ΟΗΕ: Πρότεινε όπως χειρίζεται τις «ανθρωπιστικές διαδρομές» στη Συρία

ΟΗΕ:  Πρότεινε όπως χειρίζεται τις «ανθρωπιστικές διαδρομές» στη Συρία

Ο ΟΗΕ πρότεινε την Παρασκευή (29/07)να αναλάβει αυτός τη διαχείριση των "ανθρωπιστικών" διαδρόμων που άνοιξε το συριακό καθεστώς ανάμεσα σε τομείς που ελέγχουν οι δυνάμεις του και εκείνους που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι, τους οποίους η αντιπολίτευση κατήγγειλε, χαρακτηρίζοντας "διαδρόμους θανάτου", και η Ουάσινγκτον ανέφερε πως το αντιμετωπίζει με έντονο "σκεπτικισμό".

Εξάλλου τουλάχιστον 18 άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς σε συνοικίες του Χαλεπιού που ελέγχονται από αντάρτες και σε μια πόλη σε μικρή απόσταση που επίσης ελέγχεται από αντάρτες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, σε μια άλλη περιοχή της βόρειας Συρίας την οποία ελέγχουν αντάρτες, ένα μαιευτήριο που λειτουργεί με την υποστήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Σώστε τα Παιδιά” βομβαρδίστηκε χθες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν πολλά βρέφη.

`Επειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών και πολιορκίας του Χαλεπιού, το καθεστώς άνοιξε διαδρόμους για να ενθαρρύνει τους άμαχους και όποιους μαχητές θέλουν να παραδώσουν τα όπλα να εγκαταλείψουν τους τομείς που ελέγχονται από τους αντάρτες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης, η οποία παραμένει κομμένη στα δύο από το 2012.

Η εξέλιξη, την οποία ανακοίνωσε η Ρωσία, παρουσιάστηκε ως μια "ανθρωπιστική" πρωτοβουλία, κάτι που αμφισβήτησαν έντονα η αντιπολίτευση, οι αντάρτες και αναλυτές.

Το συριακό καθεστώς συνέχισε τους βομβαρδισμούς σε συνοικίες του Χαλεπιού τις οποίες ελέγχουν αντάρτες κι όπου παραμένουν υπό πλήρη πολιορκία εδώ και δύο εβδομάδες οι περίπου 250.000 κάτοικοί τους. Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν χθες στους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, μόλις "μια δωδεκάδα άνθρωποι έφυγαν από την Πέμπτη διαμέσου ενός από τους διαδρόμους" που άνοιξε το καθεστώς.

Κατόπιν, "οι αντάρτες εμπόδισαν τους κατοίκους να πλησιάσουν" οποιονδήποτε τέτοιο διάδρομο, σύμφωνα με αυτή την πηγή.

Την Παρασκευή (29/07)οι δρόμοι σε πολλές συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες ήταν έρημοι, καθώς οι κάτοικοι δεν διακινδυνεύουν πλέον να βγουν καν, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ακόμη και ο ήχος των ηλεκτρογεννητριών είχε σταματήσει, ελλείψει καυσίμων.

Ο ΟΗΕ, τονίζοντας ότι "επί της αρχής και στην πράξη" τάσσεται υπέρ των "ανθρωπιστικών" διαδρόμων, πρότεινε να αναλάβει τον έλεγχό τους. "Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, ξέρουν τι πρέπει να γίνει. `Εχουν την εμπειρία", υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη ΣυρίαΣτάφαν ντε Μιστούρα.

Σε μια ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο κμυνας χαρακτήρισε "ευπρόσδεκτη" αυτή την πρόταση του ΟΗΕ και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα την "μελετήσει προσεκτικά".

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους δεν έκρυψαν τον "σκεπτικισμό" τους.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε "βαθιά ανήσυχος όσον αφορά τον ορισμό" των διαδρόμων αυτών.

"Υπάρχει κίνδυνος, εάν πρόκειται για ένα τέχνασμα, να καταρρεύσει εντελώς η συνεργασία" ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, προειδοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE/Πύρινη κόλαση στην Επ. Λεμεσού: Εκκενώνονται χωριά λόγω της φωτιάς - Κάηκαν σπίτια

LIVE/Πύρινη κόλαση στην Επ. Λεμεσού: Εκκενώνονται χωριά λόγω της φωτιάς - Κάηκαν σπίτια

Δραματικές είναι οι στιγμές από την πολύ δύσκολη η κατάσταση στην μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από ττην κοινότητα Μαλιάς στην επαρχία Λεμεσού και πλέον έχει επεκταθεί μεταξύ των κοινοτήτων Ομόδους, Άρσους και Βάσας. Συγκεκριμένα ισχυρές δυνάμεις, περιλαμβανομένων οκτώ πτητικών μέσων επιχειρούν στην περιοχή Μαλιάς- Ομόδους- Βάσας στην οποία μαίνεται πυρκαγιά ενώ γίνονται διασώσεις και μετακινήσεις πολιτών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Κεττή. Στο σημείο μεταβαίνει και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης. Η πυρκαγιά κατευθύνεται προς την Κοινότητα Βουνί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επηρεάζονται κατοικίες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχωρά με εκκενώσεις στην Κοινότητα Βουνί και η Πολιτική Άμυνα με εκκενώσεις στην Κοινότητα Ποταμιού. Έπιπρόσθετες δυνάμεις στην πυρκαγιά από Λάρνακα, Πάφο και ΕΜΑΚ Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

BEST OF TOTHEMAONLINE