ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έλλειψη εσωτερικού ελέγχου διαπιστώνει η Επιτροπή Θεσμών και ετοιμάζει έκθεση

Έλλειψη εσωτερικού ελέγχου διαπιστώνει η Επιτροπή Θεσμών και ετοιμάζει έκθεση

Έλλειψη εσωτερικού ελέγχου διαπιστώνει η Επιτροπή Θεσμών και ετοιμάζει έκθεση Ελλείψεις στις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου διαπιστώνει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, η οποία ετοιμάζει έκθεση που αναμένεται να συζητηθεί στο κεφάλαιο Δ’ της Ολομέλειας το Σεπτέμβριο, με θέμα τη λειτουργία των θεσμών και ειδικότερα των θεσμών ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου.

Σήμερα έγινε τοποθέτηση των μελών της Επιτροπής επί του προσχεδίου της Έκθεσης, η οποία θα συνεχιστεί την επόμενη βδομάδα και η έκθεση θα ολοκληρωθεί πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές, το πιο πιθανό όμως είναι ότι θα συζητηθεί στην Ολομέλεια το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

«Εκείνο το οποίο είναι κοινή διαπίστωση των πάντων στην Επιτροπή είναι ότι όλες αυτές οι ατασθαλίες και τα σκάνδαλα που βγαίνουν στην επιφάνεια, δημιουργήθηκαν γιατί δεν υπήρχαν οι αναγκαίοι έλεγχοι και κάποιοι έκαναν πάρτι σε βάρος του κυπριακού λαού και του φορολογούμενου πολίτη. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε και τον εσωτερικό έλεγχο, ώστε να λειτουργεί προληπτικά, αλλά και τον εξωτερικό έλεγχο, ο οποίος θα έρχεται να συμπληρώσει και να επιβάλει και συγκεκριμένες ποινές και να οδηγεί προς τον Γενικό Εισαγγελέα όποιους παρανομούν» δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Θέση της Επιτροπής, είπε, είναι ότι οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου πρέπει να ελέγχονται από τον Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου και όχι από τη διοίκηση.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, με την πολιτική συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια θα διαφανεί εάν πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες νομοθετικές αλλαγές είτε με πρωτοβουλία βουλευτών είτε με νομοσχέδια της Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι ο εσωτερικός έλεγχος στην Κύπρο πάσχει.

Ανέφερε δε ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής αποδέχτηκε δύο εισηγήσεις του Κινήματος. Η πρώτη έχει να κάνει με την ανάγκη να καθοριστούν πρωτόκολλα, διαδικασίες εκτίμησης του κινδύνου και θεσμικές λειτουργίες για όλες τις επιτροπές εσωτερικού ελέγχου που λειτουργούν σε υπηρεσίες και υπουργεία.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν υπουργεία και υπηρεσίες που δεν έχουν καν επιτροπές και λειτουργούς εσωτερικού ελέγχου» είπε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας ότι «αποτελεί ανέκδοτο» ότι οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου που υπάρχουν ασκούν έλεγχο, αφού βρίσκονται υπό την καθοδήγηση των προϊσταμένων τους.

Είπε τέλος ότι η τρίτη εισήγηση του Κινήματος για την ανάγκη οικονομικής αυτονομίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν έγινε αποδεκτή και ότι το Κίνημα θα ετοιμάσει ξεχωριστή έκθεση και θα την καταθέσει ενώπιον της Ολομέλειας.

Ανέφερε ωστόσο ότι από τη σημερινή συνεδρία φάνηκε ότι δεν συμφωνούν τα δύο μεγάλα κόμματα με την κατοχύρωση της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Χρήζει ουσιαστικών αλλαγών ο νόμος για το ασυμβίβαστο

Τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών συνέχισαν σήμερα τη συζήτηση επί του νόμου και των κανονισμών για το ασυμβίβαστο κρατικών αξιωματούχων, και σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν, διαπιστώνεται ότι νόμος χρήζει ουσιαστικών αλλαγών.

«Υπάρχουν διαφορετικές και διάφορες απόψεις, η γενικότερη σκέψη είναι ότι ο νόμος χρήζει ουσιαστικών αλλαγών» είπε, πρόσθεσε ωστόσο ότι η Επιτροπή δεν θα προχωρήσει τώρα σε μεγάλες αλλαγές στη νομοθεσία. Όπως ανέφερε, μεγάλης κλίμακας αλλαγές θα εξεταστούν το Φθινόπωρο στο πλαίσιο της εισαγωγής ευρύτερου νομοθετικού πλαισίου που θα αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων.

Είπε δε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για ψήφιση της νομοθεσίας πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα απέρριψαν την εισήγηση της Κυβέρνηση για εξαίρεση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας από τη νομοθεσία για το ασυμβίβαστο.

Αποχαρακτηρισμός εγγράφων ΚΥΠ ύστερα από τριάντα χρόνια

Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή θα υποβάλλει εισηγήσεις στον διοικητή της ΚΥΠ για αποχαρακτηρισμό εγγράφων της Υπηρεσίας μετά την πάροδο τριάντα χρόνων.

Η Επιτροπή Θεσμών ολοκλήρωσε σήμερα τη συζήτηση των σχετικών κανονισμών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή της ΚΥΠ θα δίνει εισηγήσεις προς τον διοικητή της ΚΥΠ για αποχαρακτηρισμό εγγράφων τα οποία θα μπορούν να δίνονται στη δημοσιότητα.

Τα έγγραφα, είπε, μετά τα τριάντα χρόνια θα οδηγούνται στην Επιτροπή που θα είναι τριμελής, θα γίνονται εισηγήσεις αποχαρακτηρισμού και θα καταλήγουν στο κρατικό αρχείο ώστε να είναι στη διάθεση του πολίτη.

Ωστόσο όπως ανέφερε θα υπάρχουν και έγγραφα τα οποία δεν θα αποχαρακτηρίζονται στα τριάντα χρόνια, εάν η Επιτροπή αποφασίζει ότι για λόγους εθνικού συμφέροντος δεν πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα καταθέσει τροπολογία ώστε τα μέλη της τριμελούς επιτροπής να υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



LIVE Μετάδοση από το Προεδρικό: Η Κύπρος γιορτάζει 20 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

LIVE Μετάδοση από το Προεδρικό: Η Κύπρος γιορτάζει 20 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Συμπληρώνονται σήμερα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top