ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Θάλαμος 14 του Νοσοκομείου Αθαλάσσας επιτέλους έκλεισε

Ο Θάλαμος 14 του Νοσοκομείου Αθαλάσσας επιτέλους έκλεισε

Ο Θάλαμος 14 του Νοσοκομείου Αθαλάσσας επιτέλους έκλεισε μετά από χρόνια ολόκληρα άκαρπων προηγούμενων προσπαθειών, αναφέρεται σήμερα σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας,Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σημειώνεται ότι για πάρα πολλά χρόνια απασχόλησε τις Κρατικές Υπηρεσίες και την κυπριακή κοινωνία το θέμα του τερματισμού λειτουργίας του Θαλάμου 14 του Νοσοκομείου Αθαλάσσας και της αποϊδρυματοποίησης των ατόμων με νοητική αναπηρία και σοβαρές διαταραχές συμπεριφοράς που διέμεναν σ’ αυτόν. Η Κύπρος, αναφέρεται, είχε δεχτεί επανειλημμένα και διαχρονικά την τελευταία δεκαετία παρατηρήσεις και συστάσεις για το θέμα, από την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Υπουργείο Εργασίας τονίζει στην ανακοίνωση του, πως κατόρθωσε μετά από πολλές προσπάθειες και την συνεργασία όλων να λειτουργήσει μια νέα κατοικία, οικογενειακού τύπου, η οποία έγινε το σπίτι 8 ατόμων με υποστήριξη πάνω σε πλήρη βάση από νοσηλευτές ψυχικής υγείας, εργοθεραπεύτρια και φροντιστές.

“Είναι με έκπληξη επομένως που παρακολουθεί το Υπουργείο τις αρνητικές δηλώσεις που γίνονται από όσους είναι γνώστες των πολύχρονων προσπαθειών για κλείσιμο του Θαλάμου 14 που φέτος έγινε πραγματικότητα”, προστίθεται.

Μέσα στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, αναφέρεται, εξακολουθούν να διαμένουν και άλλα άτομα με νοητική αναπηρία και σοβαρές διαταραχές συμπεριφοράς. “Γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Υγείας και οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας που έχουν την αρμοδιότητα λειτουργίας του Νοσοκομείου Αθαλάσσας προβαίνουν στα απαραίτητα μέτρα για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εντός του Νοσοκομείου και όπως μας έχουν πληροφορήσει ήδη λήφθηκαν ενέργειες που βελτίωσαν την κατάσταση των ατόμων με νοητική αναπηρία ή και αυτισμό”, σημειώνεται.

Είναι γεγονός, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι η Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες καθορίζει το δικαίωμα κάθε ατόμου με αναπηρία να διαμένει στην κοινότητα σε ίση βάση με όλους.

“Στις περιπτώσεις ατόμων με σοβαρές και πολλαπλές αναπηρίες όμως και ιδίως ατόμων που έχουν διαμείνει για χρόνια σε ψυχιατρεία, αυτό προϋποθέτει την εξασφάλιση κατάλληλης κατοικίας αλλά κυρίως την παροχή όλων των απαραίτητων υποστηρικτικών υπηρεσιών για μια ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση, θεραπεία, φροντίδα, εκπαίδευση, ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση, αποκατάσταση. Οι υπηρεσίες αυτές απαιτούν ομάδα ειδικών δηλαδή ψυχίατρου, ψυχολόγου, νοσηλευτή ψυχιατρικής, εργοθεραπευτή, φροντιστή, συνοδού κ.α.”, προστίθεται.

Το Υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι έχει καθημερινά, τόσο σε επίπεδο Υπουργού, όσο και σε επίπεδο Τμημάτων, συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρίες. Το ίδιο γίνεται, προστίθεται, και με τον Σύνδεσμο για τα Άτομα με Αυτισμό, ο οποίος συγκεκριμένα λαμβάνει σημαντικές χορηγίες τόσο από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας όσο και από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες για να λειτουργεί τα Κέντρα Ημέρας του και τα ειδικά προγράμματα του για τα άτομα με αυτισμό σε όλες τις πόλεις. Το ίδιο και δεκάδες άλλες οργανώσεις για τα άτομα κάθε τύπου αναπηρίας.

Ο μηδενισμός και η στείρα άρνηση κάθε θετικής προσπάθειας του Υπουργείου, αναφέρεται, δεν υποβοηθεί τη συνεργασία και το εποικοδομητικό πνεύμα που είναι απαραίτητο σε έναν τόσο δύσκολο και ευαίσθητο τομέα, που χρειάζεται τις προσπάθειες όλων για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Μέσα στα πλαίσια της δεοντολογίας αλλά και του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων οποιουδήποτε ανθρώπου, σημειώνεται, δεν θα ανακοινωθεί οτιδήποτε για συγκεκριμένη περίπτωση που είδε το φως της δημοσιότητας.

“Το Υπουργείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση με γνώμονα την ευημερία του ίδιου του ατόμου και να στηρίζει την αποϊδρυματοποίηση του κάθε ατόμου με αναπηρία που είναι δυνατό να αποϊδρυματοποιηθεί. Ως Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσουμε την συνεργασία μας με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις οργανώσεις προσηλωμένοι στον στόχο μας, της διασφάλισης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία”, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έτρεχε η Πυροσβεστική: Κατοικίες «τυλίχθηκαν» στις φλόγες από αναμμένο καντήλι και κερί

Σήμερα η ένσταση Οδυσσέα στο αίτημα Σαββίδη για παύση του - Πολυσέλιδη η έκθεση

Εκστρατεία Αστυνομίας: Στους δρόμους για ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων – Τι προνοεί η νομοθεσία

Βρέθηκε εκτός δρόμου, έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε όχημα - Τραυματίστηκαν 5 πρόσωπα - Η κατάσταση της υγείας τους  

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Φορτηγό συγκρούεται με αυτοκίνητο και κρέμεται στο κενό από γέφυρα στις ΗΠΑ - Ο τρόμος της οδηγού

Μενίδι: «Όταν την είδα έβγαλα το μαχαίρι και άρχισα να την μαχαιρώνω» - Η κυνική ομολογία του δολοφόνου της 40χρονης - Βίντεο



Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Το ζήτημα της Συρίας και η επαναξιολόγηση του καθεστώτος περιοχών της χώρας, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της Υπουργικής Συνόδου για το μεταναστευτικό, το οποίο πραγματοποιείται στη Λευκωσία με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν υπουργοί και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top