ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Έιντε αλλάζει το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού! Ξεκάθαρη αναφορά σε Διζωνική Δικοινοτική Συνομοσπονδία – ΕΓΓΡΑΦΟ & VIDEO

Ο Έιντε αλλάζει το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού! Ξεκάθαρη αναφορά σε Διζωνική Δικοινοτική Συνομοσπονδία – ΕΓΓΡΑΦΟ & VIDEO

Απανωτά είναι τα ατοπήματα του ειδικού απεσταλμένου του Ο.Η.Ε στην Κύπρο, κυρίου Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Του Τάσου Χριστοδούλου

Ο ρόλος του Νορβηγού διπλωμάτη είναι τουλάχιστον ύποπτος, καθώς με διαδοχικές δημόσιες δηλώσεις του έχει προκαλέσει ουκ ολίγες φορές την δική μας πλευρά.

Προσφάτως, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο δήλωση του κ. Έιντε στη Γενεύη, ο οποίος έκανε ξεκάθαρη αναφορά σε Διζωνική Δικοινοτική Συνομοσπονδία (confederation) και όχι σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (federation).

Μάλιστα, ο δημοσιογράφος του ΡΙΚ Κωνσταντίνος Τσιντάς, ο οποίος είναι πολύ καλός γνώστης της αγγλικής γλώσσας, μετέφρασε ζωντανά την δήλωση του κ. Έιντε. Έλεγε χαρακτηριστικά: «Ως υπενθύμιση δημιουργούμε μια χώρα διζωνική δικοινοτική συνομοσπονδία…» (Just as a reminder, we are creating one country, a bi-(inaudible) bi-communal confederation»

Δείτε το βίντεο:

Η προφορική του αυτή τοποθέτηση δημοσιεύτηκε και εντύπως στην επίσημη ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας σαφή αναφορά σε confederation (συνομοσπονδία), για να αλλάξει στην πορεία και να γίνει federation (Ομοσπονδία).

Σύμφωνα με πληροφορίες μας μόλις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αντιλήφθηκε το σφάλμα του κ. Έιντε και ζήτησε εξηγήσεις με αποτέλεσμα ο Νορβηγός να δώσει οδηγίες όπως διορθωθεί το «λάθος».

Η διαφορά της συνομοσπονδίας από την ομοσπονδία βασίζεται στο γεγονός ότι στην πρώτη έχουμε δυο ανεξάρτητα κράτη ενώ στην δεύτερη τα συνιστώντα κρατίδια ή πολιτείες αποτελούν τα συστατικά στοιχεία ενός κράτους με μια διεθνή προσωπικότητα.

Η συνομοσπονδία αποτελεί βασικό στόχο της Τουρκίας κάτι για το οποίο η δική μας πλευρά πασκίζει εδώ και χρόνια να αποτρέψει.

Τέλος, να θυμίσουμε δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο, που αποκάλυπταν πως ο Έιντε ετοίμαζε non paper σε συνεννόηση με Τουρκία και Βρετανία για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Με τη στάση του Νορβηγού διπλωμάτη φέρεται να είναι δυσαρεστημένος και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. Αντόνιο Γκουτιέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Προκαλεί ξανά ο Έιντε! Παραδέχτηκε δημόσια ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν απούσα στη Γενεύη - Τον ξεμπρόστιασε Κύπριος δημοσιογράφος – VIDEO

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στη Σλοβακία: Πυροβολισμοί μετά από συνεδρίαση της κυβέρνησης - Τραυματίστηκε ο πρωθυπουργός Φίτσο

Θανατηφόρο δυστύχημα: «Μίλησε» η νεκροτομή του 79χρονου Γεώργιου Μιχαήλ – Όσα κατέδειξε

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αυτοί είναι οι δυο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από το Υπουργικό

Επιστολή Τσίγκη για τις κάμερες: Να γίνουν έντονες οι σημάνσεις στις προειδοποιητικές πινακίδες– «Πρώτα στον Στρόβολο»

Αγανακτισμένος ο πατέρας του μικρού μαχητή Λούκα: Κλείδωσαν τον τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας

Silia Kapsis: «Έχω να δω τον πατέρα μου από 5 χρονών, δεν με πήρε τηλέφωνο ούτε καν μετά την Eurovision»



Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Βαθιά συγκλονισμένος από την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού δηλώνει με ανάρτησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top