ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Νεοφύτου: Η Ανδρολύκου στέλνει το μήνυμα στον αγώνα Ε/κ και Τ/κ να ζήσουμε σε μια ενωμένη πατρίδα

Α. Νεοφύτου: Η Ανδρολύκου στέλνει το μήνυμα στον αγώνα Ε/κ και Τ/κ να ζήσουμε σε μια ενωμένη πατρίδα

Συνάντηση είχε την Παρασκευή 30/12 ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Τ/κ Κοινοτάρχη Χασάν Εσκούλ στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Ανδρολύκου.

Ο πατέρας του Χασάν Εσκούλ ήταν από τους Τουρκοκύπριους που δεν έφυγε και παρέμεινε στην Ανδρολύκου, ενώ ακολούθως νυμφεύτηκε τη σύζυγο του από την Δρούσεια . Σήμερα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, διαμένουν έξι οικογένειες Τουρκοκυπρίων και με μεικτούς γάμους.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού που επισκέφτηκε σήμερα την Ανδρολύκου συνοδευόμενος από τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ Πάφου Κώστα Κωνσταντίνου,  χαρακτήρισε ιδιαίτερη την μέρα γιατί βρέθηκε με τον μόνο Τουρκοκύπριο κοινοτάρχη στην Κύπρο. 

Ο Εσκούλ, είπε ο κ. Νεοφύτου, είναι υιός του μακαρίτη Χασάνι ο οποίος μετά το 1974 προτίμησε και παρέμεινε στο χωριό του και τώρα κατοικεί στην Ανδρολύκου , κοινότητα στην οποία σήμερα διαμένουν έξι οικογένειες Τουρκοκυπρίων ενώ έγιναν και μεικτοί γάμοι Ελληνοκυπρίων με Τουρκοκύπριους.

Αυτό είπε ο κ. Νεοφύτου είναι το καλύτερο μήνυμα σε μια χώρα που δίνει τον αγώνα για επανένωση και πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να συμβιώσουν μαζί αλλά και μέσω ακόμη των μεικτών γάμων να στέλνεται το μήνυμα ότι η πολυπολιτισμικότητα, η διαφορετική θρησκεία δεν ήταν ποτέ εμπόδια στο να  δημιουργούμαι τις συνθήκες ειρηνικής  συμβίωσης μεταξύ μας .

Ακολούθως ο κ.Νεοφύτου εξέφρασε την συγκίνηση του για την επιθυμία του Τ/κ κοινοτάρχη για την γρήγορη επίλυση του κυπριακού.

Ευχήθηκε επίσης, έτσι όπως στην Ανδρολύκου υπάρχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σε μια πολύ μικρή τοπική κοινωνία αυτό να το δούμε σε ολόκληρη την Κύπρο την επανενωμένη Κύπρο όπου ο καθένας θα έχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του τόπου που θα δραστηριοποιείται επαγγελματικά.

Πρόσθεσε ακόμη πως η Ανδρολύκου στέλνει το δικό της μήνυμα στον αγώνα Ε/κ και Τ/κ να ζήσουμε σε μια ενωμένη πατρίδα.  

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης Χασάν Εσκούλ ευχαρίστησε τους κυρίους Νεοφύτου και Κωνσταντίνου για την επίσκεψη και ευχήθηκε Χρόνια πολλά  και με αγάπη και να αργήσει να έρθει η ώρα που οι πρόσφυγες –όπως είπε- θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης  ανέφερε πως ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης έφτασε πολύ κοντά στην επίλυση του κυπριακού  εκτιμώντας παράλληλα  πως “ εάν το κυπριακό δεν επιλυθεί από τον Πρόεδρο της ΚΔ Νίκο Αναστασιάδη, τότε δεν πρόκειται να επιλυθεί όποιος και εάν εκλεγεί”. 

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως στο πλαίσιο της συνάντησης εξετάστηκαν και κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα της Ανδρολύκου και δεσμεύτηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια του για την επίλυση τους.

Η Ανδρολύκου συνέχισε, βρίσκεται στην περιοχή του Ακάμα και οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται  κυρίως με την κτηνοτροφία με αριθμό αιγών άνω των 3000, όπως είπε, παράγοντας το καλύτερο γάλα και κρέας.

Θα έχουν είπε, “ την κάθε στήριξη μας”, αφού οι κάτοικοι έχουν  μικρά προβλήματα αλλά σημαντικά για τους ίδιους.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ενδεικτικά ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως η κοινότητα πληρώνει το ποσό των 30.000 σε ρεύμα για να έχει νερό,  την ώρα  σημείωσε που μπορεί η επέκταση του αγωγού από το φράγμα της Ευρέτου να εξοικονομεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο.

 

“ Φίλε Εσκούλ είπε θα κάνουμε ό,τι μπορούμε” αλλά συνέχισε, “ ίσσαλλα να λύσουμε το κυπριακό πρώτα και τα άλλα είναι δευτερεύοντα”.

 

(KYΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)    

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top