ΚΟΙΝΩΝΙΑ

O Κώστας Συμεωνίδης μετά από τη μεγαλύτερη δοκιμασία της ζωής του: «Ακόμα δεν κοιμάμαι καλά, έχω φοβερούς πόνους»

O Κώστας Συμεωνίδης μετά από τη μεγαλύτερη δοκιμασία της ζωής του: «Ακόμα δεν κοιμάμαι καλά, έχω φοβερούς πόνους»

Στα 39 του χρόνια, ο προπονητής κωπηλασίας Κώστας Συμεωνίδης κατάφερε αυτό που για τους περισσότερους φαντάζει αδύνατον, παράτολμο και άκρως επικίνδυνο.

Το να ταξιδέψεις 700 χιλιόμετρα, από την Κρήτη στην Κύπρο, κωπηλατώντας όρθιος σε μια σανίδα για δέκα μέρες, δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα και παρόλο που ο ίδιος το γνώριζε, δεν δίστασε να το επιχειρήσει και να το πετύχει.

Λίγες μέρες από την άφιξη του στην Κύπρο και το πάρτι υποδοχής που συγγενείς και φίλοι έστησαν στην παραλία του ξενοδοχείου Atlantica Bay, κατά το οποίο επιδόθηκε επιταγή 33 χιλιάδων ευρώ, που συγκεντρώθηκε από χορηγίες, στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής Κύπρου, ο Κώστας Συμεωνίδης μίλησε στο ΚΥΠΕ για την υπερπροσπάθεια του αλλά και όσα τον δένουν με το υγρό στοιχείο.

Η συνέντευξη έγινε στην παραλία που τερμάτισε το ταξίδι του, όπου διατηρεί σχολή όρθιας σανιδοκωπηλασίας (SUP) και windsurfing και όπως ο ίδιος δηλώνει, παρά την κούραση, τόσο σωματική όσο και ψυχική, ο ίδιος δεν θα μπορούσε να ήταν οπουδήποτε αλλού, αφού δεν αποχωρίζεται τη μεγάλη του αγάπη, τη θάλασσα.

«Ακόμα δεν κοιμάμαι καλά, έχω φοβερούς πόνους», λέει και ελπίζει ότι σε τρεις περίπου εβδομάδες θα έχει επανέλθει στους κανονικούς του ρυθμούς, μετά από τη μεγαλύτερη δοκιμασία, όπως θεωρεί, της ζωής του.

Για τον ίδιο ήταν ακόμη μια ευκαιρία για να δοκιμάσει τις αντοχές του σε κάτι που ξέρει να κάνει με αφοσίωση και πάθος, αφού από 8 χρονών θυμάται τον εαυτό του να κάνει ιστιοπλοΐα. Σε ηλικία 10 χρονών προπονείται πλέον στο windsurfing, ενώ η όρθια σανιδοκωπηλασία έρχεται στη ζωή του πολύ αργότερα, πριν από επτά περίπου χρόνια.

Το 2013 αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι 80 χιλιομέτρων, από την Πάφο στη Λεμεσό, με την τεχνική της όρθιας σανιδοκωπηλασίας, ενώ παράλληλα δίνεται φιλανθρωπική νότα στο όλο εγχείρημα, αφού συγκεντρώνονται 13,900 ευρώ, από χορηγίες, που δόθηκαν στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό.

«Ο κόσμος το εκτίμησε, έδωσε σημασία σε αυτό, συγκεντρώθηκαν χρήματα και μόλις τερμάτισα το 2013, είπα πως θα το συνεχίσω», ανέφερε, και έτσι το 2014 ξεκινά ένα ταξίδι 400 χιλιομέτρων, από το κοντινότερο στην Κύπρο νησί, το Καστελόριζο, συγκεντρώνοντας αυτή τη φορά 35,000 ευρώ, για το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής.

Δυο χρόνια μετά ο πήχης ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, με τον Κώστα να ξεκινά στις 19 Αυγούστου από το ανατολικότερο σημείο της Κρήτης, το Βάι, με τη συνοδεία σκάφους με επταμελές πλήρωμα και με στόχο να συγκεντρωθούν ξανά χρήματα για τις ανάγκες του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής.

«Είχαμε πει πως θα έκανα 70 χιλιόμετρα την ημέρα, αλλά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αυτό διαμορφωνόταν» δηλώνει ο Κώστας, προσθέτοντας ότι «την πρώτη μέρα κάλυψα 85 χιλιόμετρα με ελάχιστα διαλείμματα και συνολικά 11 ώρες κουπί».

Οι επόμενες δυο μέρες ήταν οι πιο δύσκολες, από πλευράς καιρικών συνθηκών, με φουρτουνιασμένη θάλασσα και μεγάλα κύματα να φτάνουν από τρεις κατευθύνσεις και θυμάται τον εαυτό του, στο τέλος της δεύτερης μέρας να κάνει εμετούς, ενώ μια από τις μηχανές του σκάφους παρουσιάζει βλάβη.

«Μετά την 4η μέρα έκανα περισσότερα διαλείμματα και συνέχιζα για 3-4 ώρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αν είχε συννεφιά έκανα περισσότερο γιατί δεν είχε τόση ζέστη, αλλά έπρεπε να βγει ο στόχος που είχαμε θέσει», προσθέτει.

Η ανάγκη του σώματος του για ξεκούραση, τον έβρισκε το πρωί να χρειάζεται μια με μιάμιση ώρα για να συνέλθει, ενώ ανέβαινε, όπως λέει, τα σκαλιά του σκάφους "με τα τέσσερα", για να μπει ξανά στη θάλασσα με τη σανίδα του.

«Την 5η μέρα με ξύπνησαν στις 6:00 αλλά έγινε 7:30 μέχρι να μπορέσω να μπω στη θάλασσα, αφού το σώμα μου ήταν καταπονημένο και είχα αφόρητους πόνους στα χέρια, κι έτσι ζήτησα από την ομάδα να με ξυπνά στις 5:00», λέει ο Κώστας Συμεωνίδης, ο οποίος θυμάται να σκίζει μόνος του το δέρμα γύρω από τα νύχια των δεικτών του χεριού του, για να απαλλαγεί από το πύον που προκάλεσε η συνεχής πίεση από την κωπηλασία.

Την 6η και 7η μέρα η ώρα φάνταζε να μην περνά, και όπως ανέφερε «έβλεπα τα χιλιόμετρα που κάλυπτα στο ρολόι μου και ήταν λες και δεν άλλαζαν», ενώ στο τέλος της 8ης μέρας αντικρύζει για πρώτη φορά την Κύπρο, κάτι που κάνει την προσπάθεια να μοιάζει ευκολότερη.

Στη θαλάσσια περιοχή Πισσουρίου, μαθητές και φίλοι αρχίζουν να κωπηλατούν δίπλα του, ενώ ο μονάκριβος γιος του Σίμος τον συνοδεύει με βάρκα από το Ladies' Mile και στα τελευταία δυο χιλιόμετρα ανεβαίνει μαζί του στη σανίδα.

«Είχε δέκα μέρες να τον δω, ο μικρός ήταν κατενθουσιασμένος», λέει ο Κώστας για τον γιο του και προσθέτει «ξέρει το πόσο κουράστηκα και ότι δεν επρόκειτο να εγκαταλείψω, αλλά πριν φύγω, το έβλεπα στο πρόσωπο και στις αντιδράσεις του πως ανησυχούσε».

Ερωτηθείς τί αισθάνεται ο ίδιος μεσοπέλαγα, πάνω σε μια σανίδα, ανέφερε πως «η θάλασσα για μένα είναι η ζωή μου, ηρεμώ και παράλληλα γυμνάζομαι» και συνεχίζει «δεν φοβήθηκα ποτέ οτιδήποτε μέχρι στιγμής, σε σημείο που θα ήθελα να βρω στο ταξίδι μου έναν καρχαρία, για να δω πώς θα αντιδρούσα».

Μιλώντας για το άθλημα που αγαπά, το SUP (Stand Up Paddle), θεωρεί βέβαιο πως αυτό θα περιλαμβάνεται το 2024 στα ολυμπιακά αγωνίσματα και παρά το ότι στην Κύπρο είναι πολύ νωρίς για να φτάσει σε επίπεδα πρωταθλητισμού, ελπίζει πως ο κόσμος θα το γνωρίσει καλύτερα, ίσως και μέσα από τη δημοσιότητα που έλαβε η δική του υπερπροσπάθεια.

Όσον αφορά το κατά πόσο σκέφτεται το επόμενο του ταξίδι, στο πλαίσιο πάντα της εκδήλωσης "Κωπηλατώ για τη Ζωή, Κωπηλατώ για τα Παιδιά", ο Κώστας Συμεωνίδης λέει πως «τώρα δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα, αλλά σίγουρα δεν προλαβαίνω να επανέλθω και να προπονηθώ για κάτι μέσα 2017, ίσως το 2018».

Εξάλλου η προετοιμασία είναι, όπως εξηγεί, το δυσκολότερο πράγμα. Για το ταξίδι αυτό χρειάστηκε να προπονείται από το Δεκέμβριο του 2015, έξι με οκτώ ώρες καθημερινά, είτε στη σανίδα είτε σε ποδήλατο, αλλά και με κάποιες συγκεκριμένες ασκήσεις.

Στο πέρας της συνέντευξης τον αναμένει φωτογράφος περιοδικού για ένα αφιέρωμα. Το παράτολμο ταξίδι του έχει λάβει δημοσιότητα που και ο ίδιος ίσως να μην ανέμενε. Παρά την κούρασή του, δέχεται να βγει στη σανίδα και να κωπηλατήσει για λίγο. Άλλωστε τί είναι πλέον για τον Κώστα Συμεωνίδη λίγα μέτρα στο νερό, μετά από 700 χιλιόμετρα όρθιας σανιδοκωπηλασίας;

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top