ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: «Φτάσαμε στο σημείο που πρέπει να αποφασίσουμε για ένα αποτέλεσμα ή όχι» - Ανασκόπηση στο δείπνο των δυο ηγετών

Ακιντζί: «Φτάσαμε στο σημείο που πρέπει να αποφασίσουμε για ένα αποτέλεσμα ή όχι» - Ανασκόπηση στο δείπνο των δυο ηγετών

Φτάσαμε σε κομβικό σημείο των συνομιλιών του Κυπριακού ανέφερε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Στο σημείο που φτάσαμε πρέπει πλέον να αποφασίσουμε για το εάν μπορούμε να φτάσουμε ή όχι σε ένα αποτέλεσμα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, υπενθυμίζοντας ότι το βράδυ της Πέμπτης 11/5 κλείνουν δύο χρόνια από το γεύμα στο Λήδρα Πάλας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όπου είχαν πάρει την απόφαση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις 15 Μαϊου 2015.

Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι από τότε μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 60 συναντήσεις ηγετών και ίσως περισσότερες από 150 συναντήσεις των διαπραγματευτών. Πολλές Τεχνικές Επιτροπές έκαναν σημαντική δουλειά ενώ άλλες είχαν και επιτυχίες και μη επιτυχίες. Διανύθηκε απόσταση, σημείωσε. “Στο σημείο που φτάσαμε πρέπει πλέον να πάρουμε μια απόφαση για το αν μπορούμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα ή όχι. Το υλικό που έχει συσσωρευτεί στα χέρια μας μας φέρνει στο επίπεδο μιας απόφασης για το τί θα γίνει από δω και πέρα. Στην πραγματικότητα σε αυτό το σημείο φτάσαμε πριν 3-5 μήνες”.

Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε στην πενταμερή – όπως είπε - Διάσκεψη για το Κυπριακό, την κατάθεση χαρτών στο εδαφικό και πρόσθεσε ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχισθεί με ανοικτό τέλος για πάντα και αυτό πλέον δεν το βλέπουν μόνο οι ίδιοι αλλά είναι μια πραγματικότητα που βλέπουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές. Όλοι γνωρίζουν χωρίς να το λένε ότι υπάρχει ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα, πρόσθεσε.

Απόψε, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, αξιολόγησαν όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και οι διαπραγματευτές τους ενημέρωσαν για κάποια εργασία που έγινε στο περιουσιακό στους οποίους και έδωσαν εντολή για το τί θα πράξουν μέχρι την επόμενη συνάντηση των ηγετών στις 17 Μαϊου.

Επανέλαβε ότι η αποφασιστικότητα της τ/κ πλευράς για λύση είναι πολύ γνωστή και πως αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική αποφασιστικότητα και βούληση “και δεν αρκεί να το λες πρέπει να αποδειχθεί. Αυτό είναι πλέον το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Εάν αυτή η αποφασιστικότητα διαφανεί το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι εφικτό να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Εάν δεν διαφανεί, θεωρώ ότι πρέπει να βγούμε και να πούμε ξεκάθαρα στον κόσμο ποια είναι η πραγματική εικόνα, η πραγματική κατάσταση”.

Κανείς δεν θέλει αυτή η εντατική δουλειά που έχει γίνει να χαθεί, ούτε τα ΗΕ, ούτε η ΕΕ, ούτε άλλοι παράγοντες, αλλά κυρίως αυτό δεν το θέλουν – ανέφερε – οι Τ/κ ενώ εξέφρασε βεβαιότητα ότι ούτε και οι Ε/κ το θέλουν.

Παραμένει, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, στις συνομιλίες γιατί πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί αυτή η ευκαιρία για λύση στις δύο κοινότητες και επανέλαβε ότι υπήρξαν κάποιοι λόγοι που τον οδήγησαν να απομακρυνθεί από το τραπέζι στους οποίους η τ/κ κοινότητα έδιδε μεγάλη σημασία, εννοώντας την απόφαση για αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα.

Θα ήταν, πρόσθεσε, πολύ εύκολο να συνέχιζε εκείνη τη στάση και κανείς δεν θα τον επέκρινε ωστόσο εάν με επιμονή συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις είναι γιατί γνωρίζει πόσο σημαντικές είναι οι επόμενες μερικές εβδομάδες.

“Εάν υπάρχει αυτή η πρόθεση και στην ε/κ πλευρά δεν θέλουμε να χάσουμε αυτή την ευκαιρία, αλλά να την εκμεταλλευτούμε για το καλό της κοινότητάς μας, της Κύπρου”.


Όλα αυτά, σημείωσε, τα συζήτησαν αναλυτικά απόψε, με ειλικρίνεια και το ίδιο είχε κάνει νωρίτερα στη δίωρη συνάντησή του με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε. “Τις επόμενες ημέρες ελπίζω να μπορέσουμε να φέρουμε καλά νέα σε εσάς. Αλλά εάν δεν γίνει, σίγουρα είναι ευθύνη μας να πούμε στο λαό μας με ειλικρίνεια το τί έχει συμβεί, και αν χρειαστεί αυτό θα το πράξουμε”, κατέληξε ο κ. Ακιντζί.

Από ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Διοικητική έρευνα και εξέταση δυνατότητας να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων, ζήτησε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, αποδίδοντας την φωτιά, που ξέσπασε το πρωί στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, σε φωτοβολίδα, κατά τη διαδικασία καταστροφής φωτοβολίδων και καπνογόνων. Κάλεσε όλους να είναι προσεκτικοί καθώς «διανύουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» και τα επιπρόσθετα πτητικά μέσα δεν αναμένονται πριν τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top