ΚΟΣΜΟΣ

Ντ.Τουσκ: 7 χρόνια θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ

Ντ.Τουσκ: 7 χρόνια θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι η επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα μπορούσε να διαρκέσει έως και επτά έτη, σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν να αποχωρήσουν από την Ένωση στο δημοψήφισμα τις 23 Ιουνίου.

Ο κ. Τουσκ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι, ενώ η έξοδος πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης για δύο χρόνια, η καινούρια συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από όλες τις 27 κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μπορεί να διαρκέσει έως και επτά χρόνια.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποίησε ότι ακόμη και τότε δεν μιλάμε για μια τελειωμένη υπόθεση. «Θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε χρόνια, και φοβάμαι, χωρίς καμία εγγύηση επιτυχίας», πρόσθεσε ο Τουσκ.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το κράτος μέλος που επιθυμεί να εγκαταλείψει την Ένωση οφείλει να το ανακοινώσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια, μια «συμφωνία απόσυρσης» πρέπει να διαπραγματευθεί για θέματα όπως οι δασμοί στα βρετανικά προϊόντα και η ελεύθερη κυκλοφορία στα υπόλοιπα κράτη μέλη εντός δύο ετών από την κοινοποίηση.

Αλλά αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος, οι κανόνες της ΕΕ παύουν αυτόματα να ισχύουν για τη χώρα που θέλει να φύγει, εκτός αν όλα τα κράτη μέλη συμφωνήσουν να παρατείνουν την περίοδο των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτό το στάδιο, πηγές της ΕΕ θεωρούν ότι τα κράτη μέλη επιθυμούν μια γρήγορη και σκληρή διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο για να αποτρέψουν άλλους από την αναχώρηση. Αλλά η επικύρωση μπορεί να είναι μακρά και επίπονη, θεωρεί ο κ. Τουσκ.

Νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια «δεκαετία αβεβαιότητας», ενώ μια νέα σχέση δημιουργείται με την υπόλοιπη ΕΕ.

Τα σχόλια του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ ήρθαν ως απάντηση σε μια δημοσκόπηση, η οποία προτείνει ισχυρό προβάδισμα για το στρατόπεδο της αποχώρησης από την Ένωση.

Ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν θα εντείνει τις προσπάθειες της εκστρατείας του αυτή την εβδομάδα για να υποστηρίξει τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, πολλοί από τους οποίους έχουν πλέον ταχθεί με το στρατόπεδο της αποχώρησης. Ο κ. Μπράουν θα βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top