ΚΟΣΜΟΣ

Spiegel: Το ISIS καθοδηγούσε τους δράστες δύο επιθέσεων στη Γερμανία

Spiegel: Το ISIS καθοδηγούσε τους δράστες δύο επιθέσεων στη Γερμανία

Οι δράστες των δύο επιθέσεων που σημειώθηκαν στα τέλη Ιουλίου στη Γερμανία, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, βρίσκονταν σε επαφή με εκπροσώπους της τζιχαντιστικής οργάνωσης -κυρίως στη Σαουδική Αραβία- που τους συμβούλευαν για το πώς να δράσουν, υποστηρίζει το περιοδικό Der Spiegel.

Στο τεύχος που πρόκειται να κυκλοφορήσει αύριο Σάββατο το γερμανικό περιοδικό εξηγεί ότι οι δύο άνδρες συζητούσαν μέσω μηνυμάτων με διάφορα πρόσωπα, οι τηλεφωνικοί αριθμοί των οποίων παραπέμπουν στη Σαουδική Αραβία.

Το Spiegel δεν κατονομάζει τις πηγές του.

Ο Ριάζ Χαν Αχμαντζάι, ένας 17χρονος που πιθανότατα κατάγεται από το Αφγανιστάν, επιτέθηκε στις 18 Ιουλίου με τσεκούρι στους επιβάτες ενός τρένου, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους. Ο «σύνδεσμός» του στο ΙΚ τον είχε συμβουλεύσει να ορμήσει σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος με αυτοκίνητο, αντιγράφοντας την επίθεση που είχε σημειωθεί στις 14 Ιουλίου στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας.

Όμως ο Αχμαντζάι διαφώνησε, λέγοντας ότι δεν είχε δίπλωμα οδήγησης και πρότεινε από μόνος του να επιτεθεί σε ένα τρένο. Η επικοινωνία του με τον «καθοδηγητή» του ολοκληρώθηκε με τη φράση «Θα ιδωθούμε στον παράδεισο» που έγραψε ο νεαρός, ο οποίος σκοτώθηκε κατόπιν από την αστυνομία.

Ο δράστης της επίθεσης της 24ης Ιουλίου, ο Σύρος Μοχάμεντ Νταλίλ, ήταν επίσης σε επαφή με ένα μέλος του ΙΚ που του είχε ζητήσει να βιντεοσκοπήσει την έκρηξη του σακιδίου με τη βόμβα που μετέφερε στο μουσικό φεστιβάλ του Άνσμπαχ και να στείλει τις εικόνες στην οργάνωση. Οι γερμανικές αρχές εκτιμούν ότι ο Νταλίλ μάλλον σκοτώθηκε κατά λάθος κατά την πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού και ότι δεν ήταν βομβιστής αυτοκτονίας. Στην επικοινωνία του με τον καθοδηγητή του αφήνεται εξάλλου να εννοηθεί ότι σχεδίαζε να διαπράξει και άλλες επιθέσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Προεδρία: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»

Προεδρία: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»

Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί την σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία της χώρας μας, αναφέρει η Προεδρία με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top