ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα αμφιβάλλει για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΗΠΑ – Ρωσία στη Συρία

Ο Ομπάμα αμφιβάλλει για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΗΠΑ – Ρωσία στη Συρία

Η προσπάθεια του ΥΠΕΞ Τζον Κέρι προς αυτή την κατεύθυνση, χαρακτηρίστηκε αφελής από τους Αμερικανούς αξιωματούχους

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, αλλά και οι διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν για μία συνεργασία ΗΠΑ - Ρωσίας, σχολιάστηκαν από τον Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αμερικανικό Πεντάγωνο, με την ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και θέμα την πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας και της Συρίας δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με την τήρηση των δεσμεύσεών της αναφορικά με τις προσπάθειες ομαλοποίησης της κατάστασης στη Συρία.

Ο διπλός διαπραγματευτικός στόχος

Ο διπλός στόχος της διαπραγματευτικής διαδικασίας για τη Συρία, εντοπίζεται στον τερματισμό της πολεμικής βίας που έχει στοιχίσει τη ζωή 400.000 ανθρώπων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, αλλά και στη δρομολόγηση μιας πολιτικής διαδικασίας για την αντικατάσταση του προέδρου Άσαντ, για τον οποίο, ο πρόεδρος Ομπάμα δηλώνει ότι «πρέπει να φύγει».

Ωστόσο, η πορεία των διαπραγματεύσεων δυσχεραίνεται από εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι επιδιώκουν την προώθηση των συμφερόντων τους, με άμεση και τραγική συνέπεια τη συνέχιση των άτακτων πολεμικών συγκρούσεων.

ΗΠΑ - Ρωσία;

Οι προτάσεις για την ανάπτυξη ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη Συρία συνίστανται στην ανταλλαγή πληροφοριών ασφάλειας, για το συντονισμό των αεροπορικών επιχειρήσεων, αλλά και την αποτροπή επιχειρήσεων της συριακής αεροπορίας κατά ανταρτικών ομάδων που θεωρούνται μετριοπαθείς.

Την υλοποίηση του αναφερόμενου σχεδίου προωθεί ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Τζον Κέρι, προκαλώντας την κριτική αξιωματούχων των αμερικανικών υπηρεσιών ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι χαρακτηρίζεται από «αφέλεια».

Οι επικριτές των προσπαθειών αυτών, υποστηρίζουν ότι ο Κέρι κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που επιδιώκει την απαξίωση των ΗΠΑ έναντι των μετριοπαθών οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης. Υπό τη λογική αυτή, η απαξίωση της Ουάσιγκτον θα οδηγήσει πολλούς μαχητές των οργανώσεων αυτών στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και σε άλλες εξτρεμιστικές ομάδες.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες για συνεργασία με τη Ρωσία προκειμένου να μειωθεί η βία και να ενδυναμωθούν οι προσπάθειες ενίσχυσης των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους και της αλ Κάιντα στη Συρία. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η Ρωσία έχει αποτύχει στην υλοποίηση των απαραίτητων βημάτων», δήλωσε ο Ομπάμα, συμπληρώνοντας ότι αμφιβάλλει για το αν κάποιος θα μπορούσε να εμπιστευτεί τη Ρωσία ή τον Πούτιν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top