ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ – «Θέλω να ενημερώσω για την κατάσταση στο Κυπριακό»

Συνάντηση Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ – «Θέλω να ενημερώσω για την κατάσταση στο Κυπριακό»

«Υπάρχει πλήρης στήριξη, και είναι αυτό που επιδιώκω να εξασφαλίσω στα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται από το Σάββατο (19/09) στη Νέα Υόρκη, θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και ηγέτες και αξιωματούχους άλλων κρατών για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Θέλω να πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής μου θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει μια ενημέρωση, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι καλά, από τον ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών αλλά και αξιωματούχους κρατών, για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φτάνοντας το απόγευμα του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν η πρώτη Κυρία, Άντρη Αναστασιάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ την Κυριακή φτάνει ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται – ενόψει και της τριμερούς συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Μουσταφά Ακιντζί - και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Την Κυριακή (18/09)  στις 2:40 μμ (τοπική ώρα), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την άφιξη του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έρχομαι από την Άτυπη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων στη Μπρατισλάβα, όπου είχα την ευκαιρία να αναπτύξω τις σημαντικές πτυχές, αλλά και διαφορές ιδιαίτερα, που υπάρχουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Οφείλω να πω ότι παρατηρήθηκε σημαντική πρόοδος ως εξίσου παρατηρούνται και σημαντικές διαφορές. Είχα την ευκαιρία να έχω μια σειρά συναντήσεων με ηγέτες της ΕΕ και θα συνεχίσω ακόμα και μετά τη Νέα Υόρκη».                                          

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για τις συναντήσεις που θα έχει στη Νέα Υόρκη, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, εν συνεχεία με τους Μόνιμους Αντιπρόσωπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, όπως και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας κ. Γουάνγκ Γι.

«Την ίδια ώρα δεν θα παραλείψω θέματα που αφορούν τις διακρατικές άριστες σχέσεις μας με γειτονικά κράτη, όπως με (το να έχω συνάντηση με) τον (Αιγύπτιο) Πρόεδρο Σίσι, τον (Παλαιστίνιο Πρόεδρο) Μαχμούντ Αμπάς και βεβαίως και με άλλους κατά το περιθώριο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει σε δύο δεξαμενές σκέψης, θα παρευρεθεί στο Οικονομικό Φόρουμ και θα ενημερώσει τα μέλη της κυπριακής παροικίας για τη μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων, το στάδιο όπου βρισκόμαστε και τις προοπτικές που διαγράφονται  ή δεν διαγράφονται.

Μετά τη Νέα Υόρκη, στις 26 Σεπτεμβρίου, θα βρίσκεται στο Λονδίνο, προκειμένου να συναντηθεί στις 27 του μηνός με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, ενώ θα ενημερώσει και την κυπριακή παροικία της Βρετανίας. Στη συνέχεια προτίθεται να μεταβεί στο Παρίσι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στις 28 Σεπτεμβρίου.

Κληθείς να πει κατά πόσο έλαβε στήριξη για το Κυπριακό από τις χώρες της ΕΕ  που συμμετείχαν στη Μεσογειακή Σύνοδο στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχει πλήρης στήριξη, και είναι αυτό που επιδιώκω να εξασφαλίσω στα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων».

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top