ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση μεταξύ ισλαμιστών και κοσμικών μετά την επίθεση σε δισκοπωλείο στην Κωνσταντινούπολη

Ένταση μεταξύ ισλαμιστών και κοσμικών μετά την επίθεση σε δισκοπωλείο στην Κωνσταντινούπολη

Διαστάσεις λαμβάνει στην Τουρκία η επίθεση 20 ροπαλοφόρων εναντίον δισκοπωλείου στη συνοικία Τζιχαγκίρ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης όπου γινόταν κατανάλωση αλκοόλ προκαλώντας ένταση ανάμεσα σε ακραίους ισλαμιστές και κοσμικούς κύκλους της Τουρκίας.

Η ένταση αναμένεται να οξυνθεί ακόμη περισσότερο αν στις 26 Ιουνίου πραγματοποιηθεί και η παρέλαση των ομοφυλοφίλων (Gay Pride) στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Η επίθεση στο δισκοπωλείο έγινε από 20 ροπαλοφόρους ακραίους ισλαμιστές επειδή οι θαμώνες του κατανάλωναν αλκοόλ στην περίοδο νηστείας του ραμαζανιού.

Η επίθεση έγινε στις 21.00 το βράδυ της Παρασκευής την ώρα που στο δισκοπωλείο παρακολουθούσαν διαδικτυακά την συναυλία του διεθνούς φήμης συγκροτήματος 'Radiohead'. Ιδιοκτήτης του δισκοπωλείου είναι έναςΝοτιοκορεάτης ο οποίος την επόμενη μέρα έκλεισε το μαγαζί του κλαίγοντας. Στους δημοσιγράφους που πήγαν να πάρουν εικόνες την ώρα που εγκατέλειπε το μαγαζί είπε κλαίγοντας: "Σας παρακαλώ, μην το κάνετε".

 

Χθες το βράδυ οι κοσμικοί κύκλοι έδωσαν την απάντησή τους πραγματοποιώντας διαμαρτυρία 300 ατόμων εναντίον της επίθεσης ωστόσο παρενέβη η αστυνομία ρίχνοντάς τους δακρυγόνα και νερό.

Η Αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα τα οποία αφού έδωσαν κατάθεση στην συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα. Στην κατάθεσή τους ανέφεραν ότι το δισκοπωλείο είχε βγάλει τραπεζάκια έξω και επειδή δεν υπήρχε χώρος να περάσουν οι άνθρωποι προκλήθηκε καβγάς.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ωστόσο μεταδίδουν ότι λανθασμένα διαδίδεται ότι ομάδες ροπαλοφόρων ισλαμιστών επιτίθενται σε μαγαζιά όπου καταναλώνεται αλκοόλ και τους απειλούν ακόμη και με θάνατο.

Για το επεισόδιο στο Τζιχαγκίρ αναφέρουν ότι αποδείχτηκε τελικά ότι δεν έγινε επίθεση στο μαγαζί αλλά ότι ξέσπασε καβγάς έξω από αυτό. Μάλιστα για την χθεσινή διαμαρτυρία λένε ότι οι 300 διαδηλωτές ήταν προβοκάτορες και πως στόχος τους είναι να αμαυρώσουν τη νηστεία του ραμαζανιού.

Ωστόσο δεν αποκλείεται τα πνεύματα να οξυνθούν ακόμη περισσότερο αν τελικά πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου η παρέλαση των ομοφυλοφίλων στην πλατεία Ταξίμ όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο την ίδια μέρα. Φέτος επειδή συμπίπτει με την νηστεία του Ραμαζανιού οι ισλαμικοί κύκλοι θεωρούν ότι είναι πρόκληση για τα ήθη του ισλάμ να γίνει αυτή η παρέλαση με ημίγυμνους ανθρώπους στο κέντρο της πόλης, οι οποίοι θα κρατούν αλκοόλ στα χέρια τους.

Οργανώσεις ισλαμικές και εθνικιστικές ήδη εξέδωσαν ανακοινώσεις αναφέροντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την πραγματοποίηση της παρέλασης. Η νομαρχία επίσης εξέδωσε ανακοίνωση ότι δεν θα δώσει άδεια για την πραγματοποίησή της για λόγους ασφαλείας. Από πλευράς των διοργανωτών ακόμη δεν υπάρχει καμιά αντίδραση.

Το Ραμαζάνι στην Τουρκία ξεκίνησε από τις 6 Ιουνίου και διαρκεί ένα μήνα. Κατά τη διάρκειά του όσοι ακολουθούν την νηστεία δεν καταναλώνουν τίποτε κατά την διάρκεια της ημέρας, μέχρι να δύσει ο ήλιος. Απαγορεύεται ακόμη και η πόση νερού ή το κάπνισμα. Με την δύση του ηλίου είναι το πρώτο γεύμα μετά τη νηστεία που ονομάζεται ιφτάρ. Το τελευταίο τους γεύμα της ημέρας είναι λίγο πριν ξημερώσει και ονομάζεται σαχούρ. Οι μετέχοντες της νηστείας δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι τουλάχιστον 70% του πληθυσμού της Τουρκίας ακολουθεί τη νηστεία. Μάλιστα σε καθαρά ισλαμικές περιοχές και ιδιαίτερα στην επαρχία κατά την διάρκεια του ραμαζανιού κλείνουν όλα τα εστιατόρια και οι καφετέριες ενώ θεωρείται πρόκληση ακόμη και από αυτούς που δεν νηστεύουν, να καταναλώνουν έστω και νερό ή να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους.

Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις που υπήρξε βία εναντίον παιδιών που αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τη νηστεία. Πάντως στις ευρωπαϊκές συνοικίες των μεγάλων πόλεων- όπως αποκαλούνται οι συνοικίες των κοσμικών- η ζωή κυλά κανονικά χωρίς να κλείνουν ούτε εστιατόρια και χωρίς να απαγορεύεται το αλκοόλ ή να διακόπτεται η παροχή φαγητού κατά τη διάρκεια της μέρας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top