδρόμου είπε ότι το Πολιτικό Γραφείο έχει αποφασίσει ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία «από τοπικό, περιφερειακό και επαρχιακό επίπεδο μέχρι και το παγκύπριο επίπεδο, χρησιμοποιώντας και όλα τα αναλυτικά εργαλεία και τα όποια επιστημονικά εργαλεία έτσι ώστε να υπάρξει κατάληξη σε μια συνολική αποτίμηση» και «να ακούσουμε, να καταλάβουμε τις τάσεις της κοινωνίας, όλες τις τάσεις» όπως πρόσθεσε.

«Έχει ανατεθεί στο Εκτελεστικό Γραφείο να διοργανώσει αυτή τη διαδικασία και επομένως θα επανέλθουμε σύντομα στο θέμα» συμπλήρωσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top