ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτά συζήτησαν Αναστασιάδης και Ακιντζί στην τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης

Αυτά συζήτησαν Αναστασιάδης και Ακιντζί στην τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης

Περισσότερες προσδοκίες φαίνεται να είχε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για τα επόμενα βήματα μετά την τριμερή συνάντηση, αλλά και το περιεχόμενο της δήλωσης που διάβασε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Μάλιστα έδειξε να μην θέλει να σταθούν οι ηγέτες δίπλα στον κ. Μπαν, την ώρα που θα έκανε τη δήλωση, αλλά τελικά πείσθηκε από τον Γενικό Γραμματέα.

Σύμφωνα με ελληνοκυπριακή πηγή, η συζήτηση ξεκίνησε με  τοποθέτηση του ΓΓ του ΟΗΕ. Στη συνέχεια όταν ήλθε η σειρά των ηγετών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μπορεί να μιλήσει πρώτος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος ανέπτυξε τις θέσεις του περί πενταμερούς μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και πολιτική συμφωνία μέχρι τέλους του έτους.

Οταν ολοκλήρωσε, το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος μίλησε για περίπου 15 λεπτά και προέβη σε αξιολόγηση και των 6 κεφαλαίων, με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις, ενώ αναφέρθηκε και στις εκκρεμότητες που υπάρχουν και καταγράφονται σε σχετικό έγγραφο του κ. Έιντε και τους τρόπους και μηχανισμούς αντιμετώπισης.Σημείωσε επίσης την ανάγκη αντιμετώπισης της διασφάλισης της εφαρμογής της λύσης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Ακιντζί ζήτησε οδικό χάρτη - κάτι που αρνήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χαρακτηρίζοντάς το αδιανόητο με βάση το κοινό ανακοινωθέν – και χωρισμό των κεφαλαίων, το οποίο επίσης σύμφωνα με την ίδια πηγή, αρνήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας τη διασύνδεση των κεφαλαίων. Υπογράμμισε ακόμη ότι το εδαφικό – που οι Τούρκοι το θέλουν στο τέλος μαζί με την  ασφάλεια- δεν συνδέεται μαζί της, αλλά είναι αλληλένδετο με το περιουσιακό.

Η στάση του ΓΓ του ΟΗΕ στη συζήτηση χαρακτηρίζεται «άψογη» από την ε/κ πλευρά, επισημαίνοντας ότι επικεντρώθηκε  στην ουσία κι όχι στις απαιτήσεις του Ακιντζί για οδικό χάρτη.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη συζήτηση εξέφρασε επιθυμία για λύσης το τρέχον έτος – εάν είναι δυνατόν – αλλά αυτό είπε θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση όσων εμπλέκονται και βασικά της Τουρκίας.

Η διεξαγωγή νέας συνάντησης θα εξαρτηθεί – σύμφωνα με την ίδια πηγή - από τις διαπραγματεύσεις. Ξεκαθάρισε ότι αν υπάρξει πρόσκληση από τον ΓΓ για νέα νέα τριμερή η ε/κ πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top