ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Η λύση να μη δημιουργεί νικητές ή να αφήνει ηττημένους»

ΠτΔ: «Η λύση να μη δημιουργεί νικητές ή να αφήνει ηττημένους»

Η λύση του Κυπριακού, που επιδιώκουμε, “δεν θέλουμε να δημιουργεί νικητές ή να αφήνει ηττημένους και αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη και από τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους”, τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε εκτός κειμένου αναφορές κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή εγκαινίων των νέων ιδιόκτητων κτηρίων της ΠΟΕΔ στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “υπάρχουν δικές τους (σσ: των Τ/κ) ανησυχίες, οι οποίες μπορεί να ικανοποιηθούν χωρίς να παραβλάπτονται τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων, υπάρχουν και οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, που μπορεί να ικανοποιηθούν χωρίς να παραβλάπτονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”.

“Μόνο έτσι, μέσα από την αναγνώριση ανησυχιών, προσδοκιών, και τη διασφάλιση μιας πατρίδας που όντας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να φιλοξενήσει όλους μας μέσα σε συνθήκες πραγματικής δημιουργικής συμβίωσης, θα διασφαλίσουμε και το μέλλον των παιδιών μας”, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Είπε ότι “χωρίς αμφιβολία αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο διάλογο, ο χρόνος, αν θέλετε, παγιώνει ορισμένα των προβλημάτων και αυξάνει τις δυσκολίες και το βαθμό ευκολίας ή δυσκολίας εις την επίλυση”.

Είναι, όμως, η πεποίθησή μου, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι “εάν αφήσουμε αναξιοποίητη την παρούσα συγκυρία και ευκαιρία, επιμένοντας βεβαίως πάντοτε, και θέλω να το υπογραμμίσω, σε βασικές αρχές και αξίες που δεν αφορούν μόνο τους Ελληνοκύπριους αλλά και βεβαίως τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, θα δημιουργήσουμε πιστεύω τις συνθήκες εκείνες μιας βιώσιμης, διαρκούς και λειτουργικής λύσης”.

Ανέφερε πως “βρισκόμαστε στη μέση μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας για μια επιτέλους επίλυση του μεγάλου προβλήματος που απασχολεί τις παρούσες γενεές, αλλά θα απασχολήσει πολύ περισσότερο και πρέπει όλους να μας προβληματίζει, τη διαιρεμένη πατρίδα μας να την επανενώσουμε, να την απαλλάξουμε από τα κατοχικά στρατεύματα να δημιουργήσουμε γενικά ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, που να επιτρέπει σε όλους τους πολίτες του να ζουν μέσα σε συνθήκες ειρήνης αλλά και προϋποθέσεις, επιτέλους, να υπάρξει προκοπή σε αυτό τον τόπο”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενους στους παρόντες εκπαιδευτικούς, είπε ότι “κάτω από αυτές τις συνθήκες ο ρόλος ο δικός σας είναι ακόμα σημαντικότερος” και τους κάλεσε “να εργαστούν συστηματικά γιατί πρέπει να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα συμβίωσης, μια κουλτούρα που να σέβεται ο ένας τον άλλο”.

Σημείωσε την ανάγκη, “να διατηρήσουμε βεβαίως ο κάθε ένας και την ταυτότητά του την εθνική και την καταγωγή και αυτό είναι που υπαγορεύει αν θέλετε και ο σεβασμός προς την άλλη κοινότητα, γιατί αν δεν σεβαστείς την δική σου ταυτότητα γιατί να σεβαστείς του άλλου”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη “την οργάνωση των εκπαιδευτικών την ΠΟΕΔ για την άριστη συνεργασία που διατηρεί με τις τουρκοκυπριακές εκπαιδευτικές οργανώσεις και ταυτόχρονα να συγχαρώ και τον Πρόεδρο της KTOS και των υπολοίπων εκπαιδευτικών οργανώσεων που σήμερα βρίσκονται μαζί μας”.

Καταλήγοντας είπε προς τους εκπαιδευτικούς και των δύο κοινοτήτων, ότι, “συνεπώς, καλείστε να επιτελέσετε και να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο σε αυτή την πορεία ειρήνης, σε αυτό τον αγώνα επανένωσης της πατρίδας μας, που καλούμαστε αυτή την ώρα να δώσουμε, με αλληλοσεβασμό και ιδιαίτερα με στόχο πάντα την διασφάλιση των ανησυχιών είτε της μιας είτε της άλλης κοινότητας”.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top