ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιωνάς Νικολάου: «Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς»

Ιωνάς Νικολάου: «Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς»

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει την πολιτική της με επίδειξη μηδενικής ανοχής στα φαινόμενα διαφθοράς, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.

“Ως αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας που επιδείχθηκε από την πρώτη στιγμή από την ανάληψη των καθηκόντων αυτής της Κυβέρνησης, των μέτρων που λήφθηκαν και συνεχίζουν να λαμβάνονται για τη μη συγκάλυψη φαινομένων διαφθοράς, οι υποθέσεις που έχουν διερευνηθεί κατά τα έτη 2015-2016 για αδικήματα που σχετίζονται με διαφθορά, δεκασμό Λειτουργών και κατάχρηση εξουσίας υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία” αναφέρει.

Ο κ. Νικολάου σημειώνει ότι “από τη στιγμή που πολιτικά πρόσωπα, προσωπικότητες της δημόσιας και οικονομικής ζωής που για δεκαετίες παρέμεναν στο απυρόβλητο, οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης ενώ συνεχίζουν να αποκαλύπτονται σκάνδαλα στον δημόσιο τομέα, είναι αναμενόμενο η Κύπρος να παρουσιάζει πτωτική τάση σε αξιολογήσεις όπως είναι ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς, ο οποίος βαθμολογεί και κατατάσσει τις χώρες παγκοσμίως, σε ετήσια βάση, ανάλογα με τις αντιλήψεις εμπειρογνωμόνων και διεθνών οργανισμών που αξιολογούν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα”.

Αναφέρει ακόμη ότι η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας επιπρόσθετα μέτρα, διαμορφώνοντας νομοθετήματα και κυρίως καταρτίζοντας, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, την Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς, στοχεύει να θέσει τα θεμέλια και τους μηχανισμούς που θα προλαμβάνουν τέτοια κρούσματα, ώστε να ενδυναμώσει την αξιοπιστία της χώρας και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και προσέλκυση ξένων επενδυτών σε ένα κράτος όπου επικρατεί η διαφάνεια και η δικαιοσύνη.

“Η υποστήριξη όλων των αρμόδιων φορέων – δημόσιων και ιδιωτικών – στην καταπολέμηση της διαφθοράς κρίνεται αναγκαία για την επιτυχία και την συντονισμένη εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εθνικής στρατηγικής” σημειώνει.

Επιπρόσθετα, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι το Υπουργείο ετοίμασε και προωθεί σειρά άλλων νομοσχεδίων, όπως είναι ο Νόμος, ο οποίος στοχεύει στην ενθάρρυνση αποκάλυψης στοιχείων που θα οδηγήσουν στη δίωξη πράξεων διαφθοράς με την προστασία του καταγγέλοντος προσώπου-πληροφοριοδότη για πράξεις διαφθοράς.

Επίσης, έχει καταθέσει τροποποιητικό νομοσχέδιο, που ρυθμίζει τη δυνατότητα επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων σε κάθε νομικό πρόσωπο που κρίνεται ένοχο για τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος διαφθοράς, ενώ για σκοπούς ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των διωκτικών αρχών με ειδικά ανακριτικά εργαλεία, αλλά και της κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών στο πλαίσιο ποινικών ερευνών, ετοιμάστηκε νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των εξουσιών των υπό κάλυψη αστυνομικών.

Εξάλλου, αναφέρει ότι “για να διευκολυνθεί η υποβολή καταγγελιών πράξεων διαφθοράς ή η παροχή των αναγκαίων πληροφοριών, επεξεργαζόμαστε την δημιουργία ανεξάρτητης ιστοσελίδας, που θα διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των επώνυμων ή ανώνυμων καταγγελιών ή πληροφοριών, αντίστοιχης με τις ιστοσελίδες που λειτουργούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.

Ο Υπουργός σημειώνει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο πρόσφατα αποφάσισε την προώθηση έξι νομοσχεδίων που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία, τα οποία αναμένεται σύντομα να οδηγηθούν για ψήφιση από την ολομέλεια.

“Μέσα από την έγκριση νομοθετημάτων, τα οποία προώθησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, έχει αρχίσει να ενδυναμώνεται το νομοθετικό πλαίσιο για πάταξη της διαφθοράς. Για παράδειγμα, ενισχύθηκαν οι αρμοδιότητες των διωκτικών αρχών με την άρση του απορρήτου της καταγεγραμμένης επικοινωνίας, βάσει δικαστικού διατάγματος, η οποία διευκολύνει τη διερεύνηση και των αδικημάτων διαφθοράς” συμπληρώνει.

Στη γραπτή του δήλωση σημειώνει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προώθησε τρία νομοσχέδια τα οποία ψηφίστηκαν, ως πακέτο νομοθεσιών που αφορούν το «πόθεν έσχες», τα οποία σχετίζονται με τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, αφορούν τους Υπουργούς, τους Βουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Δημοκρατίας και προβλέπουν τη στοιχειοθέτηση ειδικών ποινικών ευθυνών για τους Υπουργούς και τους Ανεξάρτητους Αξιωματούχους για την εκ προθέσεως παραβίαση διάταξης του Συντάγματος ή των νόμων, ή πράξεων και παραλείψεών τους που εκ προθέσεως παραβλάπτουν τα συμφέροντα της Δημοκρατίας.

Ο κ. Νικολάου αναφέρει ότι παράλληλα, για σκοπούς ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και αποφυγής κατεστημένων, κατατέθηκαν νομοσχέδια που ρυθμίζουν το ανώτατο όριο δύο συνεχών θητειών στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και τριών συνεχών θητειών στο αξίωμα του βουλευτή, ενώ ετοιμάστηκαν και νομοσχέδια με τα οποία προσδιορίζεται η ασυλία του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να επηρεάζεται η εκ μέρους τους άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας.

Καταλήγοντας, αναφέρεται στην έκθεση, τον περασμένο Δεκέμβριο, της Επιτροπής των κρατών μελών ενάντια στη διαφθορά GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου επισημαίνεται για πρώτη φορά η πρόοδος της Κύπρου όσον αφορά την καταπολέμηση της πολιτικής διαφθοράς, γιατί για πρώτη φορά λαμβάνονται μέτρα για υλοποίηση των συστάσεών της στην Κυπριακή Δημοκρατία.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιστρέφει απόψε στην Κύπρο η Ολγκίν: Αύριο συναντά Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιστρέφει απόψε στην Κύπρο η Ολγκίν: Αύριο συναντά Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Aπόψε το βράδυ αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, και αύριο, Τετάρτη, το πρωί θα συναντήσει διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top