ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ακιντζί προτείνει συνεταιρισμό στον τομέα του φυσικού αερίου

Ο Ακιντζί προτείνει συνεταιρισμό στον τομέα του φυσικού αερίου

Σε ομιλία του κατά τη δικοινοτική εκδήλωση, που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Cyprus Academic Dialogue» με θέμα «Η ζωή σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο», στην οποία παρευρέθηκε και μίλησε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς φυσικού αέριου και ηλεκτρισμού μέσω Τουρκίας, ο Τ/Κ ηγέτης, προτείνοντας και συνεταιρισμό στον τομέα της ενέργειας. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Ακιντζί, αφού είπε ότι το θέμα του φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντικό, ανέφερε ότι η Τουρκία αποτελεί την πλέον οικονομική και λογική λύση για μεταφορά προς την ΕΕ των υφιστάμενων αλλά και μελλοντικών ενεργειακών πηγών της Κύπρου μας σε συνδυασμό με τους φυσικούς πόρους των άλλων χωρών της περιοχής, κυρίως του Ισραήλ.

Επίσης, είπε ότι το κόστος τόσο από πλευράς χρηματοδότησης όσο και από πλευράς χρόνου, σε ό,τι αφορά την υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση που έχει προγραμματιστεί μέσω Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας προς την ΕΕ, θα είναι πολύ υψηλό. Εξέφρασε τη θέση ότι αν το εν λόγω καλώδιο συνδεθεί με την Ευρώπη μέσω της Κύπρου και της Τουρκίας, τότε οι δαπάνες θα είναι χαμηλότερες.

Τώρα είναι η ώρα, είπε, να εφαρμόσουμε ένα συνεταιρισμό που θα φέρει πολλά οφέλη και ευκαιρίες.

'Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και αυτό το χρωστά η δική μας γενιά στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές” πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα πολλαπλά οφέλη από μια λύση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι μεταξύ άλλων θα αρθεί η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, θα αυξηθούν οι επενδύσεις, οι τομείς των κατασκευών και του τουρισμού θα δουν μεγάλη άνοδο, το νερό από την Τουρκία θα ανοίξει το δρόμο σε μεγάλες προοπτικές στον αγροτικό τομέα, θα υπάρξει βελτίωση της ποιότητας ζωής, θα καταργηθεί η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, θα απορροφηθούν πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια για υποδομές, ενώ οι εισαγωγές και εξαγωγές θα αυξηθούν αφού θα ανοίξουν οι αγορές για τους Τ/κ ενώ οι Ε/κ θα έχουν πρόσβαση και στην τουρκική αγορά των 78 εκατομμυρίων.

Εξάλλου, σε δήλωσή της που διαβάστηκε στην εκδήλωση, η Δεξαμενή Σκέψης χαιρετίζει την αποφασιστικότητα των δύο ηγετών για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και σημειώνει ότι το παρόν παράθυρο ευκαιρίας δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα και ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για γενναίες αποφάσεις που θα οδηγήσουν τη διαδικασία στο Κυπριακό στο επόμενο στάδιο.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top