ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Λιλλήκας: Ζητά από τον ΠτΔ να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Γιώργος Λιλλήκας: Ζητά από τον ΠτΔ να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Γ.Λιλλάκας: «έχει εμπλοκή το Συμβούλιο Ασφαλείας, έχει και αρμοδιότητα το Συμβούλιο Ασφαλείας με βάση τα δικά του ψηφίσματα να πάρει αυτή την πρωτοβουλία. θα γίνει μια πραγματική διεθνής διάσκεψη και τότε θα τεθούν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προ των ευθυνών τους για να μπορεί να κρίνει και η κυπριακή κυβέρνηση ποιοι είναι οι πραγματικοί σύμμαχοι της Τουρκίας και ποιοι είναι οι πραγματικοί σύμμαχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ζητάει η Συμμαχία Πολιτών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας ότι μια τέτοια διάσκεψη θα θέσει τα πέντε μόνιμα μέλη προ των ευθυνών τους για να μπορεί να κρίνει και η κυπριακή Κυβέρνηση ποιοι είναι οι πραγματικοί σύμμαχοι της Τουρκίας και ποιοι είναι οι πραγματικοί σύμμαχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη μετά από συνάντηση που είχε με το Γάλλο Πρέσβη στη Λευκωσία Ρενέ Τροκάζ, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι «είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στον Πρέσβη της Γαλλίας τις εκτιμήσεις της Συμμαχίας Πολιτών αναφορικά με τη Διάσκεψη της Γενεύης αλλά και με τα αποτελέσματα της ομάδας τεχνοκρατών στο Μον Πελεράν 3».

Εξέφρασε την εκτίμηση της Συμμαχίας Πολιτών ότι «η Τουρκία θα διατηρήσει την αδιάλλακτη στάση την οποία τηρεί και αυτή η αδιαλλαξία δεν θα εκφράζεται μόνο τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, δηλαδή στο θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων».

Αυτή η αδιαλλαξία, πρόσθεσε, «θα εκφραστεί και μέσα από την τουρκοκυπριακή ηγεσία στις διακοινοτικές συνομιλίες και θα καλύψει και τις εσωτερικές πτυχές».

Δεν είμαστε αισιόδοξοι, είπε, «ότι στις συνομιλίες μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί θα υπάρξει η οποιαδήποτε διαφοροποίηση από πλευράς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για να υπάρξει περαιτέρω η όποια πρόοδος στα ανοικτά θέματα, τα οποία παραμένουν εκκρεμή».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική Ερντογάν είναι να κρατήσει όλες τις πτυχές ανοιχτές έτσι ώστε να μην μπορεί να επιρριφθεί η όποια ευθύνη στην Τουρκία ότι η μη λύση οφείλεται στην άρνηση της Τουρκίας να καταργήσει τις εγγυήσεις», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα «είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση θέλουν να μπορούν να επικαλούνται ότι παραμένουν σημαντικές εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού ανοιχτές και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο κοινότητες για να μην εστιάζεται η όλη προσοχή και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στο θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων».

Ο ίδιος ανέφερε ότι μετέφερε στο Γάλλο Πρέσβη «τη θέση μας, την οποία και θα καταθέσω και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν, ελπίζω, θα συγκληθεί σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο, ότι θα πρέπει να αξιοποιήσει η κυπριακή Κυβέρνηση το ενδιαφέρον, που τουλάχιστον λεκτικά εκφράζουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συμβάλουν στη λύση του Κυπριακού».

«Εάν είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον που είχε εκφραστεί και για παρουσία τους ή ενεργό συμμετοχή στη Διάσκεψη της Γενεύης θα πρέπει να αξιοποιηθεί από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλάζοντας τους όρους του παιχνιδιού», είπε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, «θα πρέπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ζητήσει επίσημα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό».

Πρόσθεσε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει συγκαλέσει στο παρελθόν διεθνή διάσκεψη για άλλα διεθνή ζητήματα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εμπλέκεται στο Κυπριακό ούτως ή άλλως, αφού εντός των επόμενων λίγων ημερών θα εγκρίνει ψήφισμα ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αυτό κάνει κάθε έξι μήνες».

Άρα, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, «έχει εμπλοκή το Συμβούλιο Ασφαλείας, έχει και αρμοδιότητα το Συμβούλιο Ασφαλείας με βάση τα δικά του ψηφίσματα να πάρει αυτή την πρωτοβουλία».

Και τότε, ανέφερε, «θα γίνει μια πραγματική διεθνής διάσκεψη και τότε θα τεθούν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προ των ευθυνών τους για να μπορεί να κρίνει και η κυπριακή κυβέρνηση ποιοι είναι οι πραγματικοί σύμμαχοι της Τουρκίας και ποιοι είναι οι πραγματικοί σύμμαχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Μόνο μέσα από μια πραγματικά διεθνή διάσκεψη με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ασφαλείας θα δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις για άσκηση πιέσεων πάνω στην Τουρκία για να υποχωρήσει και να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της και την επιμονή της για συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων ή για παραμονή εσαεί τουρκικών στρατευμάτων είτε υπό την μορφή κυρίαρχης βάσης είτε άλλως πως», εκτίμησε.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι «με το συσχετισμό δυνάμεων όπως ισχύει στη Διάσκεψη της Γενεύης η Τουρκία δεν πρόκειται να βρεθεί υπό πίεση για να συμβιβαστεί».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

«Η Ευρώπη θα στέκεται πάντα στο πλευρό σας για να λυθεί το Κυπριακό» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τον κυπριακό λαό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top