ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το Ανώτατο απέρριψε αίτημα για προσκόμιση πρόσθετης μαρτυρίας στην Habeas Corpus του Σεϊφ Ελτίν Μουσταφά

Το Ανώτατο απέρριψε αίτημα για προσκόμιση πρόσθετης μαρτυρίας στην Habeas Corpus του Σεϊφ Ελτίν Μουσταφά

Το Ανώτατο Δικαστήριο με ενδιάμεση απόφαση του απέρριψε το αίτημα του εκζητουμένου από τις αιγυπτιακές αρχές, για τη διάπραξη της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών την 29η Μαρτίου 2016, Σεϊφ Ελτίν Μουσταφά, για προσαγωγή πρόσθετης γραπτής μαρτυρίας, στο πλαίσιο της εκδίκασης της αίτησης του για έκδοση προνομιακού εντάλματος απελευθέρωσης (Habeas Corpus).

Η συνέχεια της εκδίκασης της Habeas Corpus ορίστηκε για την Τρίτη 24 Ιανουαρίου.

Η Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Περσεφόνη Παναγή στη δεκασέλιδη ενδιάμεση απόφαση της, αναφέρεται στα πέντε έγγραφα που ζήτησε να καταθέσει ο εκζητούμενος στην Habeas Corpus και αναφέρει ότι ούτε το Δικαστήριο έχει εξουσία για εξ΄υπαρχής εξέταση της μαρτυρίας, ούτε τα έγγραφα περιέχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ζητείται η παράδοση του στις αιγυπτιακές αρχές για τις πολιτικές του περιποιήσεις και ότι τα αδικήματα για τα οποία εκζητείται καταλογίζονται κακή τη πίστη.

Τα πέντε έγγραφα, κατά την υπεράσπιση του εκζητουμένου, αφορούν έκθεση του ειδικού εμπειρογνώμονα για θέματα βασανιστηρίων, ιατρού Ηλία Παπαδόπουλου, επιστολή της Διεθνούς Αμνηστείας προς τη δικηγόρο του αιτητή σχετικά με έρευνα και ενέργειες της οργάνωσης αναφορικά με την υπόθεση του εκζητουμένου,έκθεση του US Department of State (Bureau of Democracy, Human Rights and Labor – Country Reports on Human Rights for 2015), έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αίγυπτο 2015/2016 ημερομηνίας 11.3.2016, Εκθεση του Human Rights Watch (HRW) για την Αίγυπτο το έτος 2016.

Η Δικαστής παραθέτει τη θέση της Εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου ότι ρητά με βάση το νόμο, δεν επιτρέπεται η προσκόμιση νέων εγγράφων και ότι τα έγγραφα τα οποίο ο εκζητούμενος επιχειρεί να προσκομίσει είναι άσχετα με το αδίκημα της αεροπειρατείας, το οποίο παραδέχθηκε ότι διέπραξε με κατάθεση του, και για τα οποία εκζητείται.

Η Δικαστής αναφέρει στην ενδιάμεση απόφαση, ότι το Δικαστήριο δύναται με βάση το νόμο να αποδεχθεί προσκόμιση πρόσθετης μαρτυρίας εφόσον η κατηγορία που αντιμετωπίζει για σκοπούς έκδοσης δεν έγινε καλή τη πίστη και αντιβαίνει του συμφέροντος της δικαιοσύνης και εφόσον η παράδοση του στις αρχές που τον ζητούν συνιστά άδικον και καταπιεστικό μέτρο.

Η Δικαστής παραθέτει τη θέση της συνηγόρου του εκζητουμένου, Νικολέτας Χαραλαμπίδου. ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δύναται σε εξ΄υπαρχής δικαστικό έλεγχο προς την απόδοση προσώπου στο κράτος που ζητά την έκδοση του και αποφαίνεται ότι αυτή δεν βρίσκει έρεισμα αφού τα πρόσθετα στοιχεία δεν συνιστούν μαρτυρία ότι η κατηγορία για την οποία ζητείται η έκδοση δεν έγινε κακή τη πίστη.

Αναφέρει ακόμα ότι αιτήσεις στις αιτήσεις Habeas Corpus ο ρόλος του Δικαστή περιορίζεται σε εξέταση κατά πόσο υπήρχε, από αντικειμενική θεώρηση, επαρκής μαρτυρία ενώπιον του Δικαστηρίου, το οποίο επιλήφθηκε της έκδοσης και κατά πόσο το πρωτόδικο Δικαστήριο ενήργησε εντός του δικαιοδοτικού πλαισίου και δεν γίνεται εξ` υπαρχής δικαστικός έλεγχος.

Η Δικαστής Παναγή αναφέρει ακόμα ότι η αίτηση για παραχώρηση πρόσθετων στοιχείων γίνεται με αιτιολογικό ότι θα τύχει πολιτικής δίωξης και ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων, ωστόσο ούτε στην αίτηση του, ούτε στα ίδια τα έγγραφα που ζητά να προσκομίσει ως συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία αποκαλύπτεται ότι ο εκζητούμενος διώκεται από τις αιγυπτιακές αρχές λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.
 

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top