ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικόλας Παπαδόπουλος: Καταστροφική μια ενδιάμεση συμφωνία

Νικόλας Παπαδόπουλος: Καταστροφική μια ενδιάμεση συμφωνία

Μια ενδιάμεση συμφωνία στο Κυπριακό θα είναι καταστροφική για τη δική μας πλευρά, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως η δυναμική που δημιουργείται αυτή τη στιγμή οδηγεί προς αυτή τη συμφωνία.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως οι ανησυχίες του ΔΗΚΟ παραμένουν και μετά τη σημερινή ενημέρωση του Προέδρου Αναστασιάδη και πρόσθεσε πως αυτά που καταφέραμε να αποτρέψουμε στη Νέα Υόρκη επιβλήθηκαν από τον κ. Έιντε και τον κ. Ακιντζί στη Λευκωσία.

Είπε πως δημιουργείται αυτή τη στιγμή μια δυναμική που θέλει τη δική μας πλευρά να αποδεχθεί μια ενδιάμεση συμφωνία την οποία αποκαλούν, όπως ανέφερε, πολιτική συμφωνία και κάποια τεχνικά θέματα να αφεθούν να συμπληρωθούν στη συνέχεια.

Οπως είπε, το ΔΗΚΟ δεν θεωρεί πως είναι τεχνικό θέμα το Σύνταγμα αλλά κατ` εξοχήν πολιτικό, όπως και οι Διεθνείς Συνθήκες της Κυπριακής Δημοκρατίας με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο για το φυσικό αέριο, ούτε και οι Ομόσπονδοι Νόμοι που αφορούν την ιθαγένεια. “Αυτά είναι πολιτικά ζητήματα, πρέπει να περιλαμβάνονται μέσα στη συμφωνία και πώς είναι δυνατόν να πάμε να καταλήξουμε σε ενδιάμεση συμφωνία αν δεν έχουμε ξεκάθαρες υποχωρήσεις από την Τουρκία σε ό,τι αφορά το εδαφικό, την ασφάλεια, τις εγγυήσεις, το στρατό κατοχής και τον τρόπο εφαρμογής των υποχρεώσεων της Τουρκίας μετά τη λύση”, είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε στα θετικά την αποσύνδεση του εδαφικού από άλλα κεφάλαια. Πρόσθεσε ωστόσο πως εδώ και οκτώ χρόνια συζητάμε τι θα δώσει η δική μας πλευρά στην τουρκική πλευρά στη διακυβέρνηση και στο διαμοιρασμό εξουσιών. “Τώρα που πάμε να συζητήσουμε αυτά που θα μας δώσει η τουρκική πλευρά, δηλαδή, τις διευθετήσεις για την ασφάλεια, τον στρατό κατοχής, την κατάργηση των εγγυήσεων, το εδαφικό, πρέπει όλα να τελειώσουν κατά τον κ. Ακιντζί μέσα σε ένα μήνα, αλλιώς θα συζητάμε κάτι άλλο, μας απειλεί. Εμείς δεν δεχόμαστε την αποδοχή τέτοιων χρονοδιαγραμμάτων, εμείς θέλουμε το εδαφικό να συζητηθεί πρώτο και εδώ στην Κύπρο”, είπε.

Σημείωσε πως όλα τα αρχεία, τα στοιχεία και οι θεσμοί που θα βοηθήσουν στη διαπραγμάτευση του εδαφικού όπως η Πολεοδομία και το Κτηματολόγιο είναι εδώ στην Κύπρο, και διερωτήθηκε γιατί πρέπει να πάμε σε άλλο έδαφος για να συζητήσουμε το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να κάνει δεύτερες σκέψεις για αυτή τη νέα διαδικασία στην οποία φαίνεται ότι έχει συναινέσει, θα πρέπει απαιτήσει να μην συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε άλλα κεφάλαια που ενδιαφέρουν την τουρκική πλευρά και να επιμένει τη συζήτηση του εδαφικού εδώ στην Κύπρο για να διαπιστώσουμε τις προθέσεις της Τουρκίας και να μην συνεχίσουμε να παίζουμε το παιγνίδι της κλιμάκωσης που επιδιώκει να παίζει ο κ. Ακιντζί για κατάληξη σε ενδιάμεση συμφωνία ή κήρυξη αδιεξόδου ώστε να ξεκινήσουν την επομένη οι προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

“Δεν πρέπει να παίξουμε αυτό το παιγνίδι. Πρέπει να πιέσουμε την Τουρκία, την τουρκική πλευρά να συζητήσει τα κεφάλαια που ενδιαφέρουν εμάς με πρώτο το εδαφικό”, είπε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δεχθεί μια ενδιάμεση συμφωνία, είπε πως η τουρκική πλευρά θέλει μια νέα Συνθήκη Ζυρίχης-Λονδίνου, να πετύχει το σημείο μη επιστροφής και μια ενδιάμεση συμφωνία που θα έρθουν στη συνέχεια να καλύψουν τα κενά. “Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για τη δική μας πλευρά γιατί δεν θα έχουμε τις υποχωρήσεις της Τουρκίας, θα μπορούν στη συνέχεια να προκληθούν προβλήματα στη διαπραγμάτευση δήθεν τεχνικών θεμάτων όπως είναι η ιθαγένεια το φυσικό αέριο και άλλα ζητήματα και θα μείνουμε εκτεθειμένοι”, είπε.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Ιωάννα Μαλέσκου: Υπέρλαμπρη στην πρεμιέρα της - Στο πλευρό της Μικρούτσικος και Τάσος Τρύφωνος - Δείτε βίντεο



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top