ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης των ηγετών

Η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης των ηγετών

Η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ σε πολλούς τομείς, όπως η ενέργεια, η οικονομία, οι επιστήμες, η παιδεία, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων των ηγετών των τριών χωρών Νίκου Αναστασιάδη, Αλέξη Τσίπρα και Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών ολοκληρώθηκε με σημαντική καθυστέρηση που ξεπέρασε τη μια ώρα και με την υπογραφή της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης.

Κύριο θέμα στην ατζέντα της συζήτησης των περιφερειακών ζητημάτων ήταν και το Κυπριακό με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ να εκφράζουν τη στήριξη τους στη παρούσα διαδικασία των συνομιλιών και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τους ενημερώνει για τη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και να τους ευχαριστεί για τη στήριξη. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την δέσμευση του να εργαστεί άοκνα για την επίτευξη μιας λύσης, δίκαιης και βιώσιμης που θα είναι προς όφελος του λαού της Κύπρου.
 
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τα σημεία των συνομιλιών των τριών ηγετών κατά τη συνάντηση, και τη συμφωνία τους όπως η τριμερής συνεργασία επεκταθεί σε νέους τομείς όπως η παιδεία, ο πολιτισμός, η έρευνα και η καινοτομία. Σε σχέση με τα ενεργειακά, ο κ. Τσίπρας είπε πως αποφασίστηκε η επιτάχυνση των εργασιών κατασκευής του αγωγού East Med που θα ενώνει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα καθώς και της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού καλωδίου και οπτικής ίνας με την ονομασία Euroasia Interconnector.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του είπε πως η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης αποτελεί ακόμα ένα βήμα για υλοποίηση του οράματος δημιουργίας μιας Ανατολικής Μεσογείου ειρηνικής και η οποία θα προωθεί τη συνεργασία, ενώ σημείωσε πως η τριμερής συνεργασία δεν αποκλείει κανένα άλλο κράτος της περιοχής. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε, όπως είπε, για το Κυπριακό και ευχαρίστησε τους δύο ηγέτες για τη στήριξη στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε πως τα τρία σημεία της Τριμερούς Διάσκεψης αφορούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Το παρελθόν καθώς η συγκεκριμένη πόλη κατοικείτο για πολλούς αιώνες από Εβραίους και υπήρξε κόμβος συνεργασίας. Το παρόν που αφορά την εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών, καθώς τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις τους ήταν σε ένα βαθμό απόμακρες και στο μέλλον με την ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και της καινοτομίας.

Νέα Τριμερής, όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το τελευταίο τρίμηνου αυτού του έτους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top